Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
  • Nyhetsartikel
  • 15 mars 2024
  • Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
  • Lästid: 4 min

Så påverkas den europeiska sysselsättningen av omställningen till en grön, digital ekonomi

Europa behöver en kompetensrevolution med stöd av digital teknik för att uppnå målet om nettonollutsläpp.

Changing job trends
Photo credit: Adobe Stock

Det förutspås att jobben i Europa kommer att förändras snabbt under de kommande åren, till följd av att EU siktar på att minska koldioxidutsläppen i snabb takt och samtidigt övergå till en digitaliseringsfrämjande ekonomi. EU:s mål är att minska koldioxidutsläppen med 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Om vi når målet kommer Europa att bli den första klimatneutrala kontinenten, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Detta kommer att medföra en ökad efterfrågan på nya högkvalificerade arbetstagare inom framväxande gröna industrier, medan sektorer som olja, gas och jordbruk kommer att se en minskad efterfrågan på personal.

Samtidigt är vi mitt uppe i en demografisk övergång. Den åldrande arbetskraften som lämnar arbetsmarknaden ersätts inte i samma takt av yngre arbetstagare, eftersom de sistnämnda tenderar att ägna längre tid åt att studera, enligt 2023 års rapport Skills in Transition: the way to 2035 från Cedefop (Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning). Det är därför viktigt att medelkvalificerade arbetstagare, i synnerhet kvinnor, i större utsträckning kan delta på arbetsmarknaden så att de lediga tjänsterna kan tillsättas.

– Europa befinner sig vid en vändpunkt, säger Jürgen Siebel, verkställande direktör för Cedefop, och Antonio Ranieri, chef för centrumets yrkesutbildnings- och kompetensavdelning, i rapporten Skills in Transition.

– Den tilltagande klimatkrisen, den digitala revolutionen, geopolitiska spänningar och levnadskostnadskrisen hotar den ekonomiska och sociala strukturen i ekonomiska sektorer, samhällen och länder.   Det blir allt svårare att förutse vilka förändringar vi står inför, men det är samtidigt tydligt att de politiska val som vi gör under detta årtionde är avgörande för hur framtiden kommer att se ut, avslutar Jürgen och Antonio.

De konstaterar att det råder särskild brist på arbetskraft och kompetens inom sektorerna bygg- och anläggning, vård och omsorg samt it, samtidigt som det finns en brist på arbetstillfällen av god kvalitet som erbjuder både anständiga arbetsvillkor och möjligheter för arbetstagarna att dra nytta av sin kompetens. Men än så länge är det få som omskolar sig, förklarar de, trots den ”enorma potential” som ligger i detta.

Omställningen till en grön ekonomi

Utvidgningen av strategierna för digitala och gröna jobb förväntas innebära tillväxt för branscher som förnybar energi och tillverkning, eftersom produktionen av produkter som halvledare, sällsynta jordartsmetaller och medicinsk utrustning flyttas närmare användningsplatserna, enligt rapporten Skills in Transition.

I rapporten understryks också vikten av utbildning som ett sätt att hjälpa arbetstagare i sektorer och regioner på tillbakagång för att höja kompetensnivån inför den gröna omställningen. Högkvalificerade arbetstagare, exempelvis forskare som uppfinner gröna lösningar, kommer att behöva stöd av tekniker som kan genomföra dem.

Digital kompetens

En mer hållbar ekonomi kommer att stödjas av arbetstillfällen med högteknologisk profil. Cedefop förutspår en stark tillväxt av yrkesroller inom IKT fram till 2035, även om man förväntar sig att arbetstillfällena kommer att minska inom vissa it-yrken i takt med att automatiseringen ökar. Rekryteringen förväntas bli en utmaning både på grund av svårigheterna att höja kompetensen hos dem som arbetar på medelnivå och låg nivå och som nu måste höja sin digitala kompetens, och för att inte tillräckligt många unga människor har de kvalifikationer som krävs för de mest högkvalificerade yrkena.

Långsiktiga lösningar

  • En långsiktig plan som kombinerar utbildning/yrkesutbildning med en arbetsmarknadspolitik som investerar i digital kompetens och kompetens inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik samt främjar yrkesutbildning.
  • Engagera och stärka lokala och nationella arbetsgivare och beslutsfattare på områden som rör den digitala och gröna omställningen.
  • Prognostisera framtida kompetensbehov och ha en god uppfattning om befintliga kompetensbrister.

Läs mer om sysselsättningstrenderna inom EU i rapporten Skills in Transition: the way to 2035, en rapport från Cedefop.

 

Länkar:

Skills in Transition: the way to 2035

Den europeiska gröna given

Kommissionens industriplan för den gröna given

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Rekryteringstrender
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Professional, scientific and technical activities
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.