Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel9. februar 2023Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion

Fem efterspurgte erhvervsfaglige job i 2023

Mange tror, man skal have en universitetsuddannelse for at få et godt, vellønnet job, men det er ikke altid sandt. I en verden i forandring og udvikling har arbejdsgiverne brug for folk med praktiske, erhvervsfaglige færdigheder. Her er fem erhvervsfaglige job, der efterspørges i 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Maskinoperatør

Bygge- og anlægsbranchen vokser hurtigt, især i takt med at den forsøger at blive grønnere og mere bæredygtig. Cedefop, Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse, forventer stor efterspørgsel efter byggearbejdere, maskinoperatører og montører i dette årti. Der er forskellige muligheder på jobmarkedet, lige fra murerarbejde, byggearbejde og tømrerarbejder til svejsning og taglægning. Men arbejdet som maskinoperatør kunne være en spændende indgangsport til denne branche.

Som kranoperatør er du f.eks. ansvarlig for sikker brug af maskiner på byggepladser. Du får mulighed for at arbejde på forskellige projekter, som kan være lange og vanskelige, men meget tilfredsstillende. Ofte er lønnen også bedre end i mange andre byggejob. Du kan tilmelde dig særlige uddannelseskurser for kranoperatører. Disse er populære og efterspurgte. Her kan du få de værktøjer og færdigheder og den praktiske erfaring, du har brug for, med tilsvarende kvalificering.

2. Mekaniker

Hvis vi bliver inden for maskinområdet, er der stadig efterspørgsel efter mekanikere. Ud over at arbejde på biler, busser og andre køretøjer er der også brug for mekanikere i mange andre brancher, f.eks. bygge- og anlægsbranchen, fremstilling og luftfart. Den type færdigheder, du udvikler som mekaniker, vil også være nyttig i mange fremtidige job, f.eks. inden for grøn energi. På linje med de hårde færdigheder lægger arbejdsgiverne også vægt på de bløde færdigheder, såsom samarbejde og kommunikation. Selv om mange universiteter tilbyder kurser i maskinteknik, har du ikke brug for en universitetsgrad for at blive mekaniker. På grund af den store efterspørgsel er der mange erhvervsuddannelser, der tilbyder de kvalifikationer, du har brug for.

3. Elektriker

Efterspørgslen efter elektrikere vil kun stige, som vi går over til bæredygtige og vedvarende teknologier. En karriere som elektriker kan være godt betalt, og mange elektrikere ender med at starte egen virksomhed. Du skal ikke have en universitetsuddannelse for at blive en elektriker, og mange uddannelsesforløb omfatter oplæring på en arbejdsplads. Uddannelsesforløbet giver dig mulighed for at mestre dit håndværk, mens du også udvikler bløde og overførbare færdigheder. Starter man karrieren som elektriker, kan man også videreuddanne sig til elektromekaniker, konstruktør og leder.

4. Tandplejer

Inden for sundheds- og socialsektoren er der fortsat et stigende behov for arbejdstagere. Mange job kræver en universitetsuddannelse, men – måske overraskende nok – gælder det ikke tandplejere. Tandplejere hjælper med at forebygge karies. Gennem et lærlingeforløb kan du tilegne dig de praktiske færdigheder og kvalifikationer, du skal bruge i dette job. Lønnen er god, og det er en god karrierevej for personer, der sætter pris på fleksibilitet, da tandplejere kan være ansat i en bestemt praksis eller arbejde freelance.

5. Kok

De fleste kan godt lide mad. Med genåbning af restauranterne og caféerne efter covid-19-pandemien og opsvinget i udbringningstjenesterne vil der fortsat være efterspørgsel efter køkkenfærdigheder i år. Faktisk forventer Cedefop, at indkvartering og restauration bliver den sektor med størst vækst i beskæftigelsen frem til 2030. Det betyder masser af ledige job til kokke og andet køkkenpersonale. Da rejser og turisme vokser igen efter et at være faldet under pandemien, vil der også være job i hotel- og restaurationsbranchen til hotelarbejdere, som f.eks. ledere og rengøringspersonale.

I partnerskab med Eures, den europæiske portal for jobmobilitet.

 

Relevante links:

Cedefop:Fremtidens job

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
Råd og tipsArbejdsmarkedsnyheder/mobilitetsnyhederNyheder/rapporter/statistikRekrutteringstendenserUngdom
Relaterede sektion(er)
Råd og tipsArbejdsmarkedsinformationUddannelseLeve- og arbejdsvilkår
Sektor
Accomodation and food service activitiesConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesManufacturingProfessional, scientific and technical activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.