De senaste siffrorna från Eurostat visar att ungdomsarbetslösheten har minskat från 18,7 procent år 2016 till 16,8 procent i slutet av 2017. När arbetslösheten bland unga var som högst efter finanskrisen 2008 låg den på 23,9 procent. Nu är den nere på bara en dryg procentenhet över siffran från före 2008 (15,1 procent). Denna minskning visar vilka positiva framsteg som har gjorts på detta område de senaste fem åren.
Ungdomsgarantin har varit en viktig bidragande faktor till framstegen ända sedan EU:s medlemsstater åtog sig att genomföra den i en rekommendation från rådet i april 2013. Denna garanti har bidragit till ett bättre liv för miljontals unga européer. Målet är att alla under 25 år ska få ett seriöst erbjudande om jobb, vidareutbildning, lärlingsplats eller praktik inom fyra månader efter att de har blivit arbetslösa eller gått ut skolan. Garantin genomförs huvudsakligen med stöd från EU:s finansieringsprogram ungdomssysselsättningsinitiativet.
Vad har åstadkommits hittills?
Enligt de senaste uppgifterna från Europeiska kommissionen har följande framsteg gjorts:
- Sedan 2014 har fler än fem miljoner unga varje år anmält sig till ungdomsgarantin.
- Varje år sedan 2014 har över 3,5 miljoner unga accepterat ett erbjudande om jobb, utbildning, praktik eller lärlingsplats.
- Sedan 2013 har antalet unga arbetslösa i EU minskat med 2,2 miljoner och antalet unga som varken arbetar eller studerar har minskat med 1,4 miljoner.
- Andelen unga mellan 15 och 24 år som varken arbetar eller studerar har minskat från 13,2 procent år 2012 till 10,9 procent år 2017.
De bästa metoderna
Förra året lanserade kommissionen en databas över lovande metoder till stöd för unga på väg från skolan till arbetslivet. De flesta av projekten får ekonomiskt stöd genom ungdomssysselsättningsinitiativet och Europeiska socialfonden.
Vissa av dessa metoder uppmärksammades vid förra årets Youth Guarantee Learning Forum, som anordnades i Bryssel av kommissionen. Vid forumet fick yrkesverksamma inom området chansen att lära av varandra genom att utbyta information om olika åtgärder som genomförts inom ramen för ungdomsgarantin.
Ungdomsrådgivare: En bulgarisk framgångssaga
Ungdomsrådgivare-initiativet i Bulgarien var en av flera uppmärksammade inspirerande metoder vid Youth Guarantee Learning Forum. Huvudsyftet med initiativet är att hitta unga som varken arbetar eller studerar och som inte har anmält sig till den bulgariska arbetsförmedlingen, kontakta dem och ge dem information om yrkesvägledning och om möjligheter till utbildning eller jobb. För att tillhandahålla dessa tjänster väljs ungdomsrådgivarna först ut och ges utbildning i hur de ska nå ut till och kommunicera med unga som varken arbetar eller studerar och hur de ska aktivera dem med hjälp av information och rådgivning.
De får också lära sig hur de ska samarbeta med arbetsgivare och utbildningsinstitutioner. När de blivande ungdomsrådgivarna är klara med sin utbildning får de kontaktpersoner på den lokala arbetsförmedlingen och den lokala utbildningsinspektionen för att kunna upprätta kontakter med formella institutioner.
Fortsatta utmaningar
Trots framgångarna och den sjunkande ungdomsarbetslösheten i EU-28 som helhet är arbetslösheten bland unga fortfarande hög i många medlemsstater. Kommissionen är medveten om hur viktigt det är att nå ut till de regioner och de unga som mest behöver det. Ett viktigt sätt för kommissionen att uppnå detta är genom den nystartade Europeiska socialfonden plus (ESF+).
ESF+ ska drivas 2021–2027 och kommer att omfatta såväl ungdomssysselsättningsinitiativet som flera andra av kommissionens fonder och program, exempelvis Europeiska socialfonden. Den nya fonden är utformad så att EU och medlemsstaterna ska kunna ge mer integrerat och riktat stöd till människor i hela Europa, även ungdomar. Detta stöd kommer att hjälpa människor att skaffa sig de kunskaper och den erfarenhet de behöver för att lyckas på en arbetsmarknad som förändras snabbt och ofta präglas av utmaningar.
Förändringar kommer även att ske på programnivå. Exempelvis ska EU-medlemsstaterna satsa minst 10 procent av sin ESF+-finansiering på att främja sysselsättning bland unga och aktivering av unga på arbetsmarknaden. ESF+ föreslås få en budget på 101,2 miljarder euro för hela programperioden och har därmed rejäl potential att hjälpa Europas unga att lyckas.
– Europa vill stärka sina medborgare. Våra nya, flexibla och förenklade socialfonder är inriktade på att investera i människor: att se till att de har de rätta kompetenserna, att se till att det finns ett modernt socialt skyddsnät som är anpassat till nya arbetsformer, och att visa solidaritet med dem som behöver det mest, sa Marianne Thyssen från kommissionen när hon förklarade tanken bakom ESF+.
Vill du ha mer djupgående information om ungdomsgarantin? Läs mer på Ungdomsgarantin i ett nötskal.
Länkar:
Rådets rekommendation från april 2013
Ungdomssysselsättningsinitiativet
Uppgifter från Europeiska kommissionen
Youth Guarantee Learning Forum
Läs mer:
Hitta Eurespersonal
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 1 juli 2018
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- EU-verktygslåda för mobilitet
- EURES bästa praxis
- Externa EURES-nyheter
- Externa intressenter
- Arbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheter
- Nyheter/rapporter/statistik
- Rekryteringstrender
- Ungdom
- Relaterade avsnitt
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles