Preskoči na glavno vsebino
EURES (EURopean Employment Services)
Novice24. avgust 2021Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanjePredviden čas branja: 3 min

Pet ključnih vprašanj za vašo anketo o vrnitvi na delo po pandemiji bolezni COVID-19

Ob tem, ko se po pandemiji bolezni COVID-19 zaposleni vračajo na delovna mesta, je pravi čas, da ugotovite, kako se vaši zaposleni počutijo ob vrnitvi na delo. Da bi dobili vpogled v njihova stališča in se pripravili na ponovno odprtje, razmislite o uporabi naših petih najkoristnejših vprašanj za anketo o vrnitvi na delo.

Five key questions for your COVID-19 returning to work survey
EURES

1. Ali se veselite vrnitve na delo?

To vam bo v pomoč, da boste lažje razumeli odnos vaših zaposlenih do vrnitve na delo. V pomoč vam bo tudi, da boste izvedeli, kaj lahko pričakujete, ko boste zaposlenim sporočili, naj obnovijo kupone za javni prevoz, si prinesejo kosilo in se uredijo za drugačno delovno okolje. Nekateri bodo morda veseli, da bodo lahko znova pozdravili sodelavce in se vsak dan odpravili od doma, drugi pa bodo morda nervozni pri ponovnem vzpostavljanju družbenih odnosov in bodo potrebovali malo spodbude.

2. Kako bi na lestvici od 1 do 10 ocenili komunikacijo s sodelavci med tem, ko ste delali od doma?

Če bo delodajalec dobil potrditev, da je bila komunikacija med delom od doma med sodelavci močna, mu bo to omogočilo, da bo sprejel ustrezne odločitve o nadaljevanju te možnosti na dolgi rok. Če pa zaposleni meni, da je bila komunikacija med delom od doma pomembno slabša, bo morda zanj koristneje, da se vrne na običajno delovno mesto.

3. Kako je delo od doma vplivalo na vašo produktivnost?

Nekateri zaposleni lahko ugotovijo, da so pri delu od doma produktivnejši, drugi pa imajo lahko težave zaradi raznih motečih dejavnikov, ki se pojavljajo v njihovem okolju. V nasprotju z delom v pisarni se lahko zaposleni soočajo z različnimi ravnmi hrupa okoli sebe, imajo različno urejeno domače delovno okolje, nekateri zaposleni pa se morajo ob delu prilagoditi tudi družinskim članom ali sostanovalcem. Zaradi tega bo izkušnja dela na domu vsakega posameznika drugačna in lahko pozitivno ali negativno vpliva na produktivnost. Razumevanje ravni produktivnosti zaposlenih bo podjetju v pomoč pri sprejemanju odločitev o njihovi vrnitvi na delo.

4. Koliko se je vaše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja spremenilo med delom od doma, če se je sploh spremenilo?

Ko podjetje ugotovi, ali se je usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih povečalo ali zmanjšalo, bo lažje spoznalo, kako se zaposleni počutijo ob vrnitvi na svoje delovno mesto. Če so zaposleni ugotovili, da imajo med delom na daljavo več časa za svoje prostočasne dejavnosti ali družino, morda ne bodo pretirano zainteresirani za vrnitev na delovno mesto, saj v večini primerov verjetno to vključuje neko vrsto prevoza na delo. Če pa zaposleni, ki sodelujejo v anketi, niso zaznali velike razlike pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, se bodo zelo verjetno bolj veselili vrnitve na delovno mesto.

5. Ali imate kakšne pomisleke glede prevoza na delo?

S tem, ko podjetje zaposlene povpraša o njihovem prevozu na delo, lahko potrdi eno največjih razlik med delom v pisarni in delom od doma, poleg tega lahko bolje razume odnos zaposlenih do vrnitve na delovno mesto. Na primer, če vaši sodelavci menijo, da je prevoz na delo zamuden in drag, bodo manj navdušeni nad vrnitvijo na delovno mesto. To je lahko priložnost, da podjetje omogoči kombiniran delovni način, prilagodljiv delovnik, da se zaposleni izognejo gnečam v prometnih konicah, ali drugo spodbudo, na primer subvencionirano parkiranje ali program kolesarjenja na delo.

Veliko ljudi in podjetij je imelo med pandemijo različne izkušnje, zato imajo lahko različno mnenje glede vrnitve k vsakdanjim dejavnostim. Za več nasvetov o vrnitvi na delo po pandemiji bolezni COVID-19 preberite naših Najboljših sedem nasvetov za zmanjšanje tesnobnosti glede vrnitve na delovno mesto.

 

Sorodne povezave:

Najboljših sedem nasvetov za zmanjšanje tesnobnosti glede vrnitve na delovno mesto

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
 • Poslovanje/podjetništvo
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.