Направо към основното съдържание
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия11 Септември 2019 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Как да създадем перфектния профил в LinkedIn

LinkedIn се използва редовно от 90 % от наемащите лица и понастоящем наброява над 610 милиона членове, което го прави идеалното място за търсене на работни места и професионални контакти. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да си направите цялостен профил в LinkedIn.

How to create the perfect LinkedIn profile
EURES

Добавете снимка в профила си

Според LinkedIn, профилите със снимка биват преглеждани 21 пъти повече от тези без снимка и освен това получават 9 пъти повече покани за връзка. Направете го професионално — прилагайте актуална снимка, на която сте с представително облекло, нека във фона да няма много хора, не прилагайте изрязка от групова снимка, и се уверете, че лицето ви е основният фокус в кадъра! Не прилагайте селфита. Не забравяйте да се усмихнете. Целта е да изглеждате професионално, но и отворен за контакт.

Попълване на профила

Попълнете колкото можете повече области от вашия профил. Колкото по-конкретна е информацията, която включвате, толкова по-лесно ще е за търсещите персонал да ви намерят. LinkedIn съдържа полезен елемент, който измерва пълнотата на вашия профил, и предлага области за разширяване и подобряване.

Актуализирайте го

Ако профилът ви в LinkedIn е остарял и неподдържан, това може да се окаже във ваша вреда. Уверете се, че е актуален и съдържа последните развития в кариерата ви, професионалните ви роли и квалификации, както и скорошна снимка и описаните на търсената от вас работа. Трябва да се представите като личност, не като набор от умения — представете си, че разговаряте с някого, пишете от първо лице. По този начин ще представите своите „меки“ умения.

Присъединяване към група

LinkedIn ще ви е от полза не само за създаване на личен контакт, но също така ви позволява да търсите и да се присъединявате към групи. Това може да варира от групи на завършили вашата специалност до групи, които са посветени на определен сектор или професия. Установяването на контакт с лица от вашата сфера на интерес, особено с ваши познати, които евентуално биха могли да ви дадат препоръка, е много ценно когато търсите работа. В крайна сметка, приблизително 70 % от работните места не се обявяват! Устната препоръка може да се окаже от решаващо значение, когато става въпрос за търсене и предлагане на различни позиции.

Включвайте само необходимия професионален опит

Ако имате дълъг трудов стаж, включете само неща, които са от значение за желаната от вас позиция. Ако имате обратен проблем и се чувствате лишени от подходящ опит, опитайте се и докажете каква част от ВЕЧЕ натрупания опит ще ви е от полза за новата позиция. Какви нови умения сте усвоили? Имате ли периоди на професионални практики, които са се оказали особено трудни за усвояване? Преди всичко, как бихте приложили натрупаните опит и знания в позицията, за която кандидатствате?

Въведете ключови думи и термини за търсене в раздел „skills“

Думите, които включвате във вашия раздел за уменията, действат като ключови думи. При въвеждане на тези ключови думи в LinkedIn ще излезе вашият профил. Можете да включите до 50 умения в профила си, така че това ви дава чудесна възможност максимално да повишите вероятността профилът ви да излиза напред. За да се възползвате още повече от тази функция, поканете вашите познати да потвърдят вашите умения с обикновено актуализиране на статуса, като предложите да направите същото за тях. По този начин профилът ви ще изглежда още по-достоверно.

Търсене и избор на контакти

Въпреки това, което може да мислите, големият брой контакти няма да подобри профила ви. Това само ще намали доверието в него и ще ви затрудни да различите исканите длъжности и възможности от тези, които са без значение за вас. Започнете, като се свържете с лица, с които сте работили или работите понастоящем. След това преминете към приятели и членове на семейството, които работят в области, свързани с избраната от вас кариера. И накрая, намерете лица, заемащи длъжности, които бихте искали да следвате в бъдеще, и да им изпратите лична покана, в която разяснявате мотивацията си за връзка.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да си създадете профил в LinkedIn , с помощта на който да намерите мечтаната работа!

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

LinkedIn

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Бизнес /Предприемачество
 • Препоръки и съвети
 • Младост
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.