Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο8 Νοεμβρίου 2017Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Μεγιστοποιήστε τον αντίκτυπο του βιογραφικού σας – δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση!

Ανάλογα με το είδος της θέσης εργασίας που επιδιώκετε να καταλάβετε, οι εργοδότες επιθυμούν ενίοτε να διαμορφώσουν πρώτα μια πιο απτή εικόνα για το ποιος είστε και μετά να εξετάσουν τις δεξιότητες και την πείρα σας.  Γιατί λοιπόν να μην συνδυάσετε την παραδοσιακή μορφή βιογραφικού με ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο; Αν θεωρείτε ότι η ιδέα αυτή σας ταιριάζει, τότε διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης ενός βιογραφικού σε μορφή βίντεο και το τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη δημιουργία του βίντεο.

Max out the impact of your CV – try a different approach!
Thinkstock

Το εάν πρέπει να χρησιμοποιήστε βιογραφικό σε μορφή βίντεο εξαρτάται από εσάς και από το είδος της θέσης εργασίας που σας ενδιαφέρει. Σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου παρατίθεται η άποψη του Simon Thompson, εκτελεστικού διευθυντή της VideoRecruit. Ο Simon θεωρεί ότι τα βιογραφικά σε μορφή βίντεο μπορούν να χρησιμοποιούνται όποτε επιθυμείτε να εντυπωσιάσετε έναν εργοδότη. «Το γεγονός και μόνο ότι διαθέσατε χρόνο για να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σε μορφή βίντεο δείχνει ότι είστε έτοιμοι να καταβάλετε την πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται για να επιτύχετε».

Πώς λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό σε μορφή βίντεο;

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά βιογραφικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σε ό,τι αφορά τον μορφότυπο. Αυτού του είδους η ελευθερία μπορεί να είναι λυτρωτική αλλά ταυτόχρονα και προβληματική. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διάρκεια του κλιπ πρέπει να κυμαίνεται από 1 έως 3 λεπτά. Η Εlizabeth Bacchus, σύμβουλος σταδιοδρομίας και ιδρύτρια της The Successful CV Company, δηλώνει ότι πολλά μπορεί να πει κάποιος σε 60-120 δευτερόλεπτα.

«Συστηθείτε, εξηγήστε γιατί θεωρείτε ότι είστε το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση εργασίας, χωρίς να ξεχνάτε ότι έχετε μόνο μερικά δευτερόλεπτα στη διάθεσή σας για να τραβήξετε την προσοχή του εργοδότη», προσθέτει. Στο τέλος του βίντεο, είναι σημαντικό να μην ξεχάσετε να πείτε «Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε το βιογραφικό μου». Το βίντεο πρέπει να προκαλεί το ενδιαφέρον του εργοδότη ώστε να διαβάσει και το παραδοσιακό βιογραφικό που θα το συνοδεύει.

Πρέπει να φροντίσετε ιδιαίτερα την εμφάνισή σας. Είναι ίσως προτιμότερο να ντυθείτε όπως θα ντυνόσασταν και σε μια πραγματική συνέντευξη με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Οπότε, εάν η επιχείρηση φαίνεται να προτιμάει το κομψό και άνετο στυλ, τότε φορέστε τα κατάλληλα ρούχα.

Επειδή θα πρέπει να φαίνεστε ευχάριστοι και με αυτοπεποίθηση, δημιουργήστε μερικά κλιπ για εξάσκηση και παρακολουθήστε τα προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι σας ικανοποιεί η εντύπωση που δημιουργείτε. Καλό θα ήταν να δείξετε τα κλιπ σε φίλους για να σάς πουν εάν κάνετε την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

Και τι φταίει για ένα κακό βίντεο;

Η ανάγνωση σημειώσεων «εκτός κάμερας» είναι σφάλμα διότι θα απομακρύνετε διαρκώς το βλέμμα σας από τον εξεταστή, κάτι το οποίο δημιουργεί αρνητική εντύπωση στο άτομο που παρακολουθεί το βίντεο. Επίσης, φροντίστε ώστε ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείτε το γύρισμα να αναδεικνύει τις καλύτερες πτυχές σας, π.χ. τι αφίσες ή πίνακες ζωγραφικής βρίσκονται στο φόντο; Είναι το σπίτι σας τακτοποιημένο; Εάν κάνετε γύρισμα στο σπίτι σας, πρέπει να φανταστείτε ότι έχετε προσκαλέσει τον εξεταστή να σάς επισκεφτεί και ότι στην πραγματικότητα είναι έτοιμος να περάσει το κατώφλι του σπιτιού σας.

Είναι πράγματι χρήσιμα τα βιογραφικά σε μορφή βίντεο ή πρόκειται για μια τάση με μικρή απήχηση;

Το Meet The Real Me, ένας δικτυακός τόπος που βοηθά τα άτομα που αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν και να στείλουν τα βιογραφικά τους σε μορφή βίντεο, δημιουργήθηκε το 2009 και, μέχρι στιγμής, έχει βοηθήσει πάνω από 10 000 υποψηφίους να το κάνουν, διευκρινίζεται στο άρθρο της Guardian. Ο ιδιοκτήτης του δικτυακού τόπου, Marc Fels, πιστεύει ότι η τάση αυτή οφείλεται στην ευρεία χρήση των καμερών web και των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Το VideoRecruit, που δημιουργήθηκε το 2012, επιτρέπει στο κοινό να «ανεβάζει» επαγγελματικά προφίλ με ή χωρίς βίντεο. Οι επισκέψεις στα προφίλ που διαθέτουν βιογραφικό σε μορφή βίντεο είναι κατά μέσο όρο 7,6 φορές περισσότερες σε σχέση με τα προφίλ χωρίς βίντεο. «Τα βιογραφικά σε μορφή βίντεο εξάπτουν την περιέργεια των επισκεπτών επειδή πρόκειται για μια νέα μορφή παρουσίασης, αλλά και πιο επικοινωνιακά από οπτική άποψη σε σχέση με το έντυπο βιογραφικό», δηλώνει ο Simon.

Συνεπώς, εάν θεωρείτε ότι για τη θέση εργασίας την οποία επιδιώκετε είναι ιδιαίτερης σημασίας η εντύπωση που δημιουργείτε σε αγνώστους, το πόσο δημιουργικοί είστε και οι επικοινωνιακές ικανότητές σας, γιατί να μην το δοκιμάσετε; Εάν διαθέσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να το κάνετε σωστά, ο εργοδότης μπορεί να αξιολογήσει το βιογραφικό σας πιο ευνοϊκά.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να χρησιμοποιήσετε την πύλη EURES - για άτομα που αναζητούν εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Διαβίωση και εργασία στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Επικείμενες επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Χρήσιμες συμβουλές
 • Τάσεις προσλήψεων
 • Νεολαία
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.