Направо към основното съдържание
Лого
EURES (EURopean Employment Services)
Новинарска статия24 Aвгуст 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“Време за четене 1 мин

Пет ключови въпроса за вашата анкета за връщане на работа във връзка с COVID-19

Тъй като след пандемията от COVID-19 работните места започват да се отварят, време е да разберете какво е отношението на вашите служители към връщането на работа. За да получите представа за възгледите им и да се подготвите за повторно отваряне, можете да използвате петте най-важни въпроса от нашето проучване за връщането на работа.

Five key questions for your COVID-19 returning to work survey
EURES

1. С нетърпение ли очаквате връщането на работното място?

Това ще ви помогне да разберете отношението на вашите служители, когато става въпрос за връщане на работното място. Това ще ви помогне да разберете какво да очаквате, когато искате от служителите да подновят ваучерите си за обществен транспорт, да опаковат обяда и да приспособят облеклото си за друга среда. Докато някои може би са готови да се виждат с колегите и да напускат дома всеки ден, за други може да е притеснително да се върнат към социалните контакти и може да се нуждаят от мотивиране.

2. Как бихте оценили комуникацията с колегите си, докато работите от дома, по скала от 1 до 10?

Разбирането дали колегите ви са поддържали близък контакт по време на работата от дома ще даде възможност на дружеството да вземе решения за продължаване на тази дейност като вариант в дългосрочен план. Като алтернатива, ако служителят счита, че комуникацията е била значително по-лоша, докато работи от дома, за него може да е по-изгодно да се върне на обичайното си място на работа.

3. Как работата от дома е повлияла на производителността ви?

Докато за някои от тях може да се окаже, че са по-продуктивни, когато работят от дома, други може да се сблъскат с различни разсейвания в зависимост от индивидуалната има ситуация. За разлика от работата от офис, всеки служител е заобиколен от различни количества шум, различна обстановка в дома и в някои случаи членове на семейството или съквартиранти. Затова всеки преживява различно работата от дома, което може да има положително или отрицателно въздействие върху производителността. Информацията за нивата на производителност на вашия персонал ще спомогне за вземането на решения относно завръщането им на работа.

4. Дали работата от вкъщи е повлияла върху баланса между професионалния и личния живот и в каква степен?

Информацията дали равновесието между професионалния и личния живот на вашия екип се е подобрило или влошило ще помогне да се определи какво е отношението на членовете на екипа относно завръщането на работното място. Ако се окаже, че са имали повече време за хобитата си или семейството си по време на дистанционна работа, те може да не изразят толкова голям интерес да се завърнат, тъй като в повечето случаи това вероятно ще включва някакъв вид пътуване до работното място. Ако анкетираните не виждат голяма разлика в равновесието между професионалния и личния живот, те са по-склонни да искат да се върнат.

5. Имате ли някакви опасения относно пътуването до работното място?

Запитването на служителите относно пътуването им до работното място не само ще подчертае една от най-големите разлики между работата на офиса и работата от дома, но и ще спомогне за по-доброто разбиране на отношението на служителите към завръщането на работното място. Например, ако вашите колеги сметнат, че пътуването до работното място отнема много време и разходи, те ще бъдат по-малко заинтересовани да се върнат на работното място. Това