Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre9 februarie 2023Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Cinci meserii care se caută în 2023

Mulți cred că pentru a obține un loc de muncă bun și bine plătit au nevoie de diplomă universitară, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. În această lume în schimbare și în dezvoltare, angajatorii apreciază competențele practice și profesionale. Iată cinci meserii care se caută în 2023.

Five in-demand vocational jobs for 2023

1. Operator utilaje

Sectorul construcțiilor se dezvoltă rapid, cu atât mai mult pe măsură ce încearcă să devină mai ecologic și mai sustenabil. Cedefop, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, preconizează o mare cerere de lucrători în construcții, operatori și asamblori de utilaje în acest deceniu. Sunt disponibile diverse locuri de muncă pentru zidari, lucrători în construcții și dulgheri până la sudori și lucrători acoperișuri. Profesia de operator de utilaje ar putea fi însă o cale interesantă în acest sector.

De exemplu, ca operator de macara, veți fi responsabil pentru utilizarea în condiții de siguranță a utilajelor pe șantiere. Veți avea ocazia să lucrați la diferite proiecte, care pot fi lungi și dificile, dar și foarte satisfăcătoare. Salariul tinde, de asemenea, să fie mai bun decât în multe alte locuri de muncă din construcții. Vă puteți înscrie la cursuri speciale de formare pentru operatori de macara, care sunt populare și la mare cerere. Aceste cursuri vă oferă instrumentele, competențele și experiența practică de care aveți nevoie, precum și calificarea corespunzătoare.

2. Mecanic

Rămânând la tema utilajelor, mecanicii se caută încă. Pe lângă lucrul la autoturisme, autobuze și alte vehicule, este nevoie de mecanici în multe sectoare industriale, de exemplu în construcții, industria prelucrătoare și aviație. Tipul de competențe pe care le veți dobândi ca mecanic vă pot folosi pentru multe locuri de muncă viitoare, de exemplu în domeniul energiei verzi. Pe lângă competențele tehnice, angajatorii apreciază și competențele non-tehnice, cum ar fi colaborarea și comunicarea. Deși multe universități oferă cursuri de inginerie mecanică, nu aveți nevoie de diplomă pentru a deveni mecanic. Cererea fiind mare, există multe cursuri de formare profesională care vă ajută să obțineți calificarea de care aveți nevoie.

3. Electrician

Pe măsură ce trecem la tehnologii sustenabile și regenerabile, cererea de electricieni va crește tot mai mult. Cariera de electrician poate aduce mulți bani, mulți electricieni deschizându-și în timp propria afacere. Ca să deveniți electrician nu aveți nevoie de diplomă universitară și mulți furnizori de formare oferă calificare la locul de muncă. Programele de formare vă dau posibilitatea să deprindeți meseria și să vă dezvoltați totodată competențele non-tehnice, transferabile. Cei care își încep profesia ca electricieni pot deveni apoi ingineri electricieni, proiectanți și manageri.

4. Igienist dentar

În sectorul sănătății și asistenței sociale, nevoia de lucrători continuă să crească. Deși în multe profesii aveți nevoie de diplomă universitară, s-ar putea să vă surprindă că în meseria de igienist dentar nu este așa. Igienistul dentar ajută la prevenirea degradării dentare. Competențele și calificările practice de care aveți nevoie în această profesie se pot obține printr-un program de ucenicie. Salariile sunt bune, iar pentru cei care caută flexibilitate este parcursul profesional ideal deoarece igieniștii dentari pot fi angajați la un cabinet, dar pot lucra și ca liber-profesioniști.

5. Bucătar șef

Cei mai mulți oameni apreciază mâncarea. Odată cu redeschiderea restaurantelor și cafenelelor după pandemia de COVID-19 și cu expansiunea serviciilor de livrare, competențele de bucătărie vor continua să fie solicitate anul acesta. De fapt, Cedefop estimează că sectorul care va crea cele mai multe locuri de muncă până în 2030 este cel al cazărilor și alimentației publice. Ca urmare, ar trebui să existe multe locuri de muncă disponibile pentru bucătari și personal de bucătărie. În condițiile în care călătoriile și turismul vor crește din nou după ce au scăzut în timpul pandemiei, vor exista locuri de muncă și în sectorul ospitalității pentru personal hotelier, de exemplu manageri și personal de curățenie.

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

 

Linkuri conexe:

Cedefop: Viitoare locuri de muncă

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Sugestii și sfaturiȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateȘtiri/rapoarte/statisticiTendințe de recrutareTineret
Secțiuni aferente
Sugestii și sfaturiInformații privind piața munciiStudiuCondiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesConstructionElectricity, gas, steam and air conditioning supplyHuman health and social work activitiesManufacturingProfessional, scientific and technical activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.