Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия7 Oктомври 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Най-важните 8 въпроса във връзка с пандемията от COVID-19, които всеки търсещ работа трябва да задава на събеседването за работа

От началото на пандемията от COVID-19 много предприятия промениха начина си на работа, като въведоха различни мерки за безопасност или дистанционни/хибридни начини на работа. Ето осем важни въпроса във връзка с пандемията от COVID-19, които да зададете на бъдещия си работодател по време на събеседването за работа.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Често кандидатът се чувства като на разпит по време на събеседването за работа. Но за да могат двете страни да преценят дали са подходящи една за друга, събеседванията трябва да се възприемат по-скоро като разговор. Освен това, като задават уместни въпроси, търсещите работа могат да се покажат истински заинтересовани и компетентни, оставяйки добро първо впечатление у водещия събеседването.

Имайте предвид, че обикновено на кандидатите се дава възможност да зададат въпросите си накрая, така че следва да дадете възможност на работодателя да ръководи събеседването. Добро практическо правило е да се подготвят между два и четири въпроса. Колкото повече напредва събеседването, толкова повече въпроси можете да задавате.

Какви поуки извлече вашата фирма от кризата?

Повечето предприятия не бяха подготвени за начина, по който пандемията промени сферата на труда. Много работодатели обаче бързо се приспособиха към новите обстоятелства. Важно е да се види какви поуки е извлякъл работодателят, така че да можете да определите доколко са готови да реагират на подобни кризи в бъдеще или да приемат дистанционна работа.

Как гарантирате безопасността на служителите по време на спорове с клиенти във връзка с правилата за безопасност поради пандемията?

Споровете относно маски за лице и други правила за безопасност са доста често явление при работа с пряка среща с клиенти, например продавачи и бармани. За работодателя е важно да разполага с насоки за управление и намаляване на напрежението при такива ситуации.

Ако служител се разболее от COVID-19, каква е политиката на фирмата за безопасност на останалата част от персонала?

Въпреки всички предпазни мерки за безопасност и високата степен на ваксинация, все още е възможно някой служител да се зарази с COVID-19. Добрият работодател ще разполага с протокол, който да гарантира, че останалата част от персонала е в безопасност, например чрез редовно тестване, политики за работа от дома и т.н.

Предоставяте ли подкрепа, когато служителите трябва да се грижат за болен член на семейството?

Ако имате член на семейството, който е в рискова група, е важно да зададете този въпрос. За съжаление, когато трябва да се грижим за болен член на семейството, някои работодатели могат да проявят по-малко разбиране, отколкото други. Проверете дали вашият работодател има политика при такива сценарии.

Каква е вашата политика за работа от вкъщи?

В началото на пандемията служителите в много предприятия бяха принудени да работят от дома си. Ограниченията обаче постепенно се премахват в цяла Европа и много фирми вече могат да изберат предпочитания от тях начин на работа. Ако за вас е важно, попитайте работодателя дали има (или дали планира да въведе) възможност за работа на гъвкаво работно време или дистанционно в дългосрочен план.

Каква подкрепа предоставяте на работещите от разстояние?

Някои работодатели предлагат различни пакети за благосъстояние, обучение и оборудване (напр. работни лаптопи, настолни компютри, уеб камери), за да помогнат на служителите си да работят дистанционно. Уверете се, че сте попитали работодателя каква помощ се предлага на хората, работещи от вкъщи.

Какво въздействие оказа пандемията от COVID-19 върху длъжността?

Важно е да разберете как вашата длъжност може да бъде засегната от пандемията или подобни кризи. Попитайте работодателя дали основните отговорности в длъжностната ви характеристика са се променили по време на пандемията и по какъв начин. Това ще ви даде представа какво да очаквате в бъдеще.

Смятате ли, че тази длъжност е сигурна в дългосрочен план?

Този въпрос е пряко свързан с предходния. В сегашните несигурни времена сигурността на работното място е много важна за всеки търсещ работа. Попитайте работодателя как виждат тази длъжност в дългосрочен план. Ако за вашата длъжност има възможност за гъвкавост и работодателят заявява, че желае да се приспособи и адаптира към изключителни обстоятелства, следва да сте спокойни.

Провеждането на онлайн събеседване за работа може да се окаже обезпокоително. Затова подготвихме няколко съвета, за да впечатлите бъдещия си работодател и да се представите във възможно най-добрата „виртуална“ светлина.
 

Връзки по темата:

Как да блеснете на събеседване за работа онлайн
 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Тенденции при набиране на персонал
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.