Potrivit unui raport recent al Centrului Comun de Cercetare, femeile care prestează muncă remunerată de acasă sunt mai susceptibile decât bărbații să aibă grijă de copii sau de alți membri ai familiei în timpul programului de lucru. Prin urmare, femeile fac mai puține ore de muncă remunerată neîntreruptă decât bărbații.
Prin soluții flexibile de lucru s-ar putea îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a angajatelor, dar ar putea duce, de asemenea, la birouri în care predomină bărbații. Un loc de muncă cu un dezechilibru de gen semnificativ poate avea un impact negativ asupra dinamicii sociale a interacțiunilor dintre echipe. Acesta poate afecta, de asemenea, distribuția muncii și vocile care sunt „auzite” — angajații care petrec mai mult timp la birou ar putea fi tratați mai favorabil de managerii lor decât cei care lucrează de acasă.
Pe măsură ce apar mai multe modele de lucru mixte, întreprinderile trebuie să ia măsuri proactive pentru a gestiona acest lucru. În cele ce urmează, am pregătit câteva sfaturi pe care angajatorii le pot urma pentru a asigura un echilibru de gen mai bun la locul de muncă.
Condiții de lucru flexibile pentru toți
Informați-vă angajații că condițiile flexibile de lucru sunt valabile pentru toată lumea, indiferent de sex, vârstă sau responsabilități de îngrijire. O politică clară privind condițiile flexibile de lucru ale întreprinderii dumneavoastră ar trebui să contribuie la reducerea inegalităților.
Angajații cu funcții de conducere pot servi drept exemplu
Încă mai există concepția greșită că munca desfășurată la birou are mai multă valoare decât cea desfășurată de acasă. Arătați-le angajaților dumneavoastră că și cele mai importante funcții pot fi îndeplinite în mod flexibil și încurajați angajații din conducere să lucreze de acasă.
Evaluarea preferințelor angajaților
Multe întreprinderi își consultă angajații pentru a ține seama de preferințele și circumstanțele individuale. Aceasta este o ocazie bună de a monitoriza echilibrul de gen în cazul celor care doresc să revină la birou.
Formarea managerilor
Pentru mulți angajați din conducere, gestionarea unor echipe de persoane care se află în locuri diferite constituie încă o noutate și o provocare. Asigurați-vă că personalul de conducere dispune de competențele și instrumentele necesare pentru a gestiona echipele într-un model de lucru mixt.
Mențineți canalele de comunicare deschise
Menținerea unei comunicări constante cu toți angajații, indiferent de locul în care se află, este esențială. Asigurați-vă că cei care au ales să lucreze de acasă sunt tratați ca o parte esențială a echipei și sunt informați cu privire la toate evoluțiile din cadrul întreprinderii.
Rămâneți flexibili
Este încă dificil de prevăzut modul în care continuarea pandemiei de COVID-19 ne va afecta în viitor, deci s-ar putea ca nevoile angajaților dumneavoastră să se schimbe. Monitorizați aceste schimbări consultându-i periodic și asigurați-vă că politicile întreprinderii urmăresc obiectivele stabilite în ceea ce privește diversitatea și incluziunea.
Care este modalitatea optimă de integrare de la distanță a noilor angajați internaționali în organizația dumneavoastră? Avem câteva sfaturi practice care v-ar putea ajuta.
Linkuri conexe:
Cum va afecta criza provocată de pandemia de COVID-19 disparitățile de gen existente în Europa?
Cele mai bune sfaturi pentru integrarea noilor angajați internaționali
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 25 februarie 2021
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Tendințe de recrutare
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles