Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия30 Hоември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Професионалното образование и обучение: има ли подходящо професионално развитие за мен?

За младите хора в Европа професионалното образование и обучение (ПОО) не е просто алтернатива на висшето образование — то е чудесен първи избор. Програмите за ПОО ви осигуряват практически умения, които са пряко свързани с работата, както и потенциална възможност за ускорено професионално развитие. Как да не го харесате?

Vocational education and training: Is there a career for me?
Shutterstock

Когато чуете израза „ПОО“, може да си помислите за някои „традиционни“ професии. Строителните работници, електротехниците, механиците, водопроводчиците, бояджиите и декораторите са все примери за професии, които обичайно се свързват с ПОО, но макар че тези професии представляват чудесни възможности, те не са подходящи за всеки.

Истината е, че ПОО е много по-широко понятие, което обхваща широка гама от възможни професии. В тази статия ще разгледаме някои професии, които попадат в рамките на ПОО.

Традиционни професии чрез ПОО

Професионалните кариери датират от древни времена, когато ранните земеделци, готвачи, строители, дърводелци и водопроводчици вече са усъвършенствали и предавали по-нататък своите умения. Други традиционни професии с дългогодишна история са месари, пекари, медицински сестри, лица, полагащи здравни грижи, шивачи, обущари, ковачи, фризьори, цветари и горски надзиратели.

Въпреки индустриализацията и масовото производство, повечето от тези професии устояват на теста на времето и продължават да бъдат широко разпространени в ЕС и в наши дни.

Съвременни професии чрез ПОО

Индустриалната революция и ранните технологични развития доведоха до възникването на много нови професии, по-специално в сферата на производството, инженерните науки, медицината и информационните технологии. Достъпът до всички тези сектори се осъществява чрез ПОО, като те се превърнаха в популярен избор за стажове, по-специално защото предлагат някои от най-добре платените длъжности.

Макар че много професии, обхванати от ПОО, традиционно са свързани с работилници, заводи или лаборатории, в днешно време са достъпни и разнообразни програми за работа с офис. Ако се интересувате от професия като счетоводител, адвокат, агент по недвижими имоти, търговец, графичен дизайнер или създател на софтуер — изброяваме само някои примери — най-вероятно съществува програма за ПОО, подходяща за вас.

Освен това съществуват много възможности в секторите на търговията на дребно, както и на хотелиерството и ресторантьорството, където благодарение на ПОО можете да станете управител на магазин или на хотел, главен готвач, туристически агент или организатор на събития.

Професиите на бъдещето, обхванати от ПОО

В действителност с промяната на професионалния свят се променя и естеството на ПОО. В цифровата и глобалната ера възникват много длъжности — особено във високотехнологичните сектори — които не са съществували допреди половин век.

Изследванията показват, че като млад човек през 21-и век би следвало дори да обмислите да се подготвите за работа, която все още не съществува.

Смята се, че ако технологиите се развиват според прогнозите, скоро ще има хора, които се обучават за механици на самоуправляващи се автомобили, туристически агенти за космически пътувания и дори съветници какъв робот да изберем. Виждате ли се в някоя от тези роли? Ако отговорът е „да“, първата ви стъпка би могла да бъде курс по ПОО!

И така, кое професионално развитие е подходящо за мен?

При огромното разнообразие от вълнуващи възможности в различни сфери, по всяка вероятност има подходяща кариера чрез ПОО за вас и ако вече сте си харесали конкретна кариера, ПОО може да представлява очевиден избор.

Добре е обаче да се припомни, че ПОО не ви ограничава до конкретна работа. Съвременните курсове като цяло са насочени към умения, които могат да се прехвърлят и да се прилагат към различни роли, така че ще разполагате с много възможности.

Ако се нуждаете от допълнителна информация относно възможностите за чиракуване, Cedefop — Европейският център за развитие на професионалното обучение — разполага с полезна база данни, в която можете да намерите информация за схемите във вашата страна и в цяла Европа.

Европейската комисия проведе третата си ежегодна Европейска седмица на професионалните умения 2018 в периода 5—9 ноември във Виена, а освен това в рамките на седмицата на уменията са организирани по-широкообхватни събития и дейности, които ще се провеждат до края на декември. Повече информация можете да намерите тук.

 

Връзки по темата:

Подготвяне за работните места на бъдещето

Cedefop — европейска база данни за схеми за чиракуване

Европейска седмица на професионалните умения 2018

 

Допълнителна информация:

 Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.