Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak12. studenoga 2019.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako se nositi s negativnim povratnim informacijama na radnom mjestu

Primiti kritiku na poslu nikad nije lako, čak ni kad je konstruktivna. Međutim, iako ju je katkad teško čuti, kritika će vam u konačnici pomoći da se poboljšate. Pročitajte naše najbolje savjete o tome kako pozitivno pristupiti kritikama na poslu.

How to handle negative feedback in the workplace
© Shutterstock

Nemojte dopustiti da vas savladaju emocije

Bez obzira na to dolazi li negativna povratna informacija od šefa, kolege, klijenta ili koga drugoga, njezino prihvaćanje može predstavljati izazov. Vaša prva reakcija vjerojatno neće biti najracionalniji odgovor, osobito ako ne očekujete takvu povratnu informaciju. Važno je izdvojiti trenutak da se smirite, razmotrite situaciju i promislite prije nego što reagirate. Negativne komentare na radnom mjestu nemojte shvaćati osobno, to je samo kritika vašeg rada i rijetko govori išta o vama kao osobi.

Slušajte i surađujte

Iako se ne morate nužno slagati s njihovim komentarima, konstruktivna povratna informacija dobar je način da saznate kako drugi vide vaš rad i može vam pomoći da uspješnije ispunite očekivanja. Važno je da saslušate što vaš šef, kolega ili klijent ima za reći i da gradite pozitivan odnos s njima. Dopustite im da bez prekidanja iznesu svoje viđenje situacije. Kada završe, ponovite ono što ste razumjeli. Ako niste sigurni jeste li nešto dobro shvatili, zatražite točnije objašnjenje, a da pritom ne ulazite u raspravu i ne dokazujete svoje gledište.

Prihvaćajte kritike

Naučite analizirati kritiku i odlučite što želite iz nje izvući. Ako se povratne informacije daju usmeno, korisno je pritom voditi bilješke u slučaju da se želite vratiti na njih. Razmislite o koracima koje biste mogli poduzeti da izbjegnete iste povratne informacije u budućnosti. Na primjer, možda ne bi bilo loše napraviti popis onoga što želite poboljšati kako biste mogli pratiti svoj napredak. Kad je riječ o ozbiljnijim pitanjima ili ako ste povratnu informaciju dobili od šefa, možete nastavno na nju dogovoriti sastanak na kojem ćete se osvrnuti na to što ste poduzeli u pogledu te povratne informacije.

Budite pristojni

Osoba koja vam daje povratnu informaciju vjerojatno ima dobre namjere i nastoji vam pomoći. Zahvalite joj na povratnoj informaciji, priznajte njezin trud i recite joj da cijenite njezinu iskrenost. Pozitivnom reakcijom i prihvaćanjem konstruktivne povratne informacije pokazujete da ste profesionalan i ustrajan zaposlenik i zbog toga će vas vaš šef, kolega ili klijent vjerojatno više cijeniti.

Ne budite prestrogi prema sebi

Ničemu ne služi kriviti se zbog pogreške koju ste napravili ili situacije koju ste mogli bolje riješiti. Zapamtite – nitko nije savršen. Važno je biti svjestan svojih slabih točaka, ali ne zaboravite na svoje prednosti i postignuća. Ponosite se onim što dobro radite i nastojite se ne zadržavati previše na svojim pogreškama ili dopustiti da negativno utječu na vaše samopouzdanje. Kad jednom dobro razmotrite povratnu informaciju i razmislite o tome kako biste sljedeći put situaciju mogli riješiti drukčije, vrijeme je da krenete dalje.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da pozitivno pristupate negativnim povratnim informacijama na radnom mjestu i da u potpunosti ostvarite svoj profesionalni potencijal!

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Posao /PoduzetništvoSavjetiMladost
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.