Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия12 Hоември 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Как да се справяте с отрицателната обратна връзка на работното място

Приемането на критика на работното място, дори и конструктивна, никога не е лесно. Въпреки това, макар да е тежко, когато чувате критика, в крайна сметка тя ще ви помогне да постигнете напредък. Ето основните ни съвети за справяне с критиката на работното място по положителен начин.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Не се поддавайте на емоциите си

Независимо дали отрицателната обратна връзка идва от вашия началник, от колега, клиент или от друг човек, нейното приемане може да бъде предизвикателство. Малко вероятно е първоначалната ви реакция да е най-разумната, особено ако обратната информация е неочаквана. Важно е да си дадете време да се успокоите, да оцените ситуацията и да помислите, преди да действате. Не приемайте отрицателните коментари на работното място лично; те са само критика за работата ви и рядко са отражение на личността ви.

Слушайте и общувайте

Дори и да не сте съгласни с коментарите, конструктивната обратна връзка е добър начин да разберете как изглеждат действията ви в очите на другите и може да ви помогне да отговорите по-добре на очакванията. Важно е да чуете какво имат да ви кажат вашият началник, колега или клиент и да общувате с тях по положителен начин. Позволете на другите да споделят своята оценка на ситуацията, без да ги прекъсвате. Когато това приключи, повторете това, което сте разбрали. Ако има нещо, за което не сте сигурни, помолете за допълнително обяснение, без да обсъждате или аргументирате гледната си точка.

Осъзнайте чутото

Научете се как да анализирате критиката и преценете какво можете да научите от нея. Ако обратната връзка е дадена устно, е добра идея да запишете казаното, в случай че желаете да го прочетете отново. Обмислете какви могат да са следващите ви стъпки с цел да избегнете същата обратна връзка в бъдеще. Например може да е добре да си съставите списък с точки за подобрение, така че да можете да следите напредъка си. При по-сериозни въпроси или ако обратната връзка идва от вашия началник, може да е добре да насрочите последваща среща, на която да обсъдите как сте подходили към дадената от него обратната връзка.

Бъдете любезни

Изключително вероятно е отсрещната страна да има добри намерения и да се опитва да ви помогне чрез тази обратна връзка. Благодарете на отсрещната страна за обратната връзка - оценете усилията и кажете, че оценявате откровеността. С положителната си реакция и приемането на конструктивната обратна връзка показвате, че сте професионален и гъвкав служител, и е вероятно вашият началник, колега или клиент да ви уважава повече за това.

Не бъдете твърде строг със себе си

Не си заслужава да продължавате да се обвинявате за допусната от вас грешка или ситуация, с която е можело да се справите по-добре. Не забравяйте, че няма идеални хора. Важно е да сте наясно със слабостите си, но не подценявайте своите силни страни и постижения. Гордейте се с добре свършената работа, не мислете твърде много за грешките си и не допускайте те да се отразят отрицателно на увереността ви. След като отделите на обратната връзка достатъчно време за обмисляне и анализ какво бихте променили в подхода си към ситуацията следващия път, е време да продължите напред.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да приемете отрицателната обратна връзка на работното място по положителен начин и да достигнете пълния си професионален потенциал!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.