Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
  • Știre
  • 4 noiembrie 2021
  • Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune
  • 5 min de lectură

Viitorul muncii este hibrid asociind lucrul din locuri diferite

Tot mai multe sondaje arată că angajații preferă munca hibridă, datorită flexibilității și posibilității de a-și împărți timpul între domiciliu și locul de muncă.

The future of work is hybrid: blending work from different locations
EURES

Mulți angajați apreciază flexibilitatea mai mare pe care munca de acasă le-a oferit-o în timpul pandemiei. Deși este important să ne întoarcem treptat la locurile noastre de muncă și să beneficiem de colaborarea directă, în viitorul apropiat vom continua să lucrăm parțial de la distanță.

Modurile hibride de lucru oferă mai multă flexibilitate. Nu toate activitățile profesionale trebuie efectuate la birou în același timp. După pandemia de COVID-19 însă, activitățile hibride vor determina o schimbare semnificativă în cultura muncii și vor trebui stabilite noi moduri de lucru, împreună cu politicile și practicile aferente.

Modelul hibrid

La fel ca atunci când lucrăm doar de la distanță, într-o situație hibridă trebuie să ne concentrăm mai degrabă pe gestionarea persoanelor decât pe îndeplinirea exclusivă a sarcinilor. Aceasta înseamnă să ne concentrăm mai mult pe sprijinul reciproc, să avem încredere și să ne susținem unii pe ceilalți, să clarificăm relațiile de muncă și să ne asigurăm că toată lumea participă la reuniuni. Ceea ce contează nu este prezența, ci rezultatul.

În timpul pandemiei a trebuit să învățăm cum să recreăm virtual comunicarea informală care avea loc înainte pe coridoare sau în pauza de prânz. Odată cu revenirea parțială la birou, vor exista mai multe oportunități pentru interacțiuni informale, personale și sociale. În plus, trebuie să continuăm să fim proactivi când facem schimb de informații și să oferim regulat feedback constructiv.

Comunicarea eficientă

Activitățile hibride se bazează pe o comunicare eficientă, care este esențială pentru succes, dar și un domeniu cu risc potențial mare. Când nu este bine gestionată, comunicarea poate duce la un flux de informații de slabă calitate, la lacune de cunoaștere, la obstacole în calea unei munci eficiente în echipă și la excluderea membrilor echipei care nu se află la birou. Comunicarea eficientă trebuie privită ca o responsabilitate a tuturor persoanelor din grup. Unitățile/sectoarele/echipele ar trebui să discute despre priorități și să stabilească așteptări clare împreună, inclusiv să aloce timpul necesar pentru activități specifice și să cadă de acord asupra perioadelor în care prezența fizică la birou este necesară sau nu.

Revenirea treptată la locul de muncă într-un spațiu de birouri deschis

Deși avem protocoale de sănătate și siguranță pentru COVID-19, nu ar trebui să uităm nici de starea de bine emoțională sau psihică. Unii membri ai personalului pot fi îngrijorați sau pot întâmpina dificultăți când revin într-un mediu de lucru cu spațiu deschis. Această situație poate să dureze un timp și să necesite ajustări. Încurajăm, așadar, managerii să aibă o atitudine flexibilă, să poarte discuții empatice și deschise cu fiecare persoană și să discute despre ajustările și/sau sprijinul necesar pentru a facilita revenirea eficientă la locul de muncă.

Monitorizarea și evaluarea muncii angajaților

Când lucrează de la distanță sau într-un mod mai flexibil, performanța angajaților poate fi mai greu de observat. În loc să evalueze angajații prin prezența fizică și timpul petrecut la birou (sau la reuniuni virtuale), managerii vor trebui să se adapteze și să le evalueze performanța prin rezultate, atingerea obiectivelor, reușite, contribuție și valoare. Prin urmare, este important ca managerii să aibă regulat întrevederi individuale cu membrii echipei pentru a discuta despre performanță, pentru a oferi feedback periodic și pentru a actualiza obiectivele profesionale, dacă este necesar.

Lucrul în echipă hibridă

Echipa hibridă este cea în care unele persoane lucrează de la distanță, iar altele lucrează la birou într-o anumită zi. Pentru a valorifica la maximum această metodă de lucru, trebuie să regândim modul în care muncim împreună. În unele echipe, membrii lucrează deja de mai mulți ani într-o situație hibridă, cu personal aflat în diferite locații. Este însă o nouă realitate pentru unele persoane, care trebuie să treacă printr-o perioadă de adaptare. În echipele hibride, trebuie să ne concentrăm mai mult pe gestionarea echipelor, a persoanelor din echipe și pe noi înșine – sarcini care sunt mai ușor de realizat când lucrăm în același spațiu fizic. Cu toții avem un rol în acest sens.

Valorificați noile moduri de lucru flexibile

Când reflectați asupra unor moduri de lucru flexibile și a celor mai bune modalități de adaptare la un mediu de lucru la distanță/hibrid, luați în considerare aceste cinci principii-cheie:

  1. Promovați o cultură a încrederii, a responsabilității și a rezultatelor: valorificați atitudinile și rezultatele.
  2. Adoptați practici de lucru inteligente și sănătoase: găsiți echilibrul potrivit între activitatea dumneavoastră și metoda de lucru.
  3. Stăpâniți instrumentele de colaborare: munca flexibilă depinde de capacitatea noastră de a colabora în intervale de timp și în locații diferite.
  4. Experimentați și adaptați: fiți curios, propuneți îmbunătățiri și experimentați cu practici și norme diferite.
  5. Stabiliți acorduri de echipă: adaptați munca flexibilă la nevoile echipei dumneavoastră și la context. Revizuiți periodic acordurile stabilite.

Munca hibridă impune noi cerințe angajatorilor și conducerii. Deși este posibil ca aceștia să fi dezvoltat noi competențe de gestionare a unei forțe de muncă la distanță, munca hibridă aduce provocări unice, care sunt diferite atât de munca predominant la distanță, cât și de cea preponderent la birou.

Acest model hibrid oferă companiilor oportunități noi de creare a unor noi moduri de lucru. Ce trebuie să aibă în vedere întreprinderile când pun în aplicare acest nou model? Consultați articolul nostru Cum se pot pregăti angajatorii pentru noul mod de lucru hibrid?.

 

Linkuri conexe:

Cum se pot pregăti angajatorii pentru noul mod de lucru hibrid?

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Tendințe de recrutare
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.