Många företag och personaladministrationer medger att de ofta söker efter ”varningstecken” på nätet innan de överväger att kalla en sökande till intervju, t.ex. problematisk webbaktivitet eller offentliga inlägg som inte överensstämmer med företagets värderingar. Detta innebär att flera år gamla oraderade profiler eller uttalanden, som inte längre speglar dina åsikter, kan göra att du inte får ditt drömjobb. Omvänt kan en välorganiserad närvaro på nätet vara utslagsgivande för att bli kallad till en intervju.
Kontrollera dina sekretessinställningar
En av de första sakerna du bör göra är att upprätta en lista över alla webbplatser och sociala medier som du har ett privat konto knutet till. Du kan sedan kontrollera dina sekretessinställningar för varje konto och se till att dina foton, inlägg och aktiviteter inte kan ses av allmänheten. På till exempel Facebook eller Twitter kan du låta dina inlägg vara synliga bara för personer på din vänlista eller som följer dig. På en del plattformar kan du se hur din profil ser ut för externa användare. Detta hjälper dig att bestämma vilka offentliga inlägg eller uppgifter du eventuellt vill ska vara privata.
Om det finns några yrkesmässiga profiler på sociala medier som du vill hålla öppna för allmänheten (till exempel ditt LinkedIn-konto), se till att din kontoinformation är aktuell och att du är nöjd med dina inlägg och aktiviteter på plattformen.
Radera alla problematiska inlägg
Ta dig tid att gå igenom dina aktiviteter på dina sociala mediekonton och andra webbprofiler, och ta bort all information som potentiella arbetsgivare kan se som problematisk. Detta kan till exempel vara offentlig webbaktivitet med kontroversiellt eller explicit innehåll. Medan du går igenom dina tidigare aktiviteter och inlägg, fundera på hur de kan uppfattas av en potentiell arbetsgivare. I tveksamma fall är det bättre att ta bort/radera inlägget eller göra det privat.
Gå igenom alla personliga/professionella webbplatser som du har
Om du till exempel har en privat webbplats för dina hobbyer, fundera på om du vill att den ska vara länkad till ditt namn eller din e-postadress. Om du har en professionell webbplats för att visa upp din portfölj eller dina tjänster, se till att du är nöjd med den information som presenteras där och att den är aktuell. Om du har några gamla webbplatser som du inte längre uppdaterar kan du fundera på att arkivera dem, om det är lättare.
Sök efter ditt namn och din e-postadress på nätet
Detta är ett av de vanligaste sätten som arbetsgivare i första hand använder för att ta reda på mer om dig. Sök efter ditt namn mellan citattecken (t.ex. ”John Smith”) och gör en separat sökning efter din e-postadress. Gå igenom de första sidorna av sökresultatet och kontrollera om du är nöjd med vad du ser. Se till att också undersöka vilka bilder som dyker upp när du söker. Om så behövs, tillämpa tipsen ovan för att ta bort dessa sökresultat. Observera att vissa webbplatser kan kräva att du kontaktar deras webbansvarige för att be dem ta bort eventuell information om dig. Tänk på att sökresultaten inte omedelbart uppdateras efter dina ändringar när du söker på ditt namn eller din e-postadress.
Kolla upp dessa frågor som varje arbetssökande bör ställa på intervjun.
Länkar:
8 covid-19-frågor som varje arbetssökande bör ställa på intervjun
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Leva och arbeta i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eurestjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på Twitter
Eures på LinkedIn
Översikt
- Publiceringsdatum
- 25 november 2021
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Rekryteringstrender
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles