Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel14 december 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf tips voor efficiënt werken

Efficiënt werken heeft enorm veel voordelen. Zo maak je moeiteloos indruk op je baas en collega's, en mogelijk houd je ook nog tijd over voor andere taken die je heel leuk vindt. Maar je hebt vooral minder stress en meer zelfvertrouwen als je efficiënt werkt!

5 tips for working efficiently
EURES

In ons nieuwe artikel laten we zien hoe je efficiënter kunt werken en geven we vijf tips om direct te kunnen beginnen.

Maak een planning voor taken die het belangrijkst zijn

Op je werkplek is het vaak druk en rumoerig. Er is veel herrie, veel mensen leggen beslag op je tijd en er is veel te doen voor het eind van de dag. Wanneer je een planning maakt en zo je beschikbare tijd indeelt, kun je je veel beter op je werk concentreren en optimaal presteren. Misschien is het een goed idee om aan het begin van de dag even te kijken welke taken die dag af moeten? Zo kun je bepalen wat de beste manier - en beste volgorde - is om je taken op tijd af te krijgen. Je kunt met behulp van lijstjes, programma's en andere hulpmiddelen heel eenvoudig een planning maken. Zo kun je niet alleen aangeven wat er het eerst moet gebeuren, maar heb je ook minder stress als je een evenwicht moet zien te vinden tussen meerdere taken.

Gebruik een agenda

Een agenda is je beste vriend voor het efficiënt plannen en uitvoeren van je werk. Noteer alle vergaderingen en belangrijke deadlines in je agenda zodat je zeker weet dat je nooit iets vergeet. Als je tijdsblokken reserveert voor je taken kun je in één oogopslag zien wanneer je tijd over hebt om een collega te helpen en wanneer je misschien zelf wel wat hulp zou kunnen gebruiken.

Als je een e-mailprogramma zoals Microsoft Outlook gebruikt, beschik je over een ingebouwde agenda die je zeker eens moet proberen. Dergelijke programma's hebben heel veel andere functies die je helpen efficiënter te werken, dus vergeet vooral niet die uit te proberen.

Maak slim gebruik van apps

We hebben het al eens eerder gehad over apps die je helpen effectiever te werken maar dat je deze apps kent, wil nog niet zeggen dat je ook weet hoe je er dagelijks mee kunt werken. Neem rustig de tijd om te leren hoe je de apps voor je werk kunt gebruiken. Deze kleine tijdsinvestering kan later veel opleveren.

Zorg dat je weet wat er van je verwacht wordt

Waar je ook werkt, je zult ongetwijfeld taken opgedragen krijgen. Als ze je alles vertellen wat je weten moet, is dat natuurlijk prima. Maar als ze dat niet doen, moet je niet bang zijn vragen te stellen. Als je ervoor zorgt dat je precies weet wat er van je verwacht wordt, verspil je minder tijd met pogingen dat te achterhalen. Dat is niet alleen goed voor jouw efficiency, maar ook voor die van je collega's!

Maak tijd vrij voor evaluatie

Zelfreflectie en zelfbeoordeling zijn een belangrijk onderdeel van ieders werk. Wanneer je aan het eind van je werkdag - of werkweek, als dat beter uitkomt - even de tijd neemt om je prestaties te evalueren, kun je vaststellen wat goed ging, wat niet goed ging en wat je kunt doen om dat te verbeteren. Je zult zien dat je productiviteit dan vanzelf stijgt en je efficiency verbetert, dus het is echt de moeite waard om hier even tijd voor vrij te maken.

Neem zelf het initiatief

Natuurlijk is het belangrijk om te vragen of iemand je helpt wanneer je hulp nodig hebt, maar er zijn ook momenten waarop je gerust zelf het initiatief kunt nemen. Waarom zou je niet een paar minuten vrijmaken om naar een oplossing te zoeken als je niet precies weet hoe je iets moet doen? Op internet vind je alle informatie, tips en begeleiding die je nodig hebt, en vaak ontdek je dat iemand met hetzelfde probleem heeft geworsteld als jij - en daarvoor een oplossing heeft gevonden die jij ook kunt proberen. Zelf een probleem oplossen kan je echt een goed gevoel geven. En je doet nieuwe kennis en vaardigheden op die later nog goed van pas komen.

Wil je nog meer tips of trucs voor succes op je werk? Lees dan ook Vijf tips voor een nieuwe leerling of stagiair en Tips om een goede indruk te maken ... tijdens de eerste twee weken.

 

Verwante links:

andere functies die je helpen efficiënter te werken

apps die je helpen effectiever te werken

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
 • Hints en tips
 • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.