Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)

Savjeti

Ovaj odjeljak namijenjen je tražiteljima posla iz sveučilišnog i veleučilišnog sektora te općenito za one koji imaju visoke kvalifikacije: studente i diplomante, predavače i istraživače. Budući da su neki poslovni sektori traženi u određenim državama EU-a, visokokvalificirani tražitelji posla imaju dobre šanse pronaći posao u inozemstvu.

Ako planirate započeti svoju profesionalnu karijeru, pronaći novi posao ili mogućnost usavršavanja u nekoj drugoj državi Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) i/ili Švicarske, pogledajte odjeljke u nastavku i korisne poveznice.

Prijelaz iz studentskog života u profesionalni život u inozemstvu

Prijelaz iz škole na posao može biti razdoblje neizvjesnosti. Završavate li (ili ste završili) studij? Želite li se preseliti i raditi u nekoj drugoj državi EGP-a? Ako znate strane jezike, fleksibilni ste, odlučni i motivirani za prilagodbu na novi posao i na novu državu i kulturno okruženje, onda imate profil za međunarodnu karijeru!

ŠEST KORAKA ZA POČETAK PROFESIONALNE KARIJERE U INOZEMSTVU

Prijelaz iz studentskog života u profesionalni život u inozemstvu može biti težak. Osim toga prijava za posao često je izazovna i dugotrajna avantura! Kako bi vam prijelaz bio što lakši, u nastavku navodimo šest koraka s korisnim ’sugestijama & savjetima’ koje biste mogli razmotriti prije selidbe u neku drugu državu. Pritisnite svaku stavku i potražite informacije na relevantnoj stranici. 

Sugestije & savjeti ...

Za daljnje informacije i prilike koje vam mogu pomoći u prijelazu iz studentskog života u profesionalni život u inozemstvu konzultirajte druge internetske stranice pritiskom na "Informacije i poslovi za diplomante" u "Korisne poveznice".

Kao posljednje, ali ne manje važno: više od 1000 EURES-ovih savjetnika spremno je savjetovati vas i pomoći vam u svim pitanjima povezanim s europskim tržištem rada. Započnite kontaktirajući s EURES-ovim savjetnikom u svojoj državi. Možete pronaći kontaktne detalje EURES-ovih savjetnika pritiskom na gumb "Kontaktiraj s EURES-ovim savjetnikom".

Istraživači’ karijere

Istraživači mogu iskoristiti prilike za studiranje ili rad u drugoj državi članici te iskoristiti Europski portal za mobilnost’ istraživača. Sada je dostupna nova internetska stranica - EURAXESS - Istraživači u pokretu  i sadrži niz usluga. To je jedinstveno mjesto za istraživače koji žele unaprijediti svoju karijeru i osobni razvoj odlaskom u druge države. Ta besplatna, personalizirana usluga ondje je kako bi vam pružila sveobuhvatne, ažurirane informacije o slobodnim radnim mjestima i mogućnostima financiranja u svakom području znanja i iz cijele Europe. Također je i prva stepenica za pitanja o vašim pravima, kao i ona o istraživačkim i financijskim institucijama, te pruža nekoliko poveznica koje vam mogu pomoći prije i nakon što se preselite. Za daljnje informacije pogledajte "Srodne teme".

OBAVIJEST

Imajte na umu da odjeljak "Živjeti i raditi" na portalu EURES daje dodatne specifikacije za pojedine zemlje članice EURES-a u odjeljku s podacima "Savjeti i savjeti".

Na portalu EUROPA također možete pronaći odgovore na ostala pitanja o Europskoj uniji i slobodnom kretanju građana da žive, studiraju i rade u drugoj državi članici.