Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Φεβρουαρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε ειδικότητες επαγγελματικής κατάρτισης με μεγάλη ζήτηση το 2023

Πολλοί πιστεύουν ότι, για να βρει κανείς μια καλή και καλοπληρωμένη δουλειά, πρέπει να διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου. Δεν ισχύει, όμως, πάντοτε αυτό. Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο και αναπτυσσόμενο κόσμο του σήμερα, οι εργοδότες προσδίδουν μεγάλη αξία στις πρακτικές, επαγγελματικές δεξιότητες. Διαβάστε στη συνέχεια σχετικά με πέντε ειδικότητες επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν ζήτηση το 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Χειριστής/χειρίστρια μηχανημάτων

Ο κατασκευαστικός τομέας αναπτύσσεται ταχύτατα, ιδίως στην προσπάθειά του να γίνει πιο οικολογικός και βιώσιμος. Το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, αναμένει ότι θέσεις εργασίας με αντικείμενο τις κατασκευές και τον χειρισμό και συναρμολόγηση μηχανημάτων θα καταγράψουν υψηλή ζήτηση τη δεκαετία που διανύουμε. Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι πολλές και ποικίλες: από έργα τοιχοποιίας και οικοδομικές και ξυλουργικές εργασίες έως εργασίες συγκόλλησης και κατασκευής οροφών. Ωστόσο, η απασχόληση στον χειρισμό μηχανημάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συναρπαστικό εφαλτήριο για την είσοδό σας σε αυτόν τον κλάδο.

Ως χειριστής/χειρίστρια γερανού, για παράδειγμα, θα έχετε την ευθύνη για την ασφαλή χρήση των μηχανημάτων σε εργοτάξια. Θα σας δίνεται η ευκαιρία να δουλεύετε σε διαφορετικά έργα, τα οποία μπορεί μεν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια και αυξημένο βαθμό δυσκολίας, αλλά μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ευχαρίστηση. Επιπλέον, οι απολαβές συχνά είναι καλύτερες συγκριτικά με πολλές άλλες θέσεις απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα. Μπορείτε να εγγραφείτε σε ειδικούς κύκλους μαθημάτων για χειριστές/χειρίστριες γερανών, τα οποία είναι δημοφιλή και σε ζήτηση. Τα μαθήματα αυτά σας δίνουν τα εργαλεία, τις δεξιότητες και την πρακτική πείρα που χρειάζεστε, με τον αντίστοιχο τίτλο προσόντων.

2. Μηχανικός

Παραμένοντας στο θέμα των μηχανημάτων, περιζήτητοι εξακολουθούν να είναι και οι μηχανικοί. Εκτός από τις εργασίες σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και άλλα οχήματα, οι μηχανικοί είναι απαραίτητοι σε πολλούς κλάδους, όπως αυτός των κατασκευών, της βιοτεχνίας και της αεροπλοΐας. Οι δεξιότητες που θα αναπτύξετε ως μηχανικός θα σας φανούν εξίσου χρήσιμες σε πολλές μελλοντικές εργασίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Μαζί με τις τεχνικές δεξιότητες, οι εργοδότες προσδίδουν αξία σε μη τεχνικές δεξιότητες όπως η συνεργασία και η επικοινωνία. Παρόλο που πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα σπουδών στη μηχανολογία, δεν είναι απαραίτητο να έχετε πανεπιστημιακό πτυχίο για να γίνετε μηχανικός. Λόγω της υψηλής ζήτησης, υπάρχουν πολλοί κύκλοι μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τα αναγκαία προσόντα.

3. Ηλεκτρολόγος

Η ζήτηση για ηλεκτρολόγους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όσο θα μεταβαίνουμε προς βιώσιμες και ανανεώσιμες τεχνολογίες. Η σταδιοδρομία ενός ηλεκτρολόγου μπορεί να είναι καλοπληρωμένη, ενώ πολλοί ηλεκτρολόγοι καταλήγουν να ιδρύουν τη δική τους επιχείρηση. Δεν χρειάζεστε πανεπιστημιακό πτυχίο για να γίνετε ηλεκτρολόγος· πολλοί πάροχοι κατάρτισης προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης πείρας στον χώρο εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης σάς δίνουν την ευκαιρία να τελειοποιήσετε την τέχνη σας ενόσω αναπτύσσετε τις μη τεχνικές, μεταβιβάσιμες δεξιότητες σας. Όσοι ακολουθούν το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου μπορούν επίσης να εξελιχθούν σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς, σχεδιαστές και υπευθύνους διαχείρισης.

4. Υγιεινολόγος οδοντίατρος

Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, η ανάγκη για εργαζόμενους γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Την ώρα που πολλές θέσεις εργασίας απαιτούν την κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για τον υγιεινολόγο οδοντίατρο. Οι υγιεινολόγοι βοηθούν στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Ένα πρόγραμμα μαθητείας μπορεί να σας προσφέρει τις πρακτικές δεξιότητες και τα προσόντα που θα σας χρειαστούν για μια άκρως επιτυχημένη πορεία σε αυτόν τον ρόλο. Οι απολαβές είναι καλές και ταυτόχρονα πρόκειται για μια εξαιρετική σταδιοδρομία για εκείνους που τους αρέσει η ευελιξία, καθώς οι υγιεινολόγοι μπορούν να εργαστούν είτε ως μισθωτοί σε ιατρείο είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

5. Αρχιμάγειρας/αρχιμαγείρισσα

Οι περισσότεροι απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Με τα εστιατόρια και τις καφετέριες να ανοίγουν ξανά μετά την πανδημία της COVID-19 και τις υπηρεσίες παράδοσης να σημειώνουν ιδιαίτερη άνθιση, η ζήτηση για μαγειρικές δεξιότητες θα παραμείνει υψηλή και φέτος. Πράγματι, το Cedefop προβλέπει ότι οι υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας για αρχιμάγειρες/αρχιμαγείρισσες και λοιπό προσωπικό κουζίνας. Η εκ νέου άνθιση του ταξιδιωτικού τομέα και του τουρισμού μετά τις αρνητικές τάσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας θα δημιουργήσει επίσης θέσεις απασχόλησης στον τομέα της φιλοξενίας για υπαλλήλους ξενοδοχείου, όπως διευθυντικά στελέχη και καθαριστές/καθαρίστριες.

Σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Cedefop:Μελλοντικές θέσεις απασχόλησης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε συμβούλους EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
 • Ειδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχεία
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.