Rezervarea intervalelor
Rezervarea intervalelor este o metodă de a vă gestiona ziua în mod eficient, prin simpla structurare a sarcinilor în părți diferite în loc de a alterna des între sarcini pe parcursul zilei. Rezervarea intervalelor este o metodă simplă și eficientă de gestionare a mai multor proiecte, fiind o modalitate excelentă de a evita multitaskingul, unul dintre inamicii principali ai productivității. Alternarea între două sau mai multe sarcini poate părea o metodă eficientă de a gestiona activitățile pe măsură ce apar, dar vă va distrage și vă va împiedica să lucrați eficient și să vă concentrați. Încercați să rezervați intervale de timp pentru a elimina multitaskingul și a vă structura ziua, ceea ce vă va ajuta să vă concentrați și să vă realizați obiectivul fără distrageri.
Stabilirea unor obiective realiste
Când volumul de muncă este prea mare, este important să vă reamintiți că nu sunteți un robot. S-ar putea să aveți nevoie de mai mult timp decât ați planificat inițial și este în regulă. Un termen realist recunoaște și ține seama de faptul că nu veți fi complet eficient în timp ce veți munci. Prin simpla rezervare a unui interval de timp mai lung decât necesar, vă veți simți mai puțin stresat de respectarea termenului. Ca bonus suplimentar, veți avea mai mult timp să vă revizuiți munca și chiar ați putea să vă impresionați colegii finalizând sarcinile înainte de termen!
Tratarea solicitărilor urgente
Chiar dacă v-ați rezervat timpul în mod ideal, tot este posibil să primiți o solicitare urgentă pentru care nu veți avea timp. Într-o astfel de situație, este important să vă informați superiorul ierarhic direct. Îi puteți solicita să vă reorganizeze lista de sarcini pentru a include activitatea urgentă în locul altor sarcini mai puțin importante. Comunicarea clară cu privire la capacitatea dumneavoastră este esențială și va preveni anxietatea generată de situațiile în care încercați să faceți totul și nu reușiți. Dacă sunteți manager, ajutați-i pe membrii echipei să își reorganizeze sarcinile sau coordonați partajarea sarcinilor cu ceilalți membri ai echipei.
Negocierea termenelor
Când primiți o sarcină, este normal să nu vreți să dezamăgiți și, prin urmare, este posibil să acceptați, din greșeală, un termen nerealist. Poate că vi se pare mai ușor să evitați să spuneți „nu”, dar asta poate înrăutăți situația, deoarece renegocierea termenului durează mai mult. Dacă termenul nu poate fi respectat, anunțați-i din timp pe colegi că veți avea nevoie de o prelungire. Cu cât cunosc situația mai devreme, cu atât vor avea mai mult timp să se adapteze și vor fi mai înțelegători.
Pauze scurte și regulate
Dacă, după ce ați făcut toate cele de mai sus, vă dați seama că ați rămas blocat în fața ecranului și nu vă mai puteți concentra sau trageți de timp, este posibil să aveți nevoie de o pauză. Chiar dacă considerați că ceea ce faceți este prea important pentru a lua o pauză în momentul respectiv, este posibil să fiți atât de stresat încât să nu lucrați eficient. Încercați să vă ridicați de la birou cinci minute, să ieșiți afară și să respirați aer curat sau să beți apă. Pauzele scurte vă vor ajuta să vă relaxați și să nu vă mai gândiți la muncă, ceea ce, în mod paradoxal, ar putea fi chiar lucrul de care aveți nevoie pentru a lucra mai bine.
Pentru a lucra eficient cu ceilalți sunt necesare diferite competențe non-tehnice, printre care comunicarea, organizarea timpului și rezolvarea problemelor. Deși s-ar putea să vi se pară că unii sunt înzestrați de la natură cu aceste aptitudini, ele pot fi dezvoltate prin câteva metode simple. Consultați acest articol pentru a afla mai multe.
Linkuri conexe:
Consolidarea competențelor non-tehnice nu este neapărat dificilă
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 21 noiembrie 2022
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Tineret
- Secțiuni aferente
- Sugestii și sfaturi
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles