Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel25 november 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Vier tips voor een nette en professionele online-aanwezigheid als werkzoekende

Werkgevers en recruiters hebben tegenwoordig meer dan ooit de gewoonte om potentiële werknemers online op te zoeken. EURES heeft een aantal tips verzameld om je te helpen een nette en professionele online-aanwezigheid te creëren en te behouden, voor een optimaal virtueel visitekaartje.

 

Top 4 tips for jobseekers on building a clean and professional online presence
Unsplash

Veel bedrijven en personeelsmedewerkers geven toe dat ze een sollicitant vaak online opzoeken voordat ze de persoon in kwestie uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Ze speuren naar “rode vlaggen”, zoals problematische webactiviteit of openbare berichten die niet stroken met de waarden van het bedrijf. Profielen of publicaties van vijf jaar geleden waar je inmiddels niet meer achter staat, kunnen er dus voor zorgen dat je je droombaan misloopt als je ze niet verwijdert. Andersom kan een goed verzorgde online-aanwezigheid ook juist een doorslaggevende factor zijn om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in de wacht te slepen.

Controleer je privacy-instellingen

Een van de eerste dingen die je moet doen, is een lijst opstellen van alle websites en socialemediakanalen waarop je een privé-account hebt. Vervolgens kun je de privacy-instellingen van ieder account controleren en ervoor zorgen dat je foto’s, berichten en activiteiten niet voor iedereen zichtbaar zijn. Facebook of Twitter kun je bijvoorbeeld zo instellen dat je berichten alleen zichtbaar zijn voor mensen die op je vriendenlijst staan of die jou volgen. Sommige platforms bieden de mogelijkheid om je profiel te bekijken als externe gebruiker. Op die manier kun je zien of er nog openbare activiteit of informatie is die je privé wilt maken.

Als je bepaalde professionele socialemediaprofielen openbaar wilt houden (bijvoorbeeld je LinkedIn-account), zorg er dan voor dat de informatie in je account actueel is en dat je tevreden bent met je berichten en activiteiten op het platform.

Verwijder eventuele problematische berichten

Neem de tijd om de activiteit op je socialemedia-accounts en andere webprofielen door te nemen en alle informatie te verwijderen die potentiële werkgevers als problematisch zouden kunnen beschouwen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om openbare webactiviteit met controversiële of expliciete inhoud. Probeer je bij het doornemen van eerdere activiteiten en berichten in te beelden hoe een potentiële werkgever daartegen aan zou kunnen kijken. Bij twijfel kun je het bericht beter verwijderen of privé maken.

Controleer zo nodig je persoonlijke/professionele websites

Heb je een eigen website voor je hobby’s, denk er dan even over na of je wilt dat die aan je naam of e-mailadres gekoppeld is. Als je een professionele website hebt om je portfolio of diensten te laten zien, zorg er dan voor dat je tevreden bent met de informatie die daarop staat en dat die actueel is. Oude websites die je niet meer bijwerkt, kun je misschien voor de gemakkelijkheid archiveren.

Zoek online je eigen naam en e-mailadres op

Dit is een van de meest gebruikelijke manieren waarop werkgevers je vooraf opzoeken. Voer je naam tussen aanhalingstekens (bv. “John Smith”) in een zoekmachine in en voer een aparte zoekopdracht uit op je e-mailadres. Bekijk de eerste pagina’s met zoekresultaten om na te gaan of je tevreden bent met wat je ziet. Controleer ook welke afbeeldingen er bij je zoekopdrachten worden getoond. Pas indien nodig de tips hierboven toe om deze zoekresultaten te verwijderen. Bij sommige websites moet je misschien contact opnemen met de beheerder en vragen of die jouw informatie kan verwijderen. Hou er rekening mee dat de zoekresultaten voor je naam of e-mailadres niet meteen na wijziging worden bijgewerkt.

Bekijk ook deze belangrijke vragen voor tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Verwante links:

Acht belangrijke vragen over COVID-19 voor tijdens een sollicitatiegesprek

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Wervingstrends
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.