Glavni sadržaj
EURES (EURopean Employment Services)
Novinski članak4. studenoga 2021.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanjePredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Budućnost rada hibridni je model: kombinacija rada na različitim lokacijama

Sve češće istraživanja pokazuju da radnici daju prednost hibridnom modelu rada – koji omogućuje fleksibilnost i raspodjelu vremena između doma i radnog mjesta.

The future of work is hybrid: blending work from different locations
EURES

Mnogi zaposlenici cijene veću fleksibilnost koju im je pružio rad od kuće za vrijeme pandemije. Iako je važno postepeno se vratiti na radna mjesta i ostvariti korist od suradnje u osobnoj nazočnosti, u doglednoj budućnosti nastavit ćemo dio vremena raditi na daljinu.

Hibridni modeli rada pružaju veću fleksibilnost. Nije potrebno obavljati sav posao u uredu u isto vrijeme. Međutim, nakon pandemije bolesti COVID-19, hibridni model rada zahtijevat će značajan kulturni pomak i uspostavu novih oblika rada, kao i povezane politike i prakse.

Hibridni model

Baš kao i kad smo u potpunosti radili na daljinu, u hibridnom modelu morat ćemo se više usmjeriti na upravljanje ljudskim resursima, a ne samo na izvršavanje zadataka. To znači da se moramo više usredotočiti na to da se međusobno podupiremo, vjerujemo jedni drugima i oslanjamo se jedni na druge, na jasno određivanje poslovnih odnosa i uključivanje svih osoba u sastanke. Nije važna prisutnost, već rezultati.

Za vrijeme pandemije morali smo naučiti kako u virtualnom svijetu iznova stvoriti neformalnu komunikaciju koja se prije odvijala na hodnicima ili za vrijeme ručka. Pri djelomičnom povratku u ured bit će više prilika za neformalne društvene interakcije licem u lice. Nadalje, moramo nastaviti biti proaktivni u dijeljenju informacija i pružati redovite konstruktivne povratne informacije.

Učinkovita komunikacija

Hibridni model rada temelji se na učinkovitoj komunikaciji. Ona je ključna za uspjeh, ali može predstavljati i visokorizično područje. Kad se komunikacijom ne upravlja dobro, ona može rezultirati lošim protokom informacija, nedostatcima u znanju, preprekama za učinkovit timski rad i isključenjem članova tima koji nisu u uredu. Svi članovi skupine moraju učinkovitu komunikaciju shvatiti kao vlastitu odgovornost. Jedinice/sektori/timovi trebaju dogovoriti svoje prioritete i zajedno jasno odrediti očekivanja, što uključuje određivanje vremena za usredotočeni rad i dogovor o tome kad je fizička prisutnost u uredu neophodna, a kad nije.

Postepen povratak radu u otvorenom uredskom prostoru

Iako postoje zdravstveni i sigurnosni protokoli u vezi s bolešću COVID-19, ne smijemo zaboraviti na emocionalno i mentalno zdravlje. Neki zaposlenici mogli bi biti zabrinuti ili bi za njih moglo doći do poteškoća u vezi s povratkom u otvoreni uredski prostor. To bi moglo potrajati i zahtijevati neke prilagodbe. Stoga potičemo voditelje da upotrijebe fleksibilan pristup te osjetljiv i otvoren razgovor sa svakim pojedinim zaposlenikom i razgovaraju o prilagodbama i/ili podršci potrebnima da bi se olakšao učinkovit povratak na radno mjesto.

Nadzor i vrednovanje rada zaposlenika

Kad zaposlenici rade na daljinu ili na fleksibilniji način, može biti teže nadzirati njihov rad. Umjesto procjene zaposlenikâ kroz fizičku prisutnost i vrijeme koje provode u uredu (ili na virtualnim sastancima), voditelji će se morati prilagoditi i procjenjivati rad tako što će pratiti rezultate, postizanje ciljeva, ishode, doprinose i vrijednost. Stoga je važno da voditelji redovito održavaju sastanke sa svakim članom tima zasebno da bi razgovarali o njihovu radu, pružili redovite povratne informacije i dopunili ciljeve rada, ako je potrebno.

Rad u hibridnom timu

Hibridni tim je onaj u kojem neki zaposlenici rade na daljinu, a drugi su u uredu određene dane u tjednu. Da bismo postigli maksimalan učinak ovog rješenja, moramo razmisliti o načinu na koji zajedno radimo. U nekim timovima članovi već nekoliko godina rade prema hibridnom modelu jer su na različitim lokacijama. Međutim, za druge je ovo nova stvarnost i trebaju proći vrijeme prilagodbe. U hibridnim timovima moramo se više usredotočiti na upravljanje timovima, pojedincima u njima i nama samima – a ti su zadaci jednostavniji kad radimo u istom fizičkom prostoru. Svi imamo svoju ulogu u tome.

Prednosti novih, fleksibilnih načina rada

Pri razmatranju fleksibilnih načina rada i kako se najbolje prilagoditi radu na daljinu/hibridnom modelu rada, uzmite u obzir sljedećih pet ključnih načela:

 1. Njegujte kulturu povjerenja, odgovornosti i rezultata: Vrednujte stavove i rezultate.
 2. Prihvatite pametne i zdrave radne prakse: Pronađite odgovarajući način rada za ono što radite.
 3. Ovladajte alatima za suradnju: Fleksibilan rad ovisi o vašoj sposobnosti da surađujete radeći u različito vrijeme na različitim lokacijama.
 4. Isprobavajte i prilagodite se: Budite znatiželjni, predlažite poboljšanja i isprobavajte različite prakse i pravila.
 5. Postignite dogovor unutar tima: Prilagodite fleksibilan rad potrebama svojeg tima i kontekstu. Redovito revidirajte svoje dogovore.

Hibridni model rada postavlja nove zahtjeve pred zaposlenike i upravu. Iako su možda razvili nove vještine upravljanja radnom snagom na daljinu, hibridi način rada predstavlja jedinstvene izazove koji se razlikuju od rada pretežito na daljinu i rada pretežito u uredu.

Ovaj hibridni model rada poduzećima predstavlja nove prilike za uvođenje novih načina rada. Što poduzeća trebaju uzeti u obzir pri uvođenju ovog novog modela? Pročitajte članak Kako se poslodavci mogu pripremiti za novi hibridni način rada

 

Korisne poveznice:

Kako se poslodavci mogu pripremiti za novi hibridni način rada

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedIn

 

Teme
 • Posao /Poduzetništvo
 • Trendovi zapošljavanja
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.