Arbeidslivet i Europa kommer til å endre seg raskt i årene som kommer, siden EU har som mål å få ned karbonutslippene raskt og samtidig gå over til en digital økonomi. EUs mål er 55 % lavere karbonutslipp innen 2030 sammenlignet med nivåene i 1990. Hvis dette målet nås, blir Europa det første klimanøytrale kontinentet, ifølge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyenhttps://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/STATEMENT_22_5523, og da vil det bli etterspørsel etter nye, høyt kvalifiserte arbeidstakere i nye grønne næringer, mens arbeidsstokken i sektorer som olje, gass og landbruk vil krympe.
Et tredje – demografisk – skifte finner sted samtidig. En aldrende arbeidsstyrke blir ikke erstattet i samme takt av yngre arbeidstakere som nå bruker flere år på utdanning, ifølge rapporten 2023 Skills in Transition: the way to 2035 fra Cedefop (Det europeiske senter for yrkesrettet opplæring). Det er derfor viktig å øke deltakelsen blant middels kvalifiserte arbeidstakere, spesielt kvinner, for å fylle ledige stillinger.
– Europa står ved et vendepunkt, sier Cedefop-direktør Jürgen Siebel og Antonio Ranieri, avdelingsdirektør for yrkesrettet utdanning, opplæring og kompetanse, i Skills in Transition-rapporten. – Den pågående klimakrisen, den digitale revolusjonen, geopolitiske spenninger og levekostnadskriser utfordrer den økonomiske og sosiale grunnmuren i land, næringer og samfunn. – Selv om det blir vanskeligere å forutse hvilke endringer som ligger foran oss, tilføyer de, blir det stadig tydeligere at den politikken vi velger å gjennomføre i dette tiåret vil avgjøre hvordan framtiden vil se ut.
Siebel og Ranieri ser at det mangler arbeidskraft og kompetanse spesielt i sektorer som bygg og anlegg, helse og omsorg og IT – og at det mangler kvalitetsjobber som tilbyr både anstendige arbeidsforhold og muligheter til å bruke kompetanse. Men foreløpig, sier de, er det få som omskolerer seg selv om det ligger et «enormt potensial» her.
Omstilling til en grønn økonomi
Utvidelsen av digitale og grønne jobbstrategier forventes å bety vekst for næringer som fornybar energi og produksjon, antydes det Skills in Transition-rapporten, etter hvert som framstillingen av produkter som halvledere, sjeldne jordmetaller og medisinsk materiell kommer nærmere bruksstedet.
Opplæring for å hjelpe arbeidstakere i sektorer og regioner i tilbakegang vil være viktig, antydes det i rapporten, slik at de står bedre rustet til den grønne omstillingen. Høyt kvalifiserte arbeidstakere, for eksempel FoU-forskere som finner opp grønne løsninger, vil trenge støtte fra teknikere som gjennomfører dem.
Digital kompetanse
En mer bærekraftig økonomi vil bli støttet av høyteknologiske arbeidsplasser. Cedefop forventer sterk vekst i IKT-stillinger fram til 2035, selv om en del digitale arbeidsplasser forventes å falle bort etter hvert som vi får mer automatisering. Rekruttering forventes å være utfordrende både fordi det er vanskelig å heve kompetansen hos dem som sitter i stillinger på mellomhøyt og lavt nivå, og som nå er nødt til å ha mer digital kompetanse, og fordi det ikke nødvendigvis er nok unge som har de kvalifikasjonene som kreves for de høyeste stillingene.
Langsiktige løsninger
- en langsiktig plan som forener utdannings-, opplærings- og arbeidsmarkedspolitikk der det investeres i digital og realfaglig kompetanse, og som fremmer yrkesrettet utdanning og opplæring.
- involvering og styrking av lokale og nasjonale arbeidsgivere og beslutningstakere rundt digital og grønn omstilling
- framskrivning av framtidige kompetansebehov og forståelse av eksisterende kompetansemangel
Les mer om hvilken vei sysselsettingen i EU går i Skills in Transition: the way to 2035, en rapport fra Cedefop.
Relevante lenker:
Skills in Transition: the way to 2035
Les mer:
Finn EURES-rådgivere
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES' jobbdatabase
EURES' tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på X
EURES på LinkedIn
EURES på Instagram
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 15 mars 2024
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Business /Entreprenørskap
- Arbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistikk
- Rekrutteringstrender
- Ungdom
- Relaterte seksjon(er)
- Sektor
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Professional, scientific and technical activities
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities