Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli24. lokakuuta 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Työskentely IT-alalla Tanskassa: neljän ammattilaisen tarina

Tanskan EURES julkaisi vuonna 2017 Tanskassa asuvista ja työskentelevistä ulkomaalaisista neljän lyhyen videon sarjan nimeltä ”My Big Danish Moment”. Sittemmin EURESissa huomattiin, että Tanskassa on huutava pula pätevistä IT-asiantuntijoista, ja vuoden 2019 elokuussa julkaistiin video, jossa keskityttiin Tanskassa työskenteleviin ulkomaisiin IT-ammattilaisiin. Videossakerrotaan neljän EU:n kansalaisen kokemuksista Tanskan Århusissa, jonne he ovat muuttaneet edetäkseen IT-urallaan. Videota on katsottu sosiaalisessa mediassa jo yli 10 000 kertaa.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Työskenneltyään kahdeksan vuotta IT-alalla Romaniassa Corneliu Ionut Preotu oli valmis uuteen haasteeseen, joten hän päätti muuttaa Tanskaan. Nyt hän työskentelee tietoturvapäällikkönä maitoa ja maitotuotteita valmistavassa Arla Foodsissa. Kroatialainen Magdalena Houška ja romanialainen Alpár Imets tulivat Tanskaan viitisen vuotta sitten opiskelemaan ohjelmistoinsinöörin tutkintoa VIA University College -yliopistossa. Nyt he molemmat työskentelevät järjestelmäinsinööreinä Systematic-ohjelmistoyrityksessä ja keskittyvät erityisesti puolustusalan hankkeisiin. Angelo Agatino Nicolosi muutti Tanskaan 11 vuotta sitten Italiasta. Hän työskentelee teknologina muotialalla, Bestseller-vaateyrityksessä, jolla on noin 20 maailmanlaajuista muotibrändiä.

Miksi Tanska?

Tanska on monista syistä loistava paikka IT-ammattilaisille, jotka haluavat vaihtaa maisemaa. Suurimpia etuja ovat Tanskan IT-alan innovatiivisuus ja kaukokatseinen ajattelu. ”Tanskan IT-markkinat ovat yhtä aikaa hyvin dynaamiset ja edistykselliset. Niillä ollaan ajan tasalla IT-maailmassa tapahtuvasta edistyksestä”, Corneliu selittää.

Mahdollisuus opiskella ja työskennellä englanninkielisessä ympäristössä on monille suuri etu. ”Minulla oli monia vaihtoehtoja. Halusin opiskella englanniksi, ja Tanskassa se oli mahdollista”, Alpár sanoo. Hän arvostaa myös Tanskan työoloja. ”Ymmärrän ehdottomasti, jos joku haluaa mennä Piilaaksoon. Siellä on meneillään monia kiinnostavia juttuja. Minä kuitenkin pidän työssäni Tanskassa siitä, että vaikka täällä kannustetaan työskentelemään ahkerasti ja hyvin, samalla yritetään rajoittaa tekemästä liikaa töitä – siksi, että se ei ole hyväksi ihmiselle eikä myöskään yritykselle”, hän jatkaa.

Myös Angelosta on hienoa, että Tanskassa arvostetaan työ- ja yksityiselämän tasapainottamista sekä yleisesti elämänlaatua. ”Google ja Facebook ovat tarjonneet minulle työtä monta kertaa. En ole kuitenkaan halunnut niitä, koska urani lisäksi minulle on tärkeää myös, että pystyn saamaan perheen”, hän selittää. ”Tanskan sosiaaliturvan kaltaista järjestelmää ei ole missään muualla maailmassa. Se on aivan ainutlaatuinen”, hän jatkaa.

Työkulttuuri Tanskan IT-alalla

Kun neljältä IT-ammattilaiselta kysyttiin tanskalaisesta työkulttuurista, he kaikki sanoivat tuntevat olevansa arvostettuja työpaikalla. ”Pidän työssäni eniten siitä, että voin työskennellä vapaasti ja tehdä omat valintani”, Magdalena sanoo.

Tanskalaisissa yrityksissä on tavallisesti ohut organisaatiorakenne eli niissä on hyvin vähän hierarkiaa. ”Ehkäpä tärkein asia, joka minut houkutteli Tanskaan ja sai jäämään tänne, on työpaikan rakenne. Minusta on hienoa, että voin puhua esimiehelleni suoraan ilman arvojärjestykseen liittyviä vaiheita, jotka estävät keskustelun. Esimiehelle ja työtovereille voi puhua suoraan, jos siltä tuntuu”, Corneliu kertoo.

”Jos jollakulla on hyvä idea, ei ole väliä, onko hän ollut yrityksessä kolme kuukautta vai 20 vuotta – kaikki ovat samalla tasolla, ja jos idea on hyvä, se pääsee tuotantoon”, Angelo toteaa.

Alpár suhtautuu optimistisesti uralla etenemiseen. ”Tanskassa työskentely parantaa mahdollisuuksia sekä oman kasvun että organisaatiossa kasvun osalta, joten se on hyväksi sekä itselle että organisaatiolle.”

Workindenmark, julkinen työnvälityspalvelu, johon valtaosa Tanskan EURESin henkilöstöstä kuuluu, etsii erittäin päteviä ehdokkaita avoimiin työpaikkoihin Tanskassa EURES-portaalin ja Workindenmark-ansioluettelotietokannan avulla. Se myös mainostaa työskentelyä Tanskassa sekä verkossa että työpaikkamessuilla ja tarjoaa ehdokkaille tukea ansioluettelon ja hakemuksen laatimisessa Tanskan työmarkkinoita varten.

Jos haluat edetä urallasi IT-alalla, Tanska saattaa olla juuri oikea paikka sinulle. Tutustu Workindenmark.dk-sivustoon tai EURES-portaalin heti tänään ja ala hakea työtä Tanskasta!

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

EURES-portaali

EURESin henkilöstö

IT-ala Tanskassa (Doing I.T. in Denmark)

Workindenmark.dk

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
 • Menestystarinat
 • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.