Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Σεπτεμβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

5 συμβουλές για τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας που ευημερεί

Τα άτομα που απασχολείτε αποτελούν την καρδιά της επιχείρησης ή του οργανισμού σας. Είτε απασχολείτε δύο είτε διακόσια άτομα, τα μέλη του προσωπικού σας είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της επιχείρησης και την επίτευξη των στόχων σας. Παρότι είναι ενίοτε δύσκολο να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ ικανοποίησης του προσωπικού και των αναγκών/απαιτήσεων της επιχείρησης –και δεν θα μπορέσετε ποτέ να τους ικανοποιείτε όλους και πάντα– συγκεντρώσαμε ορισμένες προτάσεις για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εργασίας που ευημερεί…

5 tips for creating a thriving workplace

Δημιουργήστε ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον

Κανείς δεν θέλει να εργάζεται σε ένα μονότονο χώρο εργασίας που δεν τον εμπνέει. Γιατί να μην βάλετε λίγο χρώμα στο περιβάλλον σας; Φυτά; Υφάσματα; Το να διαθέτετε ειδικούς χώρους διαλείμματος ή άνετους χώρους όπου τα μέλη του προσωπικού μπορούν να συναναστρέφονται μεταξύ τους στα διαλείμματα μπορεί να είναι επίσης ένας καλός τρόπος να διατηρείτε το ηθικό του προσωπικού υψηλό, όπως και το να διασφαλίζετε ότι το εμβαδόν των εγκαταστάσεων ταιριάζει με τον αριθμό των εργαζομένων σας.

Λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη του προσωπικού σας

Η διενέργεια έρευνας με τα μέλη του προσωπικού μπορεί να σας βοηθήσει να έλθετε σε επαφή με τους εργαζομένους σας και να μάθετε τις απόψεις τους – αν και αυτό είναι χρήσιμο μόνο εάν λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας. Πάντοτε θα υπάρχουν θετικές και αρνητικές παρατηρήσεις, αλλά εάν ορισμένες παρατηρήσεις επαναλαμβάνονται, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης. Από την άλλη, εάν οι εργαζόμενοί σας δουν ότι καταβάλετε προσπάθειες για την επίλυση κάποιου ζητήματος που έχουν θέσει, αυτό θα τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη και θα τους δείξει ότι σέβεστε τις απόψεις τους.

Να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η διοίκηση πραγματοποιεί αλλαγές και λαμβάνει αποφάσεις σε καθημερινή βάση. Όταν, ωστόσο, οι εν λόγω αποφάσεις πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα το εργατικό σας δυναμικό σας χωρίς να λάβει προηγουμένως σχετική ενημέρωση, υπάρχει κίνδυνος αιφνιδιασμού και πρόκλησης αισθήματος αβεβαιότητας, εφόσον το μόνο που βλέπει είναι το τελικό αποτέλεσμα. Παρότι υπάρχουν πολλές πτυχές της διοίκησης που δεν μπορείτε να μοιραστείτε με το εργατικό σας δυναμικό, το να του δώσετε την ευκαιρία να κατανοήσει τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους έχει ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση (εφόσον είναι δυνατό) μπορεί να συμβάλει στο να το καθησυχάσει και να το απαλλάξει από τυχόν ανησυχίες.

Υποστηρίζετε τις ανάγκες σε κατάρτιση και εξοπλισμό

Σε μια επιχείρηση οποιουδήποτε σημαντικού μεγέθους, ακόμη και η καλύτερη διευθυντική ομάδα δεν μπορεί να γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρόλου κάθε εργαζομένου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε την κρίση του προσωπικού σας όσον αφορά τις ανάγκες του σε κατάρτιση, σε υλικό και σε λογισμικό. Εάν κάποιος ζητά ένα συγκεκριμένο εργαλείο ή λογισμικό, ενδέχεται να έχει πραγματικά βάσιμους λόγους να το κάνει – μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του ή να τον βοηθήσει να φέρει εις πέρας πιο σύνθετες εργασίες. Αν και είναι προφανές ότι για την όποια επένδυση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ισολογισμός της εκάστοτε επιχείρησης, ορισμένες φορές η επένδυση στις ανάγκες του προσωπικού σήμερα σας αποφέρει οφέλη αύριο.

Παρέχετε επιβραβεύσεις και πριμοδοτήσεις

Όσον αφορά τις επιβραβεύσεις, είναι σημαντικό να παρέχετε στο προσωπικό σας κίνητρα ώστε να αποδίδει στο μέγιστο των ικανοτήτων του και, όταν συμβαίνει αυτό, να το αναγνωρίζετε. Οι στόχοι, οι σαφείς πριμοδοτήσεις και προγράμματα επιβράβευσης είναι πολύ καλοί τρόποι όχι μόνο για την τόνωση του πνεύματος πρωτοβουλίας του προσωπικού σας αλλά και για την ενθάρρυνσή τους να πετύχουν τους τεθέντες στόχους της επιχείρησής σας. Δείχνει επίσης ότι εκτιμάτε τη σκληρή εργασία του και την αφοσίωσή του στην επιχείρησή σας, κάτι που μπορεί, με τη σειρά του, να αυξήσει την αφοσίωση του προσωπικού!

Αυτές είναι οι 5 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε ικανοποιημένο προσωπικό και έναν χώρο εργασίας που ευημερεί. Επίσης, εάν σας ενδιαφέρει να αυξήσετε την παραγωγικότητα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις 5 εφαρμογές που αυξάνουν την αποτελεσματικότητά σας στην εργασία και να λάβετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να μεταδώσετε στο προσωπικό σας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.