Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2023. február 9.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

Öt keresett, szakképesítést igénylő munka 2023-ban

Sokan gondolják úgy, hogy egy jól fizetett, jó álláshoz egyetemi diplomára van szükség, de ez nem mindig van így. A mai, változó és fejlődő világban a munkaadók nagyra értékelik a gyakorlati, szakmai készségeket. Íme öt olyan, szakképesítést igénylő munka, amelyre 2023-ban jelentős kereslet mutatkozik.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Gépkezelő

Az építőipari ágazat gyorsan növekszik, különösen ahogy egyre zöldebbé és fenntarthatóbbá kíván válni. A Cedefop – az Európai Szakképzésfejlesztési Központ – várakozásai szerint ebben az évtizedben nagy lesz a kereslet az építőipari dolgozók, gépkezelők és -összeszerelők iránt. Különböző munkakörökben vannak betölthető álláshelyek, a kőművesmunkáktól az építő- és asztalosipari munkákon át a hegesztésig és a tetőfedésig. A gépkezelői tevékenység azonban izgalmas út lehet az ágazatba történő belépéshez.

Például darukezelőként Ön felel a gépek biztonságos használatáért az építkezéseken. Lehetősége van arra, hogy különféle, akár hosszú ideig tartó és nehéz projekteken dolgozzon, amelyek azonban nagy elégedettséggel töltik el. A fizetés is általában magasabb, mint sok más építőipari állás esetében. Részt vehet a darukezelők számára szervezett, népszerű és nagy érdeklődésre számot tartó speciális képzéseken. Ezek a tanfolyamok nemcsak a munkavégzéshez szükséges eszközöket, készségeket és gyakorlati tapasztalatot biztosítják, hanem megfelelő képesítést is adnak.

2. Szerelő

A gépek témájánál maradva, szerelőkre továbbra is nagy igény van. Az autókon, buszokon és más járműveken végzett munka mellett számos más iparágban, például az építőiparban, a gyáriparban és a légi közlekedésben is szükség van szerelőkre. A szerelőként elsajátított készségek hasznosnak bizonyulnak majd számos jövőbeli munkahelyen is, például a zöld energia területén. A szakmai készségek mellett a munkáltatók nagyra értékelik az olyan humán készségeket, mint az együttműködés és a kommunikáció. Bár számos egyetem kínál gépészmérnöki tanulmányokat, nem kell diplomát szereznie ahhoz, hogy szerelő legyen. A jelentős kereslet miatt számos szaktanfolyam áll rendelkezésre a szükséges képesítés megszerzéséhez.

3. Villanyszerelő

A villanyszerelők iránti kereslet csak növekedni fog, ahogy egyre inkább elmozdulunk a fenntartható és megújuló technológiák irányába. A villanyszerelői munka általában jól fizet, és sok villanyszerelő végül saját vállalkozást indít. Nincs szükség egyetemi diplomára ahhoz, hogy villanyszerelői képesítést szerezzen, és számos képzésszolgáltató kínálja munkahelyi tapasztalat megszerzésének a lehetőségét. A képzési programok lehetőséget adnak arra, hogy tökéletesítse szaktudását, és ezzel egyidejűleg fejlessze transzverzális humán készségeit. Azok, akik villanyszerelőként kezdik pályájukat, villamosmérnökökké, tervezőkké és vezetőkké is válhatnak.

4. Dentálhigiénikus

Az egészségügyi és szociális ellátásban egyre nagyobb szükség van munkavállalókra. Bár sok álláshoz egyetemi diplomára van szükség, meglepő módon a dentálhigiénikusként végzett munka nem ilyen. A dentálhigiénikusok segítenek megelőzni a fogszuvasodást. Egy tanulószerződéses gyakorlati képzési program elvégzésével elsajátíthatja az ehhez a munkához szükséges gyakorlati készségeket, és megszerezheti a szükséges képesítést. A fizetések jók, és ez nagyszerű karrierlehetőséget jelent azok számára, akiknek fontos a rugalmasság, mivel a dentálhigiénikusok dolgozhatnak akár egyetlen praxisban, akár szabadúszóként is.

5. Szakács

A legtöbben szeretünk enni. Az éttermek és kávézók Covid19-világjárvány utáni újbóli megnyitásával és a házhozszállítási szolgáltatások fellendülésével idén is szükség lesz a konyhai készségekre. A Cedefop előrejelzései szerint ugyanis a szálláshely- és az éttermi szolgáltatások ágazatában fog a legnagyobb mértékben nőni az álláshelyek száma 2023 és 2030 között. Ez azt jelenti, hogy a várakozások szerint rengeteg állás várja majd a szakácsokat és az egyéb konyhai személyzetet. Mivel az utazás és a turizmus ágazata a világjárvány alatt elszenvedett visszaesést követően ismét növekszik, a vendéglátásban is lesznek a szállodai dolgozók, például a vezetők és a takarítók számára elérhető álláshelyek.

Partnerségben az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával.

 

Kapcsolódó linkek:

Cedefop: Jövőbeli álláslehetőségek

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Javaslatok és tippek
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
 • Hírek/jelentések/statisztika
 • Toborzási trendek
 • Ifjúság
Kapcsolódó szakasz(ok)
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.