Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice24. oktober 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 4 min

Delo na področju informacijske tehnologije na Danskem: zgodbe štirih strokovnjakov

Leta 2017 je danska mreža EURES objavila niz štirih kratkih videoposnetkov z naslovom „My Big Danish Moment“ (Moj veliki trenutek na Danskem) o priseljencih, ki živijo in delajo na Danskem. Avgusta 2019, potem ko je bilo na Danskem zaznano veliko povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih s področja informacijske tehnologije, je objavila videoposnetek, ki se posebej osredotoča na tuje strokovnjake za informacijsko tehnologijo, ki delajo na Danskem. Videoposnetek, ki je v družbenih medijih že dosegel več kot 10 000 ljudi, predstavlja izkušnje štirih državljanov EU, ki so se preselili v mesto Aarhus na Danskem, da bi tam nadaljevali svojo poklicno pot na področju informacijske tehnologije.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Po osmih letih dela na področju informacijske tehnologije v Romuniji je bil Corneliu Ionut Preotu pripravljen na nov izziv, zato se je odločil, da se bo preselil na Dansko. Zdaj je zaposlen kot vodja varnosti informacijskega sistema v mlečni industriji pri podjetju Arla Foods. Magdalena Houška s Hrvaške in Alpár Imets iz Romunije sta se na Dansko preselila pred približno petimi leti, da bi opravila študij razvijanja programske opreme na univerzi VIA University College. Danes oba delata kot sistemska inženirja v podjetju za razvoj programske opreme Systematic, kjer se ukvarjata posebej z obrambnimi projekti. Angelo Agatino Nicolosi se je na Dansko preselil pred 11 leti iz Italije. Dela kot tehnolog v modni industriji pri tekstilnem podjetju Bestseller s približno 20 modnimi blagovnimi znamkami po vsem svetu.

Zakaj Danska?

Danska je iz več razlogov idealna za strokovnjake s področja informacijske tehnologije, ki se želijo preseliti. Ena od glavnih prednosti je, da je danska industrija informacijske tehnologije inovativna in usmerjena v prihodnost. „Trg informacijske tehnologije na Danskem je zelo dinamičen in hkrati napreden. Sledi razvoju na področju informacijske tehnologije,“ pojasnjuje Corneliu.

Za mnoge je možnost študija in dela v angleško govorečem okolju velika prednost. „Imel sem več možnosti. Želel sem študirati v angleščini, kar je bilo na Danskem mogoče,“ pravi Alpár. Cenil je tudi delovne pogoje na Danskem. „Popolnoma razumem tiste, ki želijo oditi v Silicijevo dolino, saj se tam dogaja veliko zanimivega. Vendar pa mi je pri delu na Danskem všeč to, da kljub spodbujanju trdega dela in dobrih rezultatov ni zaželena delovna preobremenjenost – to namreč ni slabo samo za posameznika osebno, ampak tudi za podjetje,“ dodaja.

Tudi Angelo ceni to, da je ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem na Danskem nekaj vredno, kar velja tudi za kakovost življenja na splošno. „Večkrat so me povabili, da bi se pridružil podjetjema Google in Facebook, vendar tega nisem hotel, saj mi ni pomembna samo poklicna pot, ampak tudi možnost, da si ustvarim družino,“ je pojasnil. „Sistema socialnega varstva, kot ga imajo tukaj na Danskem, ne boste našli nikjer drugje na svetu. Je zelo edinstven,“ še doda.

Delovna kultura v danski industriji informacijske tehnologije

Na vprašanje o delovni kulturi na Danskem so vsi štirje strokovnjaki za informacijsko tehnologijo odgovorili, da se na svojem delovnem mestu počutijo cenjene. „Na delovnem mestu mi je najbolj všeč svoboda, ki jo imam pri delu in sprejemanju lastnih odločitev,“ pove Magdalena.

Danska podjetja imajo običajno plosko organizacijsko strukturo, kar pomeni, da hierarhije praktično ni. „Struktura delovnega mesta je morda najpomembnejša stvar, zaradi katere sem prišel na Dansko in tukaj tudi ostal. Veliko mi pomeni, da lahko s svojim nadrejenim govorim neposredno, brez hierarhičnih korakov na poti do dialoga. Z vodjo in sodelavci se lahko vedno pogovarjamo odprto in povemo svoje mnenje,“ razlaga Corneliu.

„Če imate resnično dobre ideje, ni pomembno, ali ste v podjetje prišli pred tremi meseci, ali pa ste tam že 20 let – vaš glas šteje enako kot od vseh drugih. In če so vaše ideje dobre, se bodo tudi izvedle,“ zaključuje Angelo.

Kar zadeva poklicno napredovanje, je Alpár optimističen: „Na delovnem mestu na Danskem se zagotovo okrepite, tako v osebnostni rasti kot tudi svoji rasti znotraj organizacije, kar je koristno za vas in za podjetje.“

Javni zavod za zaposlovanje Workindenmark, kjer je zaposlena večina svetovalcev mreže EURES na Danskem, z uporabo portala EURES in zbirke življenjepisov Workindenmark povezuje visoko usposobljene kandidate s prostimi delovnimi mesti na Danskem. Poleg tega prek spleta in na zaposlitvenih sejmih oglašuje delo na Danskem ter kandidatom zagotavlja podporo pri pripravi življenjepisov in spremnih dopisov za danski trg dela.

Če želite nadaljevati poklicno pot na področju informacijske tehnologije, je morda Danska prava izbira za vas. Zakaj ne bi že danes obiskali spletne strani Workindenmark.dk ali portala EURES in začeli iskati delo na Danskem?

 

Sorodne povezave:

Portal EURES

Svetovalci mreže EURES

Doing I.T. in Denmark (Delo na področju informacijske tehnologije na Danskem)

Workindenmark.dk

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poišči svetovalce mreže EURES

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Zgodbe o uspehu
 • Mladina
Povezani razdelki
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.