Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli19. helmikuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Neljä alaa, joilla covid-19-pandemia luonut kysyntää työvoimalle

Covid-19-pandemian aiheuttamilla häiriöillä on ollut huomattavia vaikutuksia työmarkkinoihin. Vaikka useilla sektoreilla kriisi on ollut vaikea, monet alat ovat myös menestyneet. Alla esitellään neljä alaa, joilla työvoiman kysyntä on kovaa pandemian jälkimainingeissa.  

Four job sectors in high demand as a result of the COVID-19 pandemic
EURES

Terveydenhuolto

Terveydenhuoltoalan työ pandemian aikana on ollut yhteiskuntien keskeinen tukipilari ympäri Eurooppaa ja koko maailmassa. Alan odotetaankin kasvavan tulevina vuosina. Vaikka terveydenhuollolle onkin aina tarvetta, pandemia on korostanut alan merkitystä entisestään ja muuttanut sen toiminta-alaa, mikä merkitsee työpaikkojen ja erilaisten mahdollisuuksien lisääntymistä.

Pandemia on tuonut terveydenhuollon valokeilaan, ja alalla investoidaankin jatkossa sekä uusiin että jo olemassa oleviin toimenkuviin. Lääkäreitä, farmasisteja sekä tartunnanjäljityksen, etäterveydenhuollon ja 3D-tulostuksen asiantuntijoita tarvitaan entistä enemmän. Uudenlaisten rokotteiden, tilaratkaisujen ja automatisoitujen järjestelmien myötä alalla tarvitaan tekijöitä, jotka tuovat mukanaan myös uusia taitoja.

Tiede- ja innovaatioalat

Pandemia on herättänyt monia kysymyksiä, joihin tiedemaailmalta on kipeästi odotettu vastauksia. Näin ollen tiedeasiantuntijoille ja tutkijoille onkin kysyntää. Kriisin myötä huomio on kohdistunut yhä suuremmassa määrin tieteeseen, ympäristöön ja innovaatioihin. Yhä useammat hakevat tietoa tieteen kehityksestä, etätyön vaikutuksista ympäristöön ja uusista keksinnöistä.

Muun muassa biolääketieteen tutkijoita, biologeja, kemiantekniikan insinöörejä ja data-analyytikkoja tarvitaan vastaamaan pandemian mukanaan tuomiin kysymyksiin ja osallistumaan tulevaisuuden innovaatioiden ja ratkaisujen kehittämiseen.


Tietotekniikka-ala

Virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn käyttö on pandemian myötä tullut nopeasti osaksi päivittäistä elämää. Kun kokoukset, opetus ja viihdetapahtumat siirtyivät rivakasti verkkoalustoille, teknologian ja sen osaajien kysyntä alkoi kasvaa, ja tämän suuntauksen odotetaan jatkuvan. Pandemian aikana monet tapahtumat on järjestetty verkossa, koska muuta vaihtoehtoa ei ole ollut. Virtuaalitapahtumien on kuitenkin havaittu paitsi toimivan hyvin myös olevan kustannustehokkaita ja vievän vähemmän aikaa.


Tietotekniikka-alan odotetaan jatkavan nopeaa kasvuaan, mikä tietää kysyntää monenlaisille osaajille. Tarvetta on sovelluskehittäjille, ohjelmoijille ja asentajille yhtä lailla kuin tietoturvan ja -teknologian asiantuntijoille. Ala on vielä varsin nuori, ja kehitykselle on paljon tilaa.

Digitaalinen viestintä

Viestintäalan odotetaan kasvavan ja muuttuvan, kun yhä useampia uusia digitaalisia työkaluja otetaan käyttöön. Pandemia on vauhdittanut monien työkalujen käyttöönottoa, mutta opastusta niiden käyttöön ei välttämättä ole saatu riittävästi. Covid-19-pandemia on myös merkittävästi lisännyt etätyöntekijöiden määrää, minkä vuoksi digitaalisen viestinnän merkitys on muodostunut keskeiseksi.

Viestintäalan konsulteilla, verkkotapahtumien suunnittelijoilla, sosiaalisen median hallinnoijilla ja mediasuunnittelijoilla odotetaan olevan runsaasti kysyntää covid-19-pandemian muokkaamassa maailmassa.

Covid-19 saapui odottamatta ja pakotti työmarkkinoita muuttumaan ja mukautumaan uuteen toimintaympäristöön. Se on nopeuttanut digitalisaatiota ja lisännyt etätyötä sekä korostanut kehitystyön ja investointien tarvetta terveydenhuollon, tieteen ja innovaatioiden, tietotekniikan ja digitaalisen viestinnän aloilla.

Lisää tietoa työpaikan löytämiseksi pandemian muokkaamassa maailmassa on artikkelissa Vinkkejä ajan tasalla pysymiseen pandemian jälkeisillä työmarkkinoilla.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Vinkkejä ajan tasalla pysymiseen pandemian jälkeisillä työmarkkinoilla

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Liiketoiminta / Yrittäjyys
 • Vinkkejä
 • Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
 • Uutiset/raportit/tilastot
Sektori
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.