Nedenfor finner du lenker til oversikter som inneholder EURES-data med informasjon om arbeidsmarkedet, yrker og ferdigheter. Sjekk gjerne ut de interaktive oversiktene selv.
(Ved å klikke på lenkene kommer du til SkillsOVATE-nettstedet til Cedefop, Det europeiske senter for yrkesrettet opplæring (EU-byrå). Hvis du også vil ha den aktuelle siden i EURES-portalen åpen, klikker du til høyre på lenken og velger «Åpne i ny fane»).
Oversikter
Denne oversikten inneholder informasjon om hvilke yrker som har vært etterspurt når det har vært lyst ut ledige stillinger på EURES-portalen de siste fire kvartalene. De er delt inn i de overordnede makrogruppene og de mer detaljerte yrkesgruppene som ligger nedenfor.
Denne oversikten viser forskjeller i etterspørselen etter yrker mellom landene. Den viser andelen ledige stillinger som er lyst ut på EURES-portalen for utvalgte yrker av det samlede antallet ledige stillinger som finnes på EURES-portalen for et bestemt land.
Denne oversikten viser hvor stor andel yrkesgruppene (2-sifret ISCO) har i forskjellige sektorer og land sammenlignet med den samlede etterspørselen i ledige stillinger på EURES-portalen. Kartet viser etterspørselen etter kombinasjoner av sektor/yrke i forskjellige land. Det viser andelen ledige stillinger som er lyst ut på EURES-portalen for et utvalgt yrke av det samlede antallet ledige stillinger som finnes på EURES-portalen for et bestemt land.
Denne oversikten viser hvilke yrker ferdigheter som etterspurt i sektorer som har lagt ut ledige stillinger på EURES-portalen. Informasjonen kan vises for yrkesgrupper (2-sifret ISCO) og to nivåer av ferdighetsklassifiseringen.
Denne oversikten viser etterspurt kompetanse og erfaring innenfor yrker i ledige stillinger som er lagt ut på EURES-portalen. Informasjonen kan vises for yrkesgrupper (2-sifret ISCO), nærmere opplysninger om kompetanse og nødvendig erfaring.
Ordliste – definisjoner
- OJAs
Jobbannonser på nett
- LMI
Informasjon om arbeidsmarkedet
- ISCO
Den internasjonale standardklassifiseringen av yrker (ISCO) er en internasjonal klassifisering for organisering av jobber i et klart definert sett av grupper i henhold til de oppgavene og pliktene som følger med jobben. Det er Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som har ansvaret for klassifiseringen.
- ESCO
ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) er den europeiske flerspråklige klassifiseringen av ferdigheter, kvalifikasjoner og yrker.
ESCO fungerer som en ordbok som beskriver, identifiserer og klassifiserer yrker og ferdigheter som er relevante for arbeidsmarkedet i EU samt utdanning og opplæring. Disse konseptene og sammenhengene mellom dem kan forstås av elektroniske systemer, som gjør det mulig for forskjellige nettplattformer å bruke ESCO til tjenester der jobbsøkere blir foreslått til jobber på grunnlag av deres ferdigheter, opplæring blir foreslått for personer som ønsker å omskolere seg eller skaffe seg ny kompetanse osv.
- NACE
NACE er et akronym som brukes til å betegne de forskjellige statistiske klassifiseringene av økonomisk aktivitet som er utviklet siden 1970 i Den europeiske union (EU). NACE danner rammen for innsamling og presentasjon av en lang rekke statistiske data etter økonomisk aktivitet innen økonomisk statistikk (f.eks. næringsstatistikk, arbeidsmarked, nasjonalregnskap) og på andre statistikkområder.
Statistikk som utarbeides på grunnlag av NACE, er sammenlignbar i Europa og generelt på verdensplan. Bruk av NACE er obligatorisk i det europeiske statistikksystem.
Samarbeid ELA og Cedefop
I januar 2023 undertegnet Den europeiske arbeidsmarkedsmyndigheten (ELA, systemeier av EURES-portalen) og Det europeiske senter for yrkesrettet opplæring (Cedefop) en intensjonsavtale. Formålet var å bli enige om et samarbeid mellom de to organisasjonene for å gi brukerne meningsfull og tydelig informasjon om stillingsannonser som finnes på nettet.
Data fra stillingsannonser på nettet er en svært lovende kilde til informasjon om rekruttering og arbeidsgivernes kompetansebehov. Siden 2016 har Cedefop utviklet og bygget et system for å samle inn og analysere OJA-data og et nettbasert verktøy for formidling av OJA-data (SkillsOVATE). EURES anses som en viktig supplerende kilde til OJA-data.