Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2019. február 7.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 6 perc

Milyen készségeket keresnek a vállalatok 2019-ben?

Az új év nagyszerű lehetőség arra, hogy változást érjünk el, új kihívásokat vállaljunk vagy bővítsük a látókörünket. Ami a foglalkoztatást illeti, ez egy új ágazatba való belépést vagy akár egy teljesen új karrier beindítását is jelentheti. De a versengő munkaerőpiacon hogyan maximalizálhatjuk esélyeinket?

What skills are companies looking for in 2019?
EURES

Például azzal, hogy azokra a készségekre fókuszálunk, amelyeket a vállalatok keresnek? Az elmúlt néhány évben a LinkedIn nyomon követte azokat a készségeket, amelyekre a vállalatoknak éves szinten a legjobban szükségük van, és a közelmúltban közzétette a 2019. évre vonatkozó eredményeket. A LinkedIn munkatársai – a weboldalukon keresztül gyűjtött, a kínálatukhoz képest nagy keresletű készségekre vonatkozó adatok felhasználásával – leszűkítettek 50 000 készséget egy olyan 30 készséget tartalmazó listára, amelyekre a legnagyobb a kereslet (5 soft és 25 hard készség).

Az alábbiakban elolvashatja, hogy milyen készségek kerültek fel a listára.

Soft készségek

A vállalatok által keresett soft készségek évről évre hasonlóak maradnak; bár világunk egyre inkább digitalizálódik, így a jelentőségük növekszik.

 1. Kreativitás: Bár a számítógépek és a mesterséges intelligencia sok mindenre képesek, a kreativitás továbbra is értékes emberi tulajdonság.
 2. Meggyőzés: Kevés termék adja el magát; a vállalatoknak kell felvenniük olyan munkavállalókat, akik meggyőzhetik a fogyasztókat a vásárlásról.
 3. Együttműködés: A csapatmunka minden jó üzleti tevékenység központja, és az egyre modernebb projektek egyre képzettebb csapatjátékosokat igényelnek.
 4. Alkalmazkodóképesség: Modern világunk gyorsan változik, és azok fognak érvényesülni, akik hatékonyan képesek alkalmazkodni az új körülményekhez, technikákhoz és technológiákhoz.
 5. Időbeosztás: Az, hogy képesek vagyunk hatékonyan beosztani az időnket olyan készség, amely egész pályafutásunk során hasznosnak fog bizonyulni.

Hard készségek

Nem meglepő, hogy a listán a technológiával és a digitális színtérrel kapcsolatos készségek vannak túlnyomó többségben, de néhány hagyományosabb készség is felkerült rá az alábbi területeken:

