Etätyö
Kotoa käsin työskentelyn ansiosta työmatkat ja yhteisten toimistotilojen tarve vähenevät, mikä säästää sekä työnantajien että työntekijöiden aikaa ja rahaa. Välttäessään pitkät ruuhkat työntekijöillä on enemmän aikaa tehdä itselleen mieluisia asioita, ja työmatkaliikenteen kulut pienenevät. Vähentämällä toimistotiloja tai pääsemällä niistä jopa kokonaan eroon yritykset voivat säästää huomattavia summia rahaa. Näin ollen etätyö on yritykselle varsin kannattavaa sen lisäksi, että henkilöstökin kannattaa käytäntöä.
Virtuaalikokouksia ja -tapahtumia
Yksi ensimmäisistä pandemian aiheuttamista muutoksista oli se, että henkilökohtaista läsnäoloa edellyttäviä tapahtumia ei voitu enää järjestää. Tämän seurauksena yritykset siirtyivät käyttämään kokouksissa ja tapahtumissa erilaisia verkkoalustoja, kuten Zoomia ja Microsoft Teamsia, jotta työntekijät kykenivät olemaan edelleen vuorovaikutuksessa keskenään. Viestintäsovelluksiin siirtymisen ansiosta kotoa käsin työskentelevät pystyivät osallistumaan tapahtumiin ja pitämään yhteyttä työtovereihin. Samalla verkossa järjestettäviin kokouksiin ja tapahtumiin pystyi osallistumaan enemmän ihmisiä, koska heidän ei enää tarvinnut olla toimistolla tiettyyn aikaan. Ajan myötä kokoukset lyhenivät ja niistä tuli säännöllisempiä pandemian vuoksi, kaikkien työmatkakustannukset vähenivät ja työntekijöille jäi enemmän aikaa muihin tehtäviin keskittymiseen.
Joustavat työajat
Joustavista työajoista tuli pandemian aikana yhä suositumpia ympäri Eurooppaa, kun osa työntekijöistä tasapainoili lastenhoidon ja erilaisissa työympäristöissä työskentelyn välillä. Työaikojen mukauttaminen erilaisiin velvollisuuksiin ja elämäntyyleihin sopiviksi on lisännyt tuottavuutta sekä parantanut työn ja yksityiselämän välistä tasapainoa. Useissa viime vuoden aikana tehdyissä covid-19-pandemiaan liittyvissä yrityskyselyissä työntekijät eri puolilla maailmaa ovat kertoneet kokevansa, että heidän työskentelynsä on pysynyt samanlaisena tai se on parantunut uusien joustavien työaikamallien ansiosta.
Digitaalinen rekrytointi
Noudattaakseen covid-19-rajoituksia yritykset kaikkialla maailmassa mukauttivat rekrytointimenettelyjään, jotta ne pystyivät palkkaamaan uutta henkilöstöä myös maailmanlaajuisen pandemian aikana. Rekrytointi muuttui virtuaaliseksi, ja yritykset siirtyivät haastattelemaan ehdokkaita verkkoalustojen avulla sekä käyttämään verkkotestejä ja -kyselyjä tiimiin parhaiten sopivien henkilöiden löytämiseksi. Koska digitaaliset rekrytointimenettelyt (niin kutsuttu sähköinen rekrytointi) ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja kustannustehokkaiksi, henkilöstöosastot ovat halukkaita käyttämään näitä uusia menetelmiä ja välineitä jatkossakin.
Verkkokoulutus
Henkilökohtaista läsnäoloa edellyttävä koulutus on perinteisesti ollut yleisin tapa kouluttaa uutta ja nykyistä henkilöstöä. Usein tähän liittyy asiantuntijan kutsuminen tiettyyn paikkaan tai se, että työtoverit jakavat tietämystään toimitiloissa annettavien koulutusten avulla. Pandemian myötä verkkokoulutus on kuitenkin lisääntynyt valtavasti, minkä ansiosta asiantuntijat ovat paremmin henkilöstön saatavilla, useammat ihmiset voivat osallistua koulutustilaisuuksiin ja aikaa säästyy, kun toimistorakennuksessa ei tarvitse siirtyä paikaista toiseen. Oppimismahdollisuuksia on avautunut kaikille yrityksille, kun koulutustilaisuuksiin voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa.
Lisätietoa työskentelystä covid-19-pandemian jälkeisessä maailmassa saatavissa täältä: Kuinka järjestää onnistunut työhaastattelu verkossa.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Lisätietoja:
Hae EURES-neuvojat
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat tapahtumat verkossa
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 17. syyskuuta 2021
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- Liiketoiminta / Yrittäjyys
- Työmarkkinauutiset/liikkuvuusuutiset
- Rekrytointitrendit
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Sektori
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles