Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. október 7.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 5 perc

A Covid19-cel kapcsolatos nyolc legfontosabb kérdés, amit minden álláskeresőnek fel kellene tennie az interjú során

A Covid19-világjárvány kezdete óta számos vállalkozás megváltoztatta működését, és különböző biztonsági intézkedéseket, illetve távoli/hibrid munkamódszereket vezetett be. Íme nyolc fontos Covid19-kérdés, amit egy állásinterjún feltehet a leendő munkáltatójának.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Az állásinterjúk gyakran akár kihallgatásnak is tűnhetnek a jelölt számára. De ahhoz, hogy mindkét fél megállapíthassa, hogy illeszkednek-e az elképzeléseik, az interjúnak inkább beszélgetésnek kell tűnnie. Emellett, ha az álláskeresők releváns kérdéseket tesznek fel, valóban érdeklődőnek és kompetensnek tűnhetnek, jó első benyomást keltve az állásinterjút vezető személyben.

Ne feledje, hogy a jelöltek általában lehetőséget kapnak arra, hogy az interjú végén kérdéseket tegyenek fel, ezért hagyja, hogy a munkáltató irányítsa az interjút. Iránymutató szabályként jó, ha 2-4 kérdéssel készül. Minél előrébb jut a felvételi eljárás során, annál több kérdést tehet fel.

Milyen tanulságokat vont le a vállalat a válságból?

A legtöbb vállalkozás nem volt arra felkészülve, hogy a világjárvány mennyire megváltoztatta a munka világát. Sok munkáltató azonban gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez. Fontos, hogy lássuk, milyen tanulságokat vont le a munkáltató, így könnyebb megállapítani, mennyire áll készen arra, hogy a jövőben hasonló válsághelyzetekre reagáljon, illetve el tudja-e fogadni a távmunkát.

Hogyan gondoskodik az alkalmazottak biztonságáról a biztonsági szabályokkal kapcsolatos ügyfélviták során?

A szájmaszkokkal és egyéb biztonsági szabályokkal kapcsolatos viták meglehetősen gyakoriak lehetnek az ügyfélközpontú munkakörökben, mint például a bolti eladóknál és a bárpultnál dolgozóknál. Fontos, hogy a munkáltató rendelkezzen útmutatással az ilyen viták kezelésére és enyhítésére vonatkozóan.

Ha egy alkalmazott megfertőződik COVID19-cel, mi a vállalat politikája a személyzet többi tagjának biztonsága érdekében?

Az összes biztonsági óvintézkedés és a magas átoltottsági arány ellenére még mindig valószínű, hogy egy munkavállaló megfertőződhet Covid19-cel. Egy körültekintő munkáltató rendelkezik olyan protokollal, amely biztosítja a többi alkalmazott biztonságát, például rendszeres teszteléssel, otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályokkal stb.

Biztosítanak-e támogatást abban az esetben, ha a munkavállalóknak beteg családtagot kell ápolniuk?

Ha van olyan családtagja, aki veszélyeztetett a vírussal szemben, ezt a kérdést fontos feltennie. Sajnos, amikor beteg családtagot kell ápolnunk, nem minden munkáltató bizonyul egyformán megértőnek. Tájékozódjon róla, hogy a munkáltatója rendelkezik-e ilyen esetekre vonatkozó szabályzattal.

Mi az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos politikájuk?

A világjárvány kezdetén számos vállalkozás arra kényszerült, hogy alkalmazottai otthonról dolgozzanak. A korlátozásokat azonban Európa-szerte fokozatosan feloldják, és ma már számos vállalat választhatja meg az általa preferált munkavégzési módot. Ha ez fontos az Ön számára, kérdezze meg a munkáltatót, hogy van-e lehetőség erre náluk, illetve tervezik-e a hosszú távú rugalmas vagy távmunka lehetőségét bevezetni.

Milyen támogatást nyújtanak a távmunkásoknak?

Egyes munkáltatók különböző jóléti csomagokat, képzéseket és felszereléseket (pl. munkahelyi laptopok, asztali számítógépek, webkamerák) kínálnak, hogy segítsék munkavállalóikat a távoli munkavégzésben. Mindenképp kérdezze meg a munkáltatótól, hogy milyen támogatást kapnak az otthonról dolgozók.

Hogyan hatott a Covid19 a munkakör vonatkozásában?

Fontos meghatározni, hogy a világjárvány vagy hasonló válságok hogyan érinthetik az Ön munkakörét. Kérdezze meg a munkáltatóját, hogy a világjárvány során változtak-e a munkakörhöz kapcsolódó alapvető feladatok, és ha igen, hogyan. Így képet kaphat arról, hogy mire számíthat a jövőben.

Ön szerint hosszú távon biztonságos ez a munkakör?

Ez közvetlenül az előző kérdéshez kapcsolódik. Ezekben a bizonytalan időkben a munkahely biztonsága nagyon fontos minden álláskereső számára. Kérdezze meg munkáltatójától, hogyan látja hosszú távon biztosítottnak ezt a munkakört. Mindaddig, amíg a munkakörében van lehetőség a rugalmas beosztásra, és a munkáltató jelzi, hogy kész az átszervezésre és kész alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez, addig minden rendben lesz.

Egy online állásinterjú ijesztő lehet. Ezért összeállítottunk néhány tippet, amivel jó benyomást tehet a jövőbeli munkáltatójára, és a lehető legjobb „virtuális” fényben mutatkozhat be.
 

Kapcsolódó linkek:

Hogyan lehet jó benyomást kelteni egy online állásinterjún?
 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitter-en

Az EURES a LinkedIn-en

Témák
 • Toborzási trendek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.