- Optimizați-vă condițiile de muncă de acasă
Înainte de prima zi la lucru, asigurați-vă că aveți echipamentul corect - inclusiv un scaun, un birou, o cameră de luat vederi și un microfon, dacă este necesar - și că totul este aranjat astfel încât să vă simțiți confortabil. Multe locuri de muncă pot pune la dispoziție echipamentul specific, așa că discutați cu noul angajator pentru a vedea dacă acest lucru se aplică și în cazul dumneavoastră.
Amenajați-vă punctul de lucru într-o cameră cu cât mai puține perturbări sonore și vizuale și cu lumină adecvată. De asemenea, este important să vă asigurați că aveți conexiune bună la internet și că programele și software-urile necesare sunt instalate.
- Pregătiți-vă pentru integrarea de la distanță
Înainte de prima zi, citiți toate materialele relevante pentru integrarea la noul loc de muncă care v-au fost trimise. Dacă se poate, încercați să vă familiarizați cu numele persoanelor cu care veți lucra în mod obișnuit și cu atribuțiile lor, în special în raport cu propriile atribuții. Aceste informații sunt deseori disponibile pe LinkedIn. De asemenea, puteți face cercetări despre companie, despre cultura organizațională a acesteia, precum și despre proiectele importante, pentru a vă acomoda mai ușor cu cultura locului de muncă.
- Aflați care sunt preferințele de comunicare ale colegilor
Fiecare companie și fiecare echipă are propriile metode de lucru și moduri de funcționare. În contextul muncii la distanță este din ce în ce mai important să țineți cont de modul în care colegii preferă să fie contactați. Le place, de exemplu, să primească e-mailuri lungi și detaliate sau preferă să vorbească la telefon? Cât de frecvent doresc să fie informați despre stadiul îndeplinirii unei sarcini? Le place să folosească apelurile video sau preferă să fie contactați prin mesagerie instantanee? Toate aceste aspecte vor fi probabil clarificate în perioada de integrare la locul de muncă și în cursul colaborării profesionale ulterioare dar, dacă vreodată aveți îndoieli, mai bine întrebați! Ceea ce ne duce la următorul punct...
- Nu ezitați să vă exprimați opinia și să adresați întrebări
Munca la distanță presupune și faptul că nu aveți ocazia să intrați în contact cu colegii de la birou și să le puneți întrebări așa cum ați fi făcut-o altădată. Dacă aveți nevoie de sfaturi, trebuie acum să dați un telefon, să trimiteți un e-mail sau să folosiți mesageria. Toate acestea sunt importante pentru a continua să vă îmbunătățiți performanța la locul de muncă, pentru a nu ajunge să fiți copleșit sau să faceți greșeli care ar fi putut fi evitate.
Dacă nu vi s-a propus deja acest lucru, încercați să planificați ședințe regulate cu superiorul dumneavoastră pentru monitorizarea progresului sau în scopuri de informare. Acestea vă vor oferi ocazii frecvente de a solicita feedback în mod proactiv, de a stabili obiective pentru sarcinile viitoare și de a cere ajutor atunci când nu sunteți sigur.
- Țineți la îndemână însemnările utile
Întocmiți propriul „ghid de referințe rapide”. Acesta poate fi scris, după preferințele personale, într-un carnet de notițe, într-un document Word sau chiar pe bilețele lipite în jurul biroului. Ghidul trebuie să fie la îndemână și să vă reamintească rapid detalii importante legate de munca dumneavoastră (de exemplu, numele și atribuțiile colegilor, proiecte importante, site-uri relevante, e-mailuri/numere de telefon de contact etc.).
Sperăm că aceste sfaturi vă sunt utile și vă dorim mult succes la noul loc de muncă!
Pentru a afla mai multe despre impactul pandemiei asupra lumii profesionale, consultați articolul nostru Modul în care pandemia ar putea afecta lumea profesională în 2021.
Linkuri conexe:
Modul în care pandemia ar putea afecta lumea profesională în 2021
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Căutare consilieri EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 30 iunie 2021
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Știri despre piața muncii/știri despre mobilitate
- Secțiuni aferente
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles