Nu vă lăsați pradă emoțiilor
Fie că vine de la șef, de la un coleg, de la un client sau de la oricine altcineva, feedbackul negativ poate fi greu de acceptat. Probabil că reacția inițială nu va fi cel mai rațional răspuns, mai ales dacă feedbackul vine pe neașteptate. Este important să vă acordați timp pentru a vă liniști, a evalua situația și a gândi înainte de a reacționa. Nu considerați ca pe un atac la persoană comentariile negative pe care le auziți la locul de muncă; ele sunt doar o critică a muncii dumneavoastră și rareori vă oglindesc ca persoană.
Ascultați și fiți participativ
Chiar dacă nu sunteți neapărat de acord cu comentariile, feedbackul constructiv este o modalitate bună să aflați cum percep alții ceea ce faceți la locul de muncă și vă poate ajuta să vă ridicați mai mult la înălțimea așteptărilor. Este important să ascultați ce are de spus șeful, colegul sau clientul și să vă implicați în discuție într-un mod pozitiv. Lăsați interlocutorul să își exprime opinia cu privire la situație fără să-l întrerupeți. După ce a terminat, repetați ce ați înțeles. Dacă aveți nelămuriri, cereți mai multe explicații fără a dezbate și fără a vă justifica propriul punct de vedere.
Fiți receptiv
Învățați să separați elementele unei critici pentru a alege ce credeți că vă este de folos. Dacă feedbackul este oferit verbal, este o idee bună să luați notițe pentru a putea reveni mai târziu la cele spuse. Gândiți-vă ce măsuri puteți lua în continuare pentru a nu vă mai confrunta cu același feedback pe viitor. De exemplu, puteți face o listă cu aspectele pe care doriți să le îmbunătățiți, pentru a ține evidența progreselor făcute. În cazul unor situații mai grave sau dacă feedbackul vine din partea șefului, recomandăm să stabiliți o întâlnire ulterioară pentru a discuta modul în care ați ținut cont de el.
Fiți amabil
Este foarte probabil ca persoana care vă comunică feedbackul să aibă intenții bune și să încerce să vă ajute. Mulțumiți-i pentru feedback – apreciați efortul depus pentru a vi-l comunica și menționați faptul că îi apreciați sinceritatea. Reacționând pozitiv și arătându-vă receptiv la feedbackul constructiv, dați dovadă de profesionalism și de adaptabilitate, crescându-vă șansele ca șeful, colegul sau clientul să vă respecte mai mult din acest motiv.
Nu vă judecați prea aspru
Nu merită să vă învinovățiți la nesfârșit pentru o greșeală comisă sau pentru o situație pe care ați fi putut să o gestionați mai bine. Amintiți-vă că nimeni nu e perfect. Deși este important să vă cunoașteți slăbiciunile, nu uitați de punctele forte și de realizările dumneavoastră. Fiți mândru de reușite și încercați să nu analizați prea mult greșelile sau să le lăsați să vă submineze încrederea. După ce ați cântărit bine feedbackul și v-ați gândit la modul în care ați putea aborda diferit situația data viitoare, ar fi bine să depășiți momentul.
Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să faceți față feedbackului negativ la locul de muncă și să vă atingeți întregul potențial profesional!
În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.
Mai multe informații:
Zilele europene ale locurilor de muncă
Găsiți un membru al personalului EURES
Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES
Baza de date cu locuri de muncă a EURES
Servicii EURES pentru angajatori
Calendarul evenimentelor EURES
Următoarele evenimente online
EURES pe Facebook
EURES pe Twitter
EURES pe LinkedIn
Detalii
- Data publicării
- 12 noiembrie 2019
- Autori
- Autoritatea Europeană a Muncii | Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
- Teme
- Afaceri / Antreprenoriat
- Sugestii și sfaturi
- Tineret
- Sectorul
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles