Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия14 Декември 2017 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

5 съвета за ефикасност в работата

Ефикасният начин на работа има множество предимства. Не само ще впечатлите на дело началника и колегите си, но и вероятно ще успеете да освободите известно време за задачи, които особено ви интересуват. А най-хубавото е, че ако работите ефикасно, това ще ви помогне да намалите стреса и да се почувствате по-уверени в способностите си!

5 tips for working efficiently
EURES

Най-новата ни статия е посветена на това как можете да бъдете по-ефикасни в работата си и предлага няколко съвета, с които да започнете...

Планирайте напред в бъдещето и подреждайте приоритетите си

Понякога работното място може да бъде изтощаващо. Много шум, много хора, които отнемат от времето ви, много задачи за вършене до края на работния ден. Разпределянето на времето може наистина да ви помогне да сте по-съсредоточени и да дадете най-доброто от себе си. Защо не започнете деня си, като прегледате какви задачи трябва да свършите днес, а след това намерите най-добрия начин (и най-добрата последователност), по който да ги свършите? Използването на списъци, инструменти или техники за планиране значително ще улесни този процес, а планът не само ще ви позволи ефективно да подредите задачите си по важност, но и ще ви избави от безпокойството, което може би ви обземе, докато се опитвате да вършите няколко неща едновременно.

Използвайте календар

Календарът е най-добрият ви приятел, когато става въпрос за планиране на работните задачи и ефикасност в работата. Записвайте си всички срещи и важни крайни срокове, за да сте сигурни, че няма да пропуснете нещо. Ако маркирате колко време ще ви е нужно за всяка задача, ще можете също лесно да виждате в коя част на деня имате свободно време да помогнете на някой друг и за коя задача вие самите бихте имали нужда от помощ.

Ако използвате имейл програма катоMicrosoft Outlook, значи разполагате с вграден календар, който само чака да бъде попълнен. Тези програми имат и множество други функции, с помощта на които да работите по-ефикасно, така че задължително ги разгледайте.

Използвайте умно приложенията

Вече споменахме за приложения, които могат да направят работния ви ден по-ефикасен, но има голяма разлика между това да ги познавате и това да ги използвате ежедневно. Намерете време да включите тези приложения в работния си живот и тази малка първоначална инвестиция по-нататък може да ви донесе огромна полза.

Искайте подробни указания

Независимо къде работите, вероятно ще ви се налага да вършите задачи, дадени ви от други хора. Ако те ви кажат всичко, което трябва да знаете, чудесно. Но ако не го направят, не се притеснявайте да задавате въпроси. Ако в началото се уверите, че сте разбрали какво се иска от вас, ще си спестите много време в лутане и опити да се досетите сами за липсващите детайли. А така ще увеличите не само вашата собствена продуктивност, но и тази на колегите ви!

Намерете време да анализирате

Самоанализът и самооценката са важна част от професионалния ви живот. Ако намерите време да анализирате постигнатия напредък в края на всеки работен ден (или работна седмица, ако предпочитате), това ще ви помогне да разберете кое сте свършили добре, кое не сте и какво може да подобрите занапред. Естественият резултат от този процес ще бъде по-висока продуктивност и ефикасност, ето защо несъмнено си заслужава инвестираното време.

Поемайте инициатива

Точно както е важно да искате помощ, когато имате нужда, в други случаи именно вашата инициатива може да се окаже отговорът. Ако не сте сигурни как да свършите нещо, защо не отделите няколко минути и не потърсите решение? Интернет е невероятен източник на информация, съвети и напътствия и често може да откриете, че някой преди вас е имал същия проблем и е намерил решение, което да опитате. Ако използвате този начин и разрешите проблема сами, ще почувствате истинско удовлетворение, а придобитите знания и умения ще са ви от полза в бъдеще.

Търсите още съвети и трикове, с които да успеете на работното място? Прегледайте нашите 5 съвета за нов практикант или стажант и как да направите добро първо впечатление... в рамките на първите две седмици.

 

 

Връзки по темата:

други функции, с помощта на които да работите по-ефикасно

приложения, които могат да направят работния ви ден по-ефикасен 

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Теми
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Свързан раздел(и)
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.