Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice14. december 2017Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Pet nasvetov za učinkovito delo

Učinkovito opravljanje dela ima številne prednosti. Poleg vtisa, ki ga boste nezavedno naredili na svojo vodjo in sodelavce, vam bo mogoče ostalo nekaj časa, da opravite naloge, ki vas še posebno zanimajo. In kar je najboljše, učinkovito opravljanje dela pripomore k manjšemu stresu in večjemu zaupanju v svoje sposobnosti.

5 tips for working efficiently
EURES

V zadnjem članku smo ugotavljali, kako bi lahko učinkoviteje opravljali svoje delo, in za začetek ponudili nekaj nasvetov.

Načrtujte vnaprej in si določajte prednostne naloge

Delovna mesta so lahko naporna. Dosti hrupa, veliko ljudi, ki želijo nekaj od vas, dosti opravkov pred koncem dneva. Če boste načrtovali, kako porabiti svoj čas, se boste dejansko lahko osredotočili in izkoristili svoje zmožnosti. Zakaj ne bi začeli dneva tako, da pregledate naloge, ki jih morate opraviti, in ugotovite, kateri način – in vrstni red – je najboljši, da se jih lotite? Z uporabo seznamov, orodij in tehnik se lahko ta postopek znatno olajša, z načrtovanjem pa boste lahko učinkovito določili prednostne naloge, s čimer se bo zmanjšal vaš občutek tesnobe ob opravljanju več nalog naenkrat.

Uporabljajte koledar

Koledar je vaš najboljši prijatelj, kadar načrtujete, koliko dela opraviti in kako ga učinkovito opraviti. Zapišite si vse sestanke in pomembne roke, da ne boste nikoli ničesar spregledali. Če si določite, koliko časa lahko porabite za posamezno nalogo, boste lahko hitro ugotovili, koliko prostega časa vam ostane za pomoč sodelavcem in kje bi morda sami potrebovali pomoč.

Če uporabljate sistem elektronske pošte, kot je Microsoft Outlook, lahko uporabite koledar, ki je vgrajen v sistem. Takšni programi ponujajo tudi številne druge funkcije, ki omogočajo učinkovito opravljanje dela, zato jih zagotovo preverite.

Pametno uporabljajte aplikacije

O aplikacijah, ki vam lahko pomagajo, da bo vaš delovni dan učinkovitejši, smo že govorili, vendar pa je eno, če jih prepoznate, in nekaj čisto drugega, če jih dejansko uporabljate vsak dan. Vzemite si čas in vključite aplikacije v svoje delovno življenje, in morda bo ta majhen vložek pomembno vplival na vaše nadaljnje delo.

Izkoristite vse možnosti

Ne glede na to, kje delate, vam bodo verjetno drugi dodeljevali naloge. Če vam bodo povedali vse, kar morate vedeti, bo to čudovito. Če temu ne bo tako, pa naj vas ne bo strah spraševati. Če se boste prepričali, da razumete, kaj se pričakuje od vas, boste prihranili ogromno časa, ki bi ga porabili, da bi to ugotovili. S tem ne boste povečali samo svoje učinkovitosti ampak tudi učinkovitost svojih sodelavcev.

Vzemite si čas za razmišljanje

Razmislek o sebi in samoocenjevanje sta pomembna za vaše poklicno življenje. Če si boste ob koncu vsakega delovnika (ali delovnega tedna, če vam to bolj ustreza) vzeli čas za razmislek o svojem delu, boste lahko ugotovili, kaj ste dobro opravili, česa ne in kaj lahko še izboljšate. To vas bo spodbudilo, da boste izboljšali svojo produktivnost in učinkovitost, zato je vsekakor vredno nameniti nekaj časa temu.

Bodite proaktivni

Čeprav je pomembno, da prosite za pomoč, kadar jo potrebujete, pa je lahko včasih vaša lastna pobuda pravi odgovor. Če niste prepričani o tem, kako nekaj narediti, si vzemite čas in poskusite to sami ugotoviti. Internet je čudovit vir informacij, namigov in nasvetov, in pogosto boste ugotovili, da je imel nekdo enako izkušnjo kot vi in je našel rešitev, ki jo lahko preizkusite. Če boste tako sami rešili težavo, boste zadovoljni, poleg tega pa boste pridobili dodatna znanja in spretnosti, ki vam bodo koristila v prihodnosti.

Želite več namigov ali trikov, ki bi vam pomagali uspeti na delovnem mestu? Preverite 5 nasvetov za novega pripravnika ali vajenca in kako narediti dober prvi vtis … v prvih dveh tednih.

 

Sorodne povezave:

druge funkcije, ki omogočajo učinkovito opravljanje dela

aplikacijah, ki vam lahko pomagajo, da bo vaš delovni dan učinkovitejši

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

Eures na Facebooku

Eures na Twitterju

Eures na LinkedInu

Eures na Googlu+

Teme
 • Namigi in nasveti
 • Mladina
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.