Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel19 februari 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vier sectoren waarin veel vraag naar werknemers is als gevolg van de COVID-19-pandemie

De COVID-19-pandemie heeft voor veel problemen gezorgd en heeft de arbeidsmarkt zwaar geraakt. Terwijl sommige sectoren ernstig hebben geleden als gevolg van de COVID-19-pandemie, hebben andere het juist goed gedaan. Bekijk onze top vier sectoren waarin als gevolg van de pandemie de meeste vraag naar werknemers is.

Four job sectors in high demand as a result of the COVID-19 pandemic
EURES

Gezondheidszorg

Landen in Europa en over de hele wereld hebben tijdens de pandemie een groot beroep moeten doen op de gezondheidssector en verwacht wordt dat dit de komende jaren nog zal toenemen. Hoewel er altijd behoefte aan gezondheidszorg zal zijn, heeft de pandemie het belang ervan extra onderstreept en is het landschap erdoor veranderd, waardoor er ruimte is ontstaan voor meer banen en mogelijkheden.

Een nieuwe focus op gezondheidszorg na de pandemie zal leiden tot investeringen in zowel bestaande als nieuwe banen, zoals artsen, apothekers, specialisten in het opsporen van infecties, virtuele ziekenhuismanagers en specialisten op het gebied van 3D-printen. Door de ontwikkeling van nieuwe vaccins, voorzieningen en geautomatiseerde systemen zal de industrie behoefte hebben aan werknemers met nieuwe vaardigheden.

Wetenschap en innovatie

De pandemie heeft veel wetenschappelijke vragen opgeworpen die de wereld met moeite heeft kunnen beantwoorden. Dit heeft geleid tot een toename van de vraag naar wetenschappers en onderzoekers. Door de crisis is ook meer aandacht gericht op wetenschap, milieu en innovatie. Steeds meer mensen volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen, de gevolgen van werken op afstand voor het milieu en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen.

Beroepen zoals biomedische wetenschappers, biologen, chemische ingenieurs en gegevensanalisten zullen na de pandemie nodig zijn om deze vragen te beantwoorden en om bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuwe innovatieve ideeën en oplossingen in de toekomst.

Informatietechnologie

De invoering van virtuele werkelijkheid en kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven is door de pandemie in een stroomversnelling geraakt. Nu vergaderingen, leslokalen en amusement zich snel verplaatsen naar onlineplatforms, is er veel vraag naar technologie en naar mensen die weten hoe ze daarmee moeten omgaan, en dit zal waarschijnlijk niet veranderen. Veel evenementen hebben tijdens de pandemie online plaatsgevonden omdat er geen andere optie was. Deze vorm blijkt niet alleen goed te werken, maar ook efficiënter te zijn wat betreft kosten en tijd.

Verwacht wordt dat de informatietechnologie zich in hoog tempo zal blijven ontwikkelen en dat daarvoor veel nieuwe deskundigen nodig zullen zijn. Van softwareontwikkelaars, programmeurs en technici tot IT-beveiligingexperts en technologieconsultants: de sector is nog jong en heeft nog ruimte om te groeien.

Digitale communicatie

Verwacht wordt dat de communicatiesector zal groeien en zich zal aanpassen naarmate meer en meer digitale instrumenten worden geïntroduceerd. De pandemie heeft het gebruik van veel van deze instrumenten versneld, waardoor er een kloof is ontstaan tussen de vaardigheden om ze te bedienen en te gebruiken. COVID-19 heeft ook het aantal telewerkers drastisch doen toenemen, waardoor digitale communicatie van cruciaal belang is geworden.

Banen zoals communicatieadviseurs, online-evenementenplanners, socialemediabeheerders en mediaplanners zullen naar verwachting bloeien in een wereld na COVID-19.

De COVID-19-pandemie was onverwacht en heeft geleid tot verschuivingen op de arbeidsmarkt en aanpassing aan de nieuwe omgeving. De pandemie heeft de digitalisering en het werken op afstand versneld en de noodzaak benadrukt van de ontwikkeling van en investeringen in de gezondheidszorg, wetenschap en innovatie, informatietechnologie en digitale communicatie.

Voor meer informatie over het vinden van werk na de pandemie, zie onzeTips om na de pandemie te blijven meetellen op de arbeidsmarkt.

 

Links:

Tips om na de pandemie te blijven meetellen op de arbeidsmarkt


Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur 

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Bedrijf/Ondernemerschap
 • Hints en tips
 • Arbeidsmarktnieuws/mobiliteitsnieuws
 • Nieuws/rapporten/statistieken
Sector
 • Administrative and support service activities
 • Arts, entertainment and recreation
 • Education
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.