Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия9 Февруари 2023 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Пет позиции в сферата на професионалното обучение, които се търсят през 2023 г.

Много хора смятат, че за да намерят добра, високо платена работа, е необходимо да имат университетска диплома, но това невинаги е така. Светът се променя и развива непрекъснато, а работодателите ценят практическите и професионалните умения. Ето пет позиции в сферата на професионалното обучение, които се търсят през 2023 г.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Машинен оператор

Строителният сектор се разраства бързо, особено в усилията си да стане по-екологосъобразен и устойчив. Cedefop, Европейският център за развитие на професионалното обучение, очаква през това десетилетие да има голямо търсене на строителни работници, машинни оператори и монтажници. Предлагат се различни работни места — от полагане на тухли, строителство и дърводелство до заваряване и покривни дейности. Работата като машинен оператор би могла да бъде вълнуващ начин да влезете в този сектор.

Като оператор на кран например вие ще отговаряте за безопасното използване на машините на строителните обекти. Ще имате възможност да работите по различни проекти, които могат да бъдат дълги и трудни, но много удовлетворителни. Заплащането също така обикновено е по-добро, отколкото при много други работни места в строителството. Можете да се включите в специални курсове за обучение на оператори на кранове, които са популярни и търсени. Тези курсове ще ви дадат необходимите инструменти, умения и практически опит, както и квалификация, която съответства на изискванията.

2. Механик

Отново в областта на машините, все още се търсят механици. Освен работата с автомобили, автобуси и други превозни средства, в много отрасли като строителството, производството и въздухоплаването се търсят механици. Уменията, които ще развиете като механик, ще бъдат полезни и за много бъдещи работни места, например в областта на зелената енергия. Наред с твърдите умения работодателите ценят и междуличностните умения като сътрудничество и комуникация. Въпреки че много университети предлагат курсове по машинно инженерство, не се нуждаете от диплома, за да станете механик. Поради завишеното търсене има много курсове за професионално обучение, с помощта на които ще получите квалификацията, от която се нуждаете.

3. Електротехник

Търсенето на електротехници ще се увеличи с преминаването към устойчиви и възобновяеми технологии. Работата като електротехник може да бъде добре платена, като много електротехници в крайна сметка започват свой собствен бизнес. За да се квалифицирате като електротехник, не се нуждаете от висше образование, а много от предлагащите обучение организации предлагат и професионална практика. Схемите за обучение ви дават възможност да подобрите квалификацията си, като в същото време развивате меки, преносими умения. Ако започнете работа като електротехник, можете да се развиете до електроинженери, проектанти и управители.

4. Дентален хигиенист

В областта на здравеопазването и социалните грижи необходимостта от работници продължава да расте. Въпреки че за много работни места е необходима университетска диплома, може би ще се изненадате да узнаете, че за дентален хигиенист това не е така. Денталните хигиенисти помагат да се предотврати развалянето на зъбите. Преминаването на стажантска програма може да ви даде нужните практически умения и квалификация, за да се развиете в тази област. Заплатите са добри и това е чудесна кариера за лица, които ценят гъвкавостта, тъй като стоматологичните хигиенисти могат да работят към конкретен кабинет или на свободна практика.

5. Главен готвач

Повечето хора обичат хубавата храна. С отварянето на ресторантите и кафенетата след пандемията от COVID-19 и процъфтяването на услугите за доставка, готварските умения ще продължат да се търсят тази година. Всъщност Cedefop прогнозира, че жилищното настаняване и ресторантьорството ще бъдат секторът с най-голям ръст на работните места до 2030 г. Това означава, че трябва да се отворят много работни места за готвачи и други кухненски работници. След като пътуванията и туризмът отново нараснат след спада по време на пандемията, ще се открият работни места и в хотелиерството и ресторантьорството, като например мениджъри и чистачи.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

Cedefop: Работни места на бъдещето

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в държавите на EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Новини от пазара на труда/новини за мобилността
 • Новини/доклади/статистика
 • Тенденции при набиране на персонал
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Construction
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Human health and social work activities
 • Manufacturing
 • Professional, scientific and technical activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.