Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak24. listopada 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Raditi u području IT-a u Danskoj: Četiri stručnjaka podijelit će s vama svoju priču

EURES u Danskoj pokrenuo je u 2017. „Moj veliki danski trenutak”, niz od četiri kratka videozapisa o životu i radu iseljenika u Danskoj. U kolovozu 2019., nakon što su primijetili golemu potražnju za kvalificiranim informatičkim stručnjacima u Danskoj, objavili su videozapis u kojem je naglasak bio na inozemnim informatičkim stručnjacima koji rade u Danskoj. Uvideozapisu, koji je na društvenim medijima dosegnuo brojku od 10 000 ljudi, prikazano je iskustvo četiriju građanina EU-a koji su se preselili u Aarhus u Danskoj kako bi izgradili karijeru u području IT-a.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Nakon osmogodišnje informatičke karijere u Rumunjskoj, Corneliu Ionut Preotu bio je spreman za novi izazov te se odlučio preseliti u Dansku. Sada radi kao upravitelj informacijske sigurnosti u mljekarskoj industriji u poduzeću Arla Foods. Magdalena Houška iz Hrvatske i Alpár Imets iz Rumunjske došli su u Dansku prije približno pet godina kako bi studirali softversko inženjerstvo na sveučilištu VIA University College. Danas oboje rade kao sistemski inženjeri u poduzeću za razvoj računalnog softvera Systematic, a rade specifično u području projekata obrane. Angelo Agatino Nicolosi preselio se iz Italije u Dansku prije 11 godina. Radi kao tehnolog u modnoj industriji, točnije u poduzeću tekstilne industrijeBestseller koja obuhvaća oko 20 modnih marki diljem svijeta.

Zašto Danska?

Danska može biti odlično mjesto za informatičke stručnjake koji se onamo žele preseliti iz brojnih razloga. Jedna od glavnih prednosti danskog IT sektora jest njegova inovativnost i progresivnost. „Informatičko tržište u Danskoj vrlo je dinamično, a ujedno i napredno. Ono prati informatičke trendove”, objašnjava Corneliu.

Mogućnost studija i rada u okolini u kojoj se govori engleski jezik mnogi smatraju golemom prednošću. „Nudilo mi se više mogućnosti. Želio sam studirati na engleskom, a ta mi je opcija bila dostupna u Danskoj”, objašnjava Alpár. Uz to, cijenio je i radne uvjete u Danskoj. „Definitivno razumijem ako netko želi raditi u Silicijskoj dolini. Ondje je uistinu uzbudljivo. Međutim, ono što mi se sviđa u vezi s radom u Danskoj jest činjenica da, premda vas potiču da marljivo radite i da dobro obavljate svoj posao, ne tjeraju vas da se preforsirate radom, ne samo zbog toga što je to loše za vas osobno, nego i za samo poduzeće”, nastavlja on.

Angelo cijeni i činjenicu da se u Danskoj cijeni ravnoteža između posla i privatnog života, kao i kvaliteta života općenito. „Nekoliko sam puta dobio ponudu da radim u Googleu i Facebooku. Međutim, nisam to želio, jer mi je osim karijere važna i mogućnost osnivanja obitelji”, objašnjava Angelo. „Sustav socijalne skrbi kakav postoji u Danskoj nećete naći nigdje drugdje. Zbilja je jedinstven”, objašnjava Angelo.

Radna kultura u danskoj informatičkoj industriji

Kad su ga upitali o radnoj kulturi u Danskoj, sva četiri informatička stručnjaka spomenula su kako se osjećaju cijenjenima na radnom mjestu. „Kada je riječ o mojem poslu, najdraža mi je sloboda koju imam u radu i u donošenju odluka”, kaže Magdalena.

Danska poduzeća obično imaju horizontalnu organizacijsku strukturu, odnosno u njima nema velike hijerarhijske strukture. „Struktura radnog mjesta možda je bila najbitniji aspekt onoga što me nagnalo da dođem i ostanem u Danskoj. Cijenim mogućnost da izravno razgovaram sa svojim nadređenim, bez hijerarhijskih prepreka tom dijalogu. Sa svojim nadređenim i kolegama možete otvoreno razgovarati kad god to želite”, objašnjava Corneliu.

„Ako imate uistinu dobru ideju, nije bitno jeste li se pridružili poduzeću prije tri mjeseca ili ste ondje 20 godina, imate jednako pravo glasa kao i svi drugi, a ako su vam ideje dobre, one će se provesti u praksi”, zaključuje Angelo.

Kada je riječ o napretku u karijeri, Alpár je optimističan: „Rad u Danskoj vas osnažuje, u smislu osobnog rasta i rasta unutar organizacije, tako da od toga imate koristi i vi i organizacija.”

Workindenmark, javna služba za zapošljavanje kojoj pripada većina članova osoblja EURES-a u Danskoj, visokokvalificiranim kandidatima pronalazi slobodna radna mjesta u Danskoj putem portala EURES-a i baze životopisa Workindenmarka. Njome se promiče i rad u Danskoj, na internetu i sajmovima poslova, a sama služba za zapošljavanje kandidatima nudi podršku u pripremi životopisa i motivacijskog pisma za dansko tržište rada.

Ako želite izgraditi karijeru u području IT-a, Danska je možda prava zemlja za vas. Zašto ne biste još danas provjerili Workindenmark.dk ili portal EURES-a i time započeli svoju potragu za poslom u Danskoj?

 

Korisne poveznice:

EURES-ov portal

Osoblje EURES-a

Doing I.T. in Denmark

Workindenmark.dk

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
 • Uspješne priče
 • Mladost
Povezani odjeljak(i)
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.