Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για τα άτομα που αναζητούν εργασία προκειμένου να έχουν μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σύνηθες οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων να αναζητούν πιθανούς υποψηφίους μέσω του διαδικτύου. Εμείς εδώ, στο EURES, έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια ασφαλή και επαγγελματική παρουσία στο διαδίκτυο και να παρουσιάσετε τον καλύτερο «εικονικό» σας εαυτό.

 

Top 4 tips for jobseekers on building a clean and professional online presence
Unsplash

Πολλές εταιρείες και εκπρόσωποι ανθρώπινου δυναμικού παραδέχονται ότι προτού καλέσουν τους αιτούντες σε συνέντευξη εργασίας, συχνά αναζητούν τα άτομα στο διαδίκτυο για «προειδοποιητικές ενδείξεις», όπως για παράδειγμα προβληματική διαδικτυακή δραστηριότητα ή δημόσιες αναρτήσεις που δεν συνάδουν με τις αξίες της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ένα προφίλ ή μια δημοσίευσή σας πριν από πέντε χρόνια που δεν έχουν διαγραφεί και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τις απόψεις σας μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να προσληφθείτε στη θέση που ονειρεύεστε. Αντιστρόφως, μια καλά επιμελημένη διαδικτυακή παρουσία θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να κληθείτε σε συνέντευξη.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να καταρτίσετε κατάλογο με όλους τους ιστοτόπους και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διαθέτετε προσωπικό λογαριασμό. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε λογαριασμό και να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες, οι αναρτήσεις και η δραστηριότητά σας δεν είναι ορατά στο κοινό. Στην περίπτωση του Facebook ή του Twitter, για παράδειγμα, οι αναρτήσεις σας μπορούν να είναι ορατές μόνο στα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των φίλων σας/που σας ακολουθούν. Ορισμένες πλατφόρμες σάς παρέχουν τη δυνατότητα να δείτε το προφίλ σας με την ιδιότητα του εξωτερικού χρήστη. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε κάθε δημόσια δραστηριότητα ή πληροφορία που επιθυμείτε να παραμείνει προσωπική.

Εάν υπάρχουν επαγγελματικά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα θέλατε να κρατήσετε δημόσια (για παράδειγμα, τον λογαριασμό σας στο LinkedIn), βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού σας είναι επικαιροποιημένες και ότι είστε ικανοποιημένοι με τις αναρτήσεις και τη δραστηριότητά σας στην πλατφόρμα αυτή.

Διαγράψτε κάθε ακατάλληλη ανάρτηση

Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε τις δραστηριότητές σας στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα διαδικτυακά προφίλ. Αφαιρέστε κάθε πληροφορία που μπορεί να θεωρηθεί προβληματική από τους πιθανούς εργοδότες, όπως κάθε δημόσια διαδικτυακή δραστηριότητα με αμφιλεγόμενο ή ανάρμοστο περιεχόμενο. Επανεξετάστε την προηγούμενές σας δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας σας, σκεφτείτε πώς θα τις αντιλαμβανόταν οποιοσδήποτε πιθανός εργοδότης. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να διαγράψετε τη θέση ή να αλλάξετε τη μορφή προβολής σε προσωπική.

Ανατρέξτε στους προσωπικούς/επαγγελματικούς ιστοτόπους που διαθέτετε

Εάν έχετε προσωπικό ιστότοπο για τα χόμπι σας, για παράδειγμα, σκεφτείτε αν θέλετε να συνδέεστε με το όνομά σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Εάν διαθέτετε επαγγελματικό ιστότοπο για την προβολή του εταιρικού χαρτοφυλακίου σας ή των υπηρεσιών σας, βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με τις πληροφορίες που περιέχονται και ότι είναι ενημερωμένες. Εάν διαθέτετε παλιούς ιστότοπους που δεν επικαιροποιείτε πλέον, εξετάστε το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης τους, εάν αυτό είναι ευκολότερο.

Αναζητήστε το ονοματεπώνυμό σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο διαδίκτυο

Αυτός είναι ένας από τους συνηθέστερους τρόπους με τους οποίους οι εργοδότες θα σας αναζητήσουν για πρώτη φορά. Αναζητήστε το όνομά σας εντός αγκυλών (π.χ. «John Smith») και κάντε χωριστή αναζήτηση για την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Πηγαίνετε στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης και βεβαιωθείτε ότι είστε ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο. Να ελέγχετε επίσης ποιες εικόνες σχετίζονται με τις αναζητήσεις σας. Εάν είναι απαραίτητο, εφαρμόστε τις προαναφερόμενες συμβουλές για να αφαιρέσετε αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης. Έχετε υπόψη σας ότι ορισμένοι ιστότοποι μπορεί να σας υποχρεώσουν να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή τους και να του ζητήσετε να αφαιρέσει τις πληροφορίες που σας αφορούν. Μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα της αναζήτησης για το όνομά σας ή την ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα επικαιροποιηθούν αμέσως μετά τις αλλαγές σας.

Διαβάστε τις οκτώ ερωτήσεις για την πανδημία COVID-19 που όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να θέσουν στη συνέντευξη.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Οκτώ ερωτήσεις για την πανδημία COVID-19 που όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να θέσουν στη συνέντευξη

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Τάσεις προσλήψεων
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.