Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Οκτωβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Οκτώ ερωτήσεις για την πανδημία COVID-19 που όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να θέσουν στη συνέντευξη

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, πολλές επιχειρήσεις άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους, εφαρμόζοντας διάφορα μέτρα ασφάλειας ή μορφές εργασίας όπως ή τηλεργασία ή η υβριδική εργασία. Παραθέτουμε οκτώ σημαντικές ερωτήσεις για τη νόσο COVID-19 που μπορείτε να θέσετε στον μελλοντικό εργοδότη σας κατά τη συνέντευξη εργασίας.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Για τους υποψηφίους, οι συνεντεύξεις εργασίας μπορεί να ισοδυναμούν με ανάκριση. Ωστόσο, για να μπορέσουν να διαπιστώσουν και τα δύο μέρη ότι μπορούν να συνεργαστούν, οι συνεντεύξεις πρέπει να έχουν περισσότερο τη μορφή συνομιλίας. Επιπλέον, υποβάλλοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις, οι υποψήφιοι δείχνουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά και ότι είναι ικανοί, αφήνοντας μια καλή πρώτη εντύπωση στον εξεταστή.

Να έχετε υπόψη ότι οι υποψήφιοι έχουν συνήθως την ευκαιρία να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους στο τέλος, οπότε θα πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στον εργοδότη να καθοδηγήσει τη συνέντευξη. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να έχετε προετοιμάσει δύο έως τέσσερις ερωτήσεις. Όσο προχωράει η διαδικασία της συνέντευξης, μπορείτε να κάνετε περισσότερες ερωτήσεις.

Ποια διδάγματα αποκόμισε η εταιρεία από την κρίση;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες για τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στον κόσμο της εργασίας. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες προσαρμόστηκαν γρήγορα στις νέες συνθήκες. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ποια διδάγματα άντλησε ο εργοδότης από την πανδημία, ώστε να διαπιστώσετε αν θα είναι έτοιμος να αντιδράσει σε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον ή να δεχθεί την τηλεργασία.

Πώς προστατεύετε τους υπαλλήλους σε διαφορές με πελάτες σχετικά με κανόνες ασφάλειας;

Οι διαφορές σχετικά με μάσκες προσώπου και άλλους κανόνες ασφάλειας μπορεί να είναι αρκετά κοινό φαινόμενο σε θέσεις εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έχουν άμεση επαφή με τον πελάτη, όπως οι εργαζόμενοι σε καταστήματα ή μπαρ. Είναι σημαντικό να παρέχει ο εργοδότης κάποιες οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση και την αποκλιμάκωση τέτοιων διαφορών.

Εάν ένας υπάλληλος νοσήσει από COVID-19, ποια είναι η πολιτική της επιχείρησης για την ασφάλεια του υπόλοιπου προσωπικού;

Παρ’ όλες τις προφυλάξεις ασφάλειας και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, δεν αποκλείεται ένας εργαζόμενος να μολυνθεί από τη νόσο COVID-19. Ένας καλός εργοδότης διαθέτει πρωτόκολλο για να διασφαλίσει ότι το υπόλοιπο προσωπικό παραμένει ασφαλές, για παράδειγμα μέσω τακτικών διαγνωστικών τεστ, πολιτικής εργασίας από το σπίτι κ.λπ.

Παρέχετε κάποια στήριξη εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να φροντίσουν ένα άρρωστο μέλος της οικογένειάς τους;

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειάς σας που είναι ευάλωτο στον ιό, το ερώτημα αυτό είναι σημαντικό. Δυστυχώς, δεν δείχνουν όλοι οι εργοδότες την ίδια κατανόηση όταν πρέπει να φροντίσετε άρρωστο μέλος της οικογένειας. Δείτε αν ο εργοδότης σας παρέχει στήριξη σε αυτήν την περίπτωση.

Ποια είναι η πολιτική της επιχείρησης για την τηλεργασία;

Κατά την έναρξη της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υποχρεώσουν τους υπαλλήλους τους να τηλεργαστούν. Ωστόσο, οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά σε ολόκληρη την Ευρώπη και πολλές εταιρείες μπορούν πλέον να επιλέξουν τον προτιμώμενο τρόπο εργασίας τους. Εάν είναι σημαντικό για σας, ρωτήστε τον εργοδότη εάν έχει (ή σχεδιάζει να εφαρμόσει) μακροπρόθεσμα πολιτική ευέλικτης εργασίας ή τηλεργασίας.

Τι είδους στήριξη παρέχετε στους τηλεργαζόμενους;

Ορισμένοι εργοδότες παρέχουν διάφορα πακέτα ευεξίας, κατάρτιση και εξοπλισμό (π.χ. φορητούς υπολογιστές εργασίας, επιτραπέζιους υπολογιστές, διαδικτυακές κάμερες) για να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους να εκτελέσουν τις εργασίες τους εξ αποστάσεως. Φροντίστε να ρωτήσετε τον εργοδότη τι είδους στήριξη παρέχεται στα άτομα που εργάζονται από το σπίτι.

Τι επιπτώσεις είχε η πανδημία COVID-19 για τη θέση εργασίας;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς τα καθήκοντά σας επηρεάστηκαν από την πανδημία ή θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε παρόμοιες κρίσεις. Ρωτήστε τον εργοδότη σας αν τα βασικά καθήκοντα της θέσης εργασίας άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το τι πρέπει να περιμένετε στο μέλλον.

Θεωρείτε ότι η θέση αυτή είναι ασφαλής μακροπρόθεσμα;

Αυτή η ερώτηση συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη. Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, η ασφάλεια της εργασίας είναι πολύ σημαντική για κάθε άτομο που αναζητά εργασία. Ρωτήστε τον εργοδότη σας σχετικά με την ασφάλεια της θέσης εργασίας μακροπρόθεσμα. Εάν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και ο εργοδότης δηλώνει ότι είναι πρόθυμος να αναπροσανατολιστεί και να προσαρμοστεί σε ακραίες περιστάσεις, όλα θα πάνε καλά.

Η διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας μπορεί να είναι αγχωτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να εντυπωσιάσετε τον μελλοντικό εργοδότη σας και να παρουσιάσετε τον καλύτερο «εικονικό» εαυτό σας.
 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να εντυπωσιάσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας
 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.