Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel18 september 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf tips voor een bloeiende werkvloer

De mensen die voor u werken vormen het kloppend hart van uw bedrijf of organisatie. Of u er nu twee of tweehonderd in dienst hebt, uw medewerkers zijn degenen die het bedrijf laten draaien en u helpen uw doelen te verwezenlijken. Hoewel het soms lastig kan zijn om de tevredenheid van het personeel af te wegen tegen de behoeften en noden van een bedrijf – en u nu eenmaal nooit iedereen altijd tevreden zult kunnen stellen – hebben we toch een paar suggesties op een rijtje gezet waarmee u uw werkvloer verder kunt laten opbloeien…

5 tips for creating a thriving workplace

Zorg voor een plezierige werkomgeving

Niemand wil op een kleurloze, geestdodende werkplek werken. Waarom brengt u niet wat kleur in uw werkomgeving? Planten? Stoffering? Speciale, comfortabele relaxruimten inrichten, waar medewerkers tijdens hun pauze kunnen ontspannen en een praatje kunnen maken, kan ook een goede manier zijn om hun moreel hoog te houden, evenals zorgen dat het aantal faciliteiten dat u hun biedt is afgestemd op het aantal medewerkers dat u hebt.

Luister naar uw medewerkers

Door een medewerkerstevredenheidsonderzoek te houden kunt u de afstand tot uw werknemers verkleinen en erachter komen hoe zij tegen dingen aankijken – maar dit heeft alleen zin als u ook daadwerkelijk iets met de uitkomsten doet. Er zal altijd zowel positieve als negatieve feedback zijn, maar als bepaalde zaken steeds weer terugkomen, kan dit erop wijzen dat er daar ruimte voor verbetering is. En als uw werknemers zien dat u uw best doet om een door hen aangekaart probleem aan te pakken, zal dat vertrouwen wekken en hun duidelijk maken dat u hun meningen naar waarde schat.

Wees zo transparant mogelijk

In een bedrijf worden er elke dag op managementniveau veranderingen doorgevoerd en besluiten genomen. Maar wanneer deze besluiten direct van invloed zijn op de werkvloer, bestaat de kans dat medewerkers zich gepasseerd en onzeker voelen als ze alleen maar het eindresultaat te zien krijgen. Weliswaar is het voor veel aspecten van het management niet mogelijk om ze met uw medewerkers te delen, maar als u hun (waar mogelijk) laat zien hoe en waarom een besluit tot stand is gekomen, kan dit hen geruststellen en eventuele zorgen ten minste voor een deel wegnemen.

Voorzie in hun behoeften aan opleiding en apparatuur

In een bedrijf van enige omvang is het zelfs voor het allerbeste managementteam onmogelijk om alle details van de functie van elke werknemer te kennen. Daarom is het van belang dat u op het oordeel van uw medewerkers vertrouwt als het gaat om hun eigen behoeften op het gebied van opleiding, hardware en software. Als mensen om een bepaald hulpmiddel of softwareprogramma vragen, hebben ze daar waarschijnlijk echt een goede reden voor. Misschien maakt het hen wel productiever of zorgt het ervoor dat ze complexere taken kunnen aanpakken. Natuurlijk moet er in elk bedrijf rekening worden gehouden met de kas, maar soms verdient een investering in de behoeften van uw medewerkers zich later dubbel en dwars terug.

Geef beloningen en bonussen

Als het gaat om beloningen, is het van belang om uw medewerkers te motiveren om het beste uit zichzelf te halen en om hun erkenning daarvoor te geven. Targets, bonussen en beloningsprogramma’s zijn uitstekende manieren om de werklust van uw medewerkers op te peppen en hun een duidelijk doel te geven waar ze naartoe kunnen werken. U laat er ook mee zien dat u hun harde werk en hun betrokkenheid bij uw bedrijf waardeert, wat weer bevorderlijk kan zijn voor de loyaliteit van uw mensen!

Dat waren ze dus – 5 tips voor tevreden medewerkers en een bloeiende werkvloer. En als u belangstelling hebt voor het stimuleren van de productiviteit, kijk dan ook naar “5 apps for a more effective workday” (5 apps voor een effectievere werkdag) voor wat nuttige tips die u aan uw medewerkers kunt doorgeven.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Bijzonderheden

Onderwerpen
 • Hints en tips
Gerelateerde sectie(s)
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.