 1. Felhőalapú számítástechnika: Úgy tűnik, hogy minden kapcsolódik a felhőalapú számítástechnikához, ami azt eredményezi, hogy az ehhez kapcsolódó készségek különösen vonzóak a munkáltatók számára.
 2. Mesterséges intelligencia: Alexától Siriig a mesterséges intelligencia nagy mértékben beágyazódott az életünkbe, és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog.
 3. Analitikai érvelés: Manapság rengeteg adat elérhető. A vállalatok nagyra értékelik azt a képességet, ha valaki összegezni tudja ezeket az adatokat, és azok alapján megalapozott döntéseket tud hozni.
 4. Emberek irányítása: Az, hogy valaki tud embereket irányítani, és kihozni belőlük a legjobbat egy régi, de fontos készség.
 5. A felhasználói élmény tervezése (User Experience Design): A fogyasztói elvárások és a növekvő verseny miatt nagy a kereslet azok iránt, akik javítják a felhasználói elégedettséget egy adott termékre vonatkozóan.
 6. Mobilalkalmazások fejlesztése: Az alkalmazások az egyre jobban technológián alapuló világunkban továbbra is gyorsan növekvő, modern piacot jelentenek.
 7. Videókészítés: A videókészítési ágazat virágzik, és a vállalatok keresik a legújabb technikákat ismerő munkavállalókat.
 8. Értékesítési vezető: Az értékesítés nyereséget eredményez, ami azt jelenti, hogy ez a készség valóban elengedhetetlen minden kereskedelmi vállalat számára.
 9. Fordítás: A technológiának köszönhetően a vállalatok világszerte könnyen elérhetnek fogyasztókat. A velük való hatékony kommunikáció érdekében azonban szükség van egy fordító szaktudására.
 10. Hanganyagkészítés: A podcastok, a hangoskönyvek és a hangalapú kommunikáció egyéb formáinak egyre nagyobb népszerűsége miatt növekszik a kereslet azok iránt, akik képesek előállítani őket.
 11. Természetes nyelvek feldolgozása (NLP): Bár a számítógépek egyre kifinomultabbak, még mindig szükségük van segítségre az emberi nyelvek megértésében. Itt jön a képbe a természetes nyelvek feldolgozása.
 12. Tudományos számítástechnika: Ha hatékonyan tud megoldani olyan problémákat, amelyek a nagy adatmennyiséggel függenek össze, a vállalatok nyitott karokkal fogják várni.
 13. Játékfejlesztés: Az elmúlt évtizedekben a számítógépes játékok piaca sokkal fontosabb ágazattá vált, és ezzel új lehetőségeket teremtett.
 14. Közösségimédia-marketing: Amíg a közösségi média továbbra is népszerű módja annak, hogy a vállalatok elérjék a fogyasztóikat, a kapcsolódó készségekkel rendelkezők továbbra is keresettek lesznek.
 15. Animáció: A videók népszerűsége és a GIF-ek újjáéledése miatt az animációs készségek felkerültek a top 25-ös listára.
 16. Üzleti elemzés: Az elemzők egyre értékesebbek az olyan vállalatok számára, amelyek szeretnék fejleszteni a rendszereiket és növelni a profitjukat.
 17. Újságírás: Egyre több vállalat keres olyan képzett írókat, akik vonzó tartalmakat tudnak előállítani.
 18. Digitális marketing: A digitális piac növekedését a digitális marketing térnyerése, valamint a kapcsolódó készségek szükségessége kísérte.
 19. Ipari terv: Évtizedek óta nagy igény mutatkozik az elegáns, hatásos és gyakorlati tervek iránt.
 20. Versenyképes stratégiák: A növekvő versennyel szembesülve a vállalatoknak olyan munkavállalókra van szükségük, akik segíthetik őket abban, hogy a versenytársaik ne előzzék meg őket.
 21. Ügyfélszolgálati rendszerek: 2018-ban több kiemelt jelentőségű ügyfélszolgálati katasztrófa megerősítette az erős ügyfélkapcsolati rendszer fontosságát.
 22. Szoftvertesztelés: Nincs rosszabb annál, amikor egy vállalat olyan terméket bocsát a piacra, amely tele van hibával. Lépjen be a szoftvertesztelőbe!
 23. Adattudomány: A ma rendelkezésre álló információk mennyisége és annak értelmezésének szükségessége miatt az adattudomány is felkerült a listára.
 24. Számítógépes grafika: A modern fogyasztók elvárják a legkorszerűbb számítógépes grafikákat, így az ezzel kapcsolatos készségekkel rendelkező munkavállalók értékesek minden munkáltató számára.
 25. Vállalati kommunikáció: Mint ahogy az az ügyfélszolgálati rendszerek esetében is igaz, a 2018-as kiemelt jelentőségű PR-katasztrófák megmutatták, mennyire fontos, hogy a vállalatok olyan munkavállalókkal rendelkezzenek, akik hatékonyan tudnak kommunikálni.

 

Kapcsolódó hivatkozások:

LinkedIn:The skills companies need most in 2019 (Készségek, melyekre a vállalatoknak a legjobban szükségük van 2019-ben)

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Külső EURES hírek
 • Külső érintettek
 • Javaslatok és tippek
 • Munkaerőpiaci hírek/mobilitási hírek
 • Hírek/jelentések/statisztika
 • Toborzási trendek
 • Közösségi média
 • Ifjúság
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.