Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2021. február 19.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Négy, a COVID19-világjárvány következtében nagyon keresett munkaerőpiaci ágazat

A COVID19-világjárvány sok kárt okozott, és súlyosan érintette a munkaerőpiacot. Miközben néhány ágazat megszenvedte a válságot, mások megerősödtek. Íme négy olyan munkaerőpiaci ágazat, amelyek a világjárvány következtében nagyon keresettek lettek!  

Four job sectors in high demand as a result of the COVID-19 pandemic
EURES

Egészségügy

A világjárvány alatt Európa és a világ országai nagymértékben támaszkodnak az egészségügyi ágazatra, amely az elkövetkezendő években várhatóan tovább fog fejlődni. Jóllehet, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra mindig is szükség lesz, a világjárvány rávilágított azok fontosságára és átalakította az ágazatot, több munkahelynek és lehetőségnek teret engedve.

Az egészségügy középpontba kerülése a világjárvány után mind már létező, mind pedig új szakmákba történő beruházásokat fog maga után vonni. Ilyen szakma az orvos, a gyógyszerész, a járványkövetési szakértő, a virtuális kórházigazgató és a 3D-nyomtatási szakértő. Az új vakcinák, létesítmények és automatizált rendszerek fejlesztéséhez az iparnak új készségekkel rendelkező munkavállókra lesz szüksége.

Tudomány és innováció

A világjárvány sok megválaszolandó tudományos kérdést vetett fel, ami a tudósok és kutatók iránti igény növekedéséhez vezetett. A válság miatt a tudomány, a környezetvédelem és az újítás is a figyelem középpontjába került. Egyre többen foglalkoznak tudományos fejlesztésekkel, a távmunkának a környezetre gyakorolt hatásával és új megoldások kialakításával.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához és új, innovatív ötletek és megoldások kidolgozásához a jövőben olyan foglalkozásokra lesz szükség a világjárvány után, mint az orvosbiológiai kutató, a biológus, a vegyészmérnök és az adatelemző.

Információtechnológia

A világjárvány felgyorsította a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia térnyerését mindennapi életünkben. Mivel az értekezletekre, tanórákra és a szórakoztatásra sokszor online platformokon kerül sor, a technológia és szakértői iránt megnőtt a kereslet, ami várhatóan így is marad. A világjárvány alatt sok eseményre – más lehetőség hiányában – az interneten került sor, ami nemcsak hogy bevált, de még költséghatékonyabbnak és időtakarékosabbnak is bizonyult.

Az információtechnológia várhatóan gyors ütemben folytatja térnyerését, ezért sok új szakemberre lesz szükség. A szoftverfejlesztőktől, programozóktól és technikusoktól kezdve az IT-biztonsági és technológiai tanácsadókig – az ágazat fiatal és fejlődőképes.

Digitális kommunikáció

Az újabb és újabb digitális eszközök bevezetésével a kommunikációs ágazat várhatóan fejlődik és átalakul. A világjárvány felgyorsította számos digitális eszköz használatának terjedését, amelyek működtetéséhez és kiaknázásához új készségekre van szükség. A COVID19 következtében drasztikusan megnőtt a távmunkában dolgozók száma, ami kulcsfontosságúvá tette a digitális kommunikációt.

Az olyan szakmák, mint a kommunikációs tanácsadó, az online rendezvényszervező, a közösségimédia-menedzser és a médiatervező nagyon keresettek lesznek a COVID19 utáni világban.

A COVID19-világjárvány váratlanul következett be, és az új körülményeknek megfelelően átformálta a munkaerőpiacot. Felgyorsította a digitalizációt és a távmunka elterjedését, és rávilágított az egészségügy, a tudomány, az innováció, az információtechnológia és a digitális kommunikáció fejlesztésének és az ezekbe történő beruházásnak a szükségességére.

Bővebb információért olvassa el a világjárvány után történő álláskeresésről szóló cikkünket:Tippek ahhoz, hogy a világjárvány után is megállja a helyét a munkaerőpiacon.

 

Kapcsolódó linkek:

Tippek ahhoz, hogy a világjárvány után is megállja a helyét a munkaerőpiacon

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Javaslatok és tippek
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
 • Hírek/jelentések/statisztika
Ágazat
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.