Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Αυγούστου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Οι πέντε βασικές ερωτήσεις της έρευνας για την επιστροφή στην εργασία μετά την πανδημία COVID-19

Καθώς οι χώροι εργασίας αρχίζουν να επαναλειτουργούν μετά την πανδημία COVID-19, ας δούμε πώς βλέπουν οι εργαζόμενοί σας την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας. Για να κατανοήσετε καλύτερα τη στάση τους και να προετοιμαστείτε για το άνοιγμα της επιχείρησής σας, χρησιμοποιείστε τις πέντε ερωτήσεις της έρευνας για την επιστροφή στην εργασία.

Five key questions for your COVID-19 returning to work survey
EURES

1. Ανυπομονείτε να επιστρέψετε στον χώρο εργασίας σας;

Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοί σας σχετικά με την προοπτική επιστροφής τους στον χώρο εργασίας, καθώς και να προβλέψετε τις αντιδράσεις τους όταν τους ζητήσετε να ανανεώσουν τις κάρτες τους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να προβλέψουν για το κολατσιό τους και να προσαρμόσουν το ντύσιμό τους στο διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Κάποιοι από τους εργαζομένους μπορεί να ανυπομονούν να ξαναβρεθούν με τους συναδέλφους τους και να βγουν πια από το σπίτι, άλλοι όμως μπορεί να νιώθουν άγχος με την επιστροφή στις κοινωνικές συναναστροφές και να χρειάζονται διαβεβαιώσεις.

2. Σε κλίμακα 1-10, πώς θα βαθμολογούσατε την επικοινωνία με τους συναδέλφους σας κατά την εργασία σας από το σπίτι;

Σε περίπτωση που η εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους συναδέλφους πραγματοποιούνταν με μεγάλη επιτυχία, η επιχείρηση θα μπορούσε να αποφασίσει τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή αυτής της διαδικασίας. Εναλλακτικά, αν οι εργαζόμενοι από το σπίτι αισθάνονται ότι η επικοινωνία με τους συναδέλφους ήταν κατά βάση χειρότερη, ίσως είναι πιο επωφελές για αυτούς να επιστρέψουν στον συνήθη χώρο εργασίας τους.

3. Πώς επηρέασε την παραγωγικότητά σας η εργασία από το σπίτι;

Ενώ μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται από το σπίτι, άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται από διάφορους παράγοντες ανάλογα με την κατάσταση του εκάστοτε εργαζομένου. Σε αντίθεση με τις συνθήκες εργασίας στο γραφείο, ο εργαζόμενος από το σπίτι καλείται να διαχειριστεί διαφορετικούς θορύβους, διαφορετικό εξοπλισμό γραφείου και, ενίοτε, οχλήσεις από μέλη της οικογενείας ή συγκατοίκους. Συνεπώς, η εργασία από το σπίτι είναι μια διαφορετική εμπειρία για τον καθένα και μπορεί να επηρεάζει την παραγωγικότητα θετικά ή αρνητικά. Η κατανόηση του επιπέδου παραγωγικότητας του προσωπικού σας θα σας βοηθήσει να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την επιστροφή του στο γραφείο.

4. Σε ποιον βαθμό διαταράχθηκε η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά την εργασία από το σπίτι;

Ανακαλύπτοντας το κατά πόσο βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων σας κατά την εργασία τους από το σπίτι θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε το πως αισθάνονται σχετικά με την προοπτική επιστροφής τους στον χώρο εργασίας τους. Αν οι εργαζόμενοί σας νιώθουν ότι κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εργασίας είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για χόμπι ή για την οικογένειά τους, μπορεί να μην επιθυμούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο συνεπάγεται κάποια μετακίνηση. Αν οι εργαζόμενοι δεν παρατήρησαν κάποια διαφορά στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής, είναι πιο πιθανό να επιθυμούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας.

5. Προβληματίζεστε για τη μετακίνησή σας από και προς τον χώρο εργασίας σας;

Οι απαντήσεις στην ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε όχι μόνο μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της εργασίας από το γραφείο και της εργασίας από το σπίτι, αλλά και το πως αισθάνονται οι εργαζόμενοί σας σχετικά με την προοπτική επιστροφής τους στον χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, αν οι συνάδελφοί σας νιώθουν ότι η μετακίνηση από και προς τη δουλειά είναι χρονοβόρα και ακριβή, θα είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι για την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να είναι για σας μια ευκαιρία να προσφέρετε στους εργαζομένους σας ένα υβριδικό καθεστώς εργασίας, ευέλικτα ωράρια για την αποφυγή των ωρών αιχμής ή άλλα κίνητρα, όπως η επιδοτούμενη στάθμευση οχήματος ή κάποιο πρόγραμμα «ελάτε στην εργασία σας με ποδήλατο».

Πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις είχαν διαφορετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορεί να τρέφουν διαφορετικά συναισθήματα σχετικά με την προοπτική επιστροφής στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την επιστροφή στον χώρο εργασίας μετά την πανδημία COVID-19, βλ.Οι καλύτερες 7 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Οι καλύτερες 7 συμβουλές για να μειώσετε το άγχος που σας προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

 EURESΒάση αναζήτησης εργασίας

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεωνEURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
 • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
Τομέας
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.