- Förbered ditt hemmakontor
Se till att du före din första dag på jobbet har rätt utrustning – inklusive en kontorsstol, ett skrivbord, en kamera och eventuellt en mikrofon – och att den ställs in på ett sätt som är bekvämt för dig. Många arbetsplatser kan tillhandahålla särskild utrustning. Fråga din nya arbetsgivare vad som gäller för dig.
Placera din arbetsstation i ett rum där du störs så lite som möjligt av olika ljud- eller synintryck och se till att rummet har lämplig belysning. Se även till att din internetuppkoppling fungerar som den ska och att du har installerat de program och den programvara som krävs.
- Förbered för introduktion på distans
Läs allt relevant introduktionsmaterial som du får tillgång till före din första dag på det nya jobbet. Försök om möjligt att bekanta dig med namnen på de personer som du regelbundet kommer att arbeta med och vilken roll de har, särskilt i förhållande till din egen. Denna information finns ofta tillgänglig på LinkedIn. Du kan också läsa på om företaget, dess etiska grundsyn och större projekt som det genomfört, för att lättare acklimatisera dig till företagskulturen.
- Ta reda på hur dina medarbetare helst kommunicerar
Olika företag och grupper arbetar och fungerar på olika sätt. Vid distansarbete är det viktigt att ta hänsyn till hur dina medarbetare föredrar att bli kontaktade. Föredrar de till exempel långa, detaljerade e-postmeddelanden eller vill de hellre att du ringer till dem? Hur ofta vill de bli uppdaterade om en viss uppgift? Tycker de om att använda videosamtal, eller skulle de hellre vilja bli kontaktade via direktmeddelanden? Detta är förmodligen saker som kommer att klargöras under din introduktion och det efterföljande arbetet, men tveka inte att fråga om du är osäker! Och detta leder oss till nästa tips:
- Ta egna initiativ och tveka inte att ställa frågor
Att arbeta på distans innebär att du inte har möjlighet att interagera med kollegor på kontoret och ställa frågor som du annars skulle ha gjort. Nu måste du ringa, mejla eller skicka snabbmeddelanden om du behöver råd. Det är viktigt att göra detta för att utvecklas och för att inte överväldigas eller göra misstag som går att undvika.
Om du inte redan fått möjlighet att boka in regelbundna avstämningsmöten med din chef bör du försöka göra det. Vid dessa möten kan du proaktivt be om feedback, fastställa mål för ditt framtida arbete och fråga om hjälp om du känner dig osäker.
- Ha dina anteckningar nära till hands
Skapa din egna handbok med snabbreferenser. Du kan använda en anteckningsbok, ett Word-dokument eller post-it-lappar. Välj det som passar dig bäst. Handboken ska vara lättillgänglig och snabbt påminna dig om viktiga uppgifter kopplade till ditt arbete (t.ex. kollegors namn och roller, större projekt, relevanta webbplatser och e-postadresser/telefonnummer).
Vi hoppas att de här tipsen är till hjälp och önskar dig lycka till på ditt nya jobb!
För att få veta mer om hur pandemin påverkar arbetslivet, se vår artikel Så påverkas arbetslivet av pandemin under 2021.
Länkar:
Så påverkas arbetslivet av pandemin under 2021
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 30 juni 2021
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Företag /Entreprenörskap
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Relaterade avsnitt
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles