
Nu är det dags igen: inför det nya året lovar vi oss själva att komma i form, att äta nyttigare, att läsa fler böcker, att vara mindre slösaktiga och göra mer av det som ger livet mening. Kampanjer som ”Dry January” och ”Veganuary” får stor uppmärksamhet på sociala medier och visar att vi har ett inre behov av att ändra våra vanor, bli mer disciplinerade och komma närmare våra idealjag. Oavsett om vi lyckas infria våra nyårslöften eller inte så är de här planerna viktiga på så vis att de motiverar oss att bli bättre och växa.
För övergången till 2025 kan det vara en bra idé att rikta in målsättningarna på yrkeslivet och peppa oss själva till ett karriärlyft. Här är några idéer.
Utforma både en kortsiktig och en långsiktig karriärplan
Om du saknar en plan för ditt yrkesliv är det lätt hänt att du hamnar någonstans där du inte trivs. Ställ dig frågan vad du vill uppnå i karriären det närmaste året, och var du vill befinna dig om fem år. Om du har både en kortsiktig och en långsiktig plan blir det lättare att identifiera de mellanliggande steg som måste till för att du ska nå målen.
Skaffa dig nya färdigheter
Arbetsmarknaden utvecklas hela tiden. Om du vill hålla dig uppdaterad och behålla din attraktionskraft på arbetsmarknaden är det viktigt att du löpande lär dig nya saker på jobbet. Att hålla dig uppdaterad om AI, gå en onlinekurs, skaffa en ny yrkescertifiering, lära dig ett nytt språk eller satsa på dina mjuka färdigheter är några exempel på initiativ som du kan ta för att hålla igång ditt lärande.
Vårda och utöka ditt yrkesnätverk
Att skaffa dig ett stort nätverk är en av de bästa saker du kan göra för att gynna ditt yrkesliv. Förutom att dryfta jobb- eller affärsfrågor kan det hända att ditt nästa jobb kommer genom en rekommendation från någon av dina kontakter (mer än 80 procent av alla tjänster tillsätts via kontakter i ett nätverk). Det är med andra ord en mycket god idé att vårda dina kontakter.
Uppdatera ditt cv regelbundet
Du kan förstås vänta med att uppdatera ditt Europass CV tills det är dags att söka ett jobb, men då kan det plötsligt bli bråttom. Därför är det bra om du kan uppdatera ditt cv regelbundet, helst ungefär var sjätte månad. När det sedan är dags att söka en tjänst kommer det att gå desto smidigare eftersom det mesta av jobbet redan är gjort.
Jobba på din profil på sociala medier
Förutom att hålla din profil på LinkedIn uppdaterad kan det även vara en bra idé att se till att dina konton på andra sociala medier ger ett gott intryck. Gå helst igenom alla dina konton på nätet och ställ dig följande fråga: Vore det bra eller dåligt om en potentiell arbetsgivare fick syn på det här inlägget, det här fotot eller den här händelsen? Om du tror att det skulle ge ett negativt intryck bör du radera elementet i fråga.
Ompröva din balans mellan arbete och privatliv
Om du känner att jobbet under det senaste året har inkräktat på ditt privatliv kan det vara dags att omvärdera din relation till jobbet. Stress och utbrändhet kan ha långtgående konsekvenser för den fysiska och psykiska hälsan, så vidta åtgärder innan det är för sent om du tror att du kan vara i riskzonen. Sätt upp målet att värna ditt privatliv med samma disciplin som du sköter ditt jobb. Detta är inte bara bra för hälsan, utan även för produktiviteten och motivationen.
Hitta ditt drömjobb
Ställ dig frågan om du är nöjd med din nuvarande arbetssituation. Om du inte är det bör du fundera på vad du ska göra åt saken. Kanske är 2025 året då du bör visa prov på beslutsamhet, ihärdighet och självkänsla och sätta kursen mot dina yrkesdrömmar.
Eures har i 30 års tid sammanfört arbetssökande med arbetsgivare i hela Europa.
Letar du efter ditt första jobb eller vill du gå vidare till nästa jobb i karriären? Kanske är du bara ett par klick från den perfekta möjligheten!
Länkar:
Läs mer:
Hitta Euresrådgivare
Levnads- och arbetsvillkor i Euresländer
Eures jobbdatabas
Eures tjänster för arbetsgivare
Eures evenemangskalender
Kommande evenemang på nätet
Eures på Facebook
Eures på X
Eures på LinkedIn
Eures på Instagram
Översikt
- Publiceringsdatum
- 9 januari 2025
- Upphovsmän
- Europeiska arbetsmyndigheten | Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering
- Teman
- Råd och tips
- Relaterade avsnitt
- Råd och tips
- Leva & arbeta
- Sektor
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles