Ugrás a fő tartalomra
EURES (EURopean Employment Services)
Sajtócikk2019. szeptember 11.Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás FőigazgatóságaOlvasási idő: 4 perc

A tökéletes LinkedIn profil összeállítása

A LinkedInt a munkaerő-közvetítők 90%-a használja rendszeresen, és az oldal több mint 610 millió tagjával mára az álláskeresés és a munkaügyi kapcsolatok tökéletes helyszínévé lépett elő. Ebben a cikkben a teljes LinkedIn profil elkészítéséhez adunk hasznos tanácsokat.

How to create the perfect LinkedIn profile
EURES

Töltsön fel profilképet

A LinkedIn kimutatásai szerint a fényképes profilokat huszonegyszer többen tekintik meg, mint a fénykép nélkülieket, és kapcsolatot is kilencszer többen keresnek velük. Használjon professzionális fényképet: a kép legyen friss, viseljen rajta alkalmi ruhát, kerülje a feltűnő hátteret és a zsúfolt csoportképeket. Ügyeljen arra, hogy az Ön arca legyen a középpontban! Semmiképpen ne töltsön fel szelfit, és ne felejtsen el mosolyogni. A cél a professzionális, de barátságos benyomás kialakítása.

Töltse ki a profilját

Profiljában törekedjen arra, hogy a lehető legtöbb rovatot kitöltse. Minél több a releváns információ, annál könnyebben fogják megtalálni Önt a toborzásért felelős szakemberek. A LinkedIn egy kimondottan hasznos funkciója méri a profil teljességét, és jelzi, hogy mely területeket lehetne még jobban kidolgozni.

Frissítse rendszeresen

Egy inaktív vagy elavult LinkedIn profil pont az ellenkező hatást érheti el. Ügyeljen arra, hogy mindig tüntesse fel aktuális munkatapasztalatait, munkaköri feladatait és képesítéseit, töltsön fel friss fényképet és mondja el, hogy épp milyen jellegű állást keres. Ne feledje: önmagát kell eladnia, nemcsak a szaktudását! Képzelje el, hogy beszélget valakivel, ennek megfelelően fogalmazzon egyes szám első személyben. Ezzel a személyes szociális készségeit is megmutathatja.

Csatlakozzon csoportokhoz

A LinkedIn nemcsak azért hasznos, mert egyes emberekkel találhat kapcsolatot, de azt is lehetővé teszi, hogy csoportokhoz csatlakozzon. Ezek között egyaránt vannak iskolák és egyetemek öregdiák-csoportjai és szakmai csoportosulások. Az álláskeresés során hasznos lehet, ha vannak kapcsolatai, esetleg személyes ismerősei is az Önt érdeklő szakterületen, akik esetleg referenciával szolgálhatnak Önnek. Gondoljon arra, hogy becslések szerint az állások 70%-át meg sem hirdetik! Az értesülések döntőek lehetnek, amikor így értesül egy-egy lehetőségről, vagy beajánlják egy állásra.

Csak a releváns munkatapasztalatot tüntesse fel

Ha a munkatapasztalatait hosszan lehetne sorolni, csak a kívánt munkakör szempontjából relevánsakat írja be. Ha viszont épp az ellenkező probléma áll fenn, azaz úgy érzi, hogy nem tud érdemi tapasztalatot felmutatni, próbálja bebizonyítani, hogy a meglévő elegendő arra, hogy új álláshoz juttassa. Milyen új készségeket sajátított el? Voltak olyan tapasztalatai, amelyeknek köszönhetően különösen sokat tanult? És ami a legfontosabb: hogyan tudná hasznosítani ezeket a tapasztalatokat és ismereteket a kívánt munkakörben?

A „készségek” rovatba kulcsszavakat és keresőkifejezéseket írjon be

A készségek rovatban szereplő szavak keresési kulcsszóként működnek. Amikor egy közvetítő rájuk keres a LinkedInen, az Ön profilja is meg fog jelenni neki. A profilban akár 50 készséget is feltüntethet, ami kitűnő lehetőség arra, hogy Ön a lehető legnagyobb eséllyel szerepeljen a találatok között. Ha ezt a funkciót szeretné még jobban kiaknázni, kérje meg kapcsolatait, hogy egy egyszerű státuszfrissítéssel tanúsítsák az Ön készségeit, és ezt viszonzásként Ön is megteheti nekik. Ez növeli a profil hitelességét.

Válogassa meg a kapcsolatait

Ha valakinek több ezer LinkedIn-kapcsolata van, az a közhiedelemmel ellentétbe nem javít a profilján. Sőt, inkább csökkenti a profil tulajdonosának hitelességét, és megnehezíti a releváns állások és lehetőségek kiválogatását az irrelevánsak közül. Először érdemes korábbi, illetve jelenlegi kollégáival kapcsolatba lépnie. Ezután jöhetnek azok a barátok és családtagok, akik a választott pályájához kapcsolódó területeken dolgoznak. Végül keressen olyan embereket, akik az Ön által kiszemelt pozíciókban dolgoznak, és küldjön nekik személyes felkérést: ebben azt is magyarázza meg, hogy miért éppen velük szeretne kapcsolatba lépni.

Reméljük, a fenti ötletek segítségével LinkedIn profilja meghozza a várva várt eredményt!

Az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben.

 

Kapcsolódó linkek:

LinkedIn

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
 • Üzlet / Vállalkozás
 • Javaslatok és tippek
 • Ifjúság
Ágazat
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.