Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli4. marraskuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 4 min

Hybridimalli ja työn tekeminen eri paikoissa ovat työelämän tulevaisuutta

Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että työntekijät suosivat hybridityötä – joustavaa ajankäytön jakamista kodin ja työpaikan välillä.

The future of work is hybrid: blending work from different locations
EURES

Monet työntekijät arvostavat joustavuutta, jota kotona työskentely pandemian aikana tarjosi. Vaikka vähittäinen paluu työpaikoille ja kollegoiden kanssa paikan päällä tehtävä yhteistyö on tärkeää, osa-aikainen etätyö on osa lähitulevaisuuden arkea.

Hybridityöskentely mahdollistaa joustavuuden. Kaikkea työtä ei tarvitse tehdä toimistossa samanaikaisesti. COVID-19-pandemian jälkeinen hybridityö edellyttää kuitenkin merkittävää toimintakulttuurin muutosta ja uudenlaisten työskentelytapojen, toimintamallien ja käytäntöjen luomista.

Hybridimalli

Etätyöskentelyn tapaan hybridityöskentelyssä on keskityttävä enemmän ihmisten johtamiseen kuin pelkästään tehtävien suorittamiseen. Tämä tarkoittaa, että on keskityttävä enemmän keskinäiseen tukeen ja luottamukseen, työsuhteiden selkeyttämiseen ja sen varmistamiseen, että kaikki voivat osallistua kokouksiin. Tärkeintä ei ole työpaikalla olo, vaan työn tulokset.

Pandemian aikana oli opeteltava käymään virtuaalisesti keskusteluja, jotka aiemmin käytiin työpaikan käytävillä tai lounaalla. Osittainen paluu työpaikalle tuo mukanaan enemmän mahdollisuuksia epäviralliseen sosiaaliseen vuorovaikutukseen kasvokkain. Lisäksi on hyvä edelleen jatkaa aktiivista tiedon jakamista ja säännöllistä rakentavan palautteen antamista.

Tehokas viestintä

Hybridityöskentely perustuu tehokkaaseen viestintään. Viestintä on ratkaisevan tärkeää työn onnistumisen kannalta, mutta siinä on myös riskejä. Jos viestintä ei ole hyvin hallussa, seurauksena voi olla ongelmia tiedonkulussa, puutteellista tietoa, häiriöitä ryhmän työskentelyssä ja etätöissä olevien jääminen ryhmän ulkopuolelle. Tehokkaan viestinnän onnistuminen on kaikkien ryhmään kuuluvien vastuulla. Yksiköiden, jaostojen ja ryhmien pitäisi keskustella prioriteeteistään ja asettaa yhdessä selkeät tavoitteet, mukaan lukien ajan varaaminen erityistä keskittymistä vaativille töille ja sopiminen siitä, milloin fyysinen läsnäolo toimistossa on tarpeen ja milloin ei.

Asteittainen paluu työhön avoimessa toimistotilassa

Vaikka olemassa on jo terveyttä ja turvallisuutta koskevia COVID-19-käytäntöjä, ei pidä unohtaa myöskään henkistä hyvinvointia. Osa henkilöstöstä saattaa olla huolissaan tai kokea avoimeen työskentelytilaan palaamisen vaikeana. Tämä voi vaatia jonkin verran aikaa ja sopeutumista. Siksi kannustamme esimiehiä omaksumaan joustavan lähestymistavan, käymään huomioonottavaa ja avointa keskustelua jokaisen työntekijän kanssa ja keskustelemaan mahdollisista mukautuksista ja/tai tuesta, joilla helpotetaan tehokasta paluuta työelämään.

Työntekijöiden työn seuranta ja arviointi

Kun työntekijät työskentelevät etätöissä tai joustavassa työmuodossa, heidän suoriutumistaan voi olla vaikeampi havainnoida. Sen sijaan, että arvioitaisiin työntekijöitä fyysisen läsnäolon ja toimistossa (tai virtuaalikokouksissa) vietetyn ajan perusteella, esimiesten on mukauduttava suorituskyvyn arviointiin tulosten, tavoitteiden saavuttamisen, tuotosten, panoksen ja arvon avulla. Siksi on tärkeää, että esimiehet keskustelevat säännöllisesti jokaisen ryhmän jäsenen kanssa suorituskyvystä, palautteesta ja tarvittaessa työtavoitteiden päivittämisestä.

Työskentely hybridiryhmässä

Hybridiryhmässä osa ryhmän jäsenistä työskentelee paikan päällä ja osa etänä. Jotta järjestelystä saataisiin kaikki irti, yhteistyötavat on kehitettävä uudenlaisiksi. Joidenkin ryhmien jäsenet ovat työskennelleet hybriditilanteessa jo usean vuoden ajan, ja henkilöstö on ollut fyysisesti eri paikoissa. Toisille tämä on kuitenkin uusi todellisuus, ja heidän on käytävä läpi sopeutumisvaihe. Hybridiryhmissä on keskityttävä enemmän ryhmien, ryhmän yksittäisten jäsenten ja oman itsensä johtamiseen – nämä asiat ovat yksinkertaisempia, kun kaikki työskentelevät samassa fyysisessä tilassa. Kaikilla on oma tehtävänsä tilanteessa.

Kaikki hyöty irti uusista joustavista työtavoista

Pohdittaessa joustavia työskentelytapoja ja sitä, miten parhaiten sopeutua etätyö- tai hybridityöympäristöön, on hyvä ottaa huomioon seuraavat viisi keskeistä periaatetta:

  1. Luottamuksen, vastuun ja tulosten kulttuuri: Asenne ja tulokset ratkaisevat.
  2. Fiksut ja terveyttä edistävät työkäytännöt: Etsitään paras tapa kunkin tehtävän tekemiseen.
  3. Yhteistyövälineiden käytön opettelu: Joustava työskentely perustuu kykyyn tehdä yhteistyötä eri sijaintien ja jopa aikavyöhykkeiden välillä.
  4. Kokeilu ja sopeutuminen: Ole utelias, tee parannusehdotuksia ja kokeile erilaisia toimintatapoja ja käytäntöjä.
  5. Ryhmän keskeinen sopiminen: Räätälöikää ryhmänne työskentely tavoitteisiinne ja tilanteeseenne sopivaksi. Pitäkää sisäiset sopimukset ajan tasalla.

Hybridityö asettaa työnantajille ja johdolle uusia vaatimuksia. Vaikka he ovat saattaneet kehittää uusia taitoja etätyövoiman johtamisessa, hybridityö aiheuttaa ainutlaatuisia haasteita, jotka eroavat sekä pääasiallisesta etätyöstä että pääasiallisesta toimistotyöstä.

Tällainen hybridimalli antaa yrityksille toisenlaisia mahdollisuuksia luoda uusia työskentelemisen tapoja. Mitä yritysten olisi otettava huomioon uutta mallia toteuttaessaan? Lue artikkelimme Miten työnantajat voivat valmistautua työskentelyn uuteen hybridimalliin?.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Miten työnantajat voivat valmistautua työskentelyn uuteen hybridimalliin?

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
  • Liiketoiminta / Yrittäjyys
  • Rekrytointitrendit
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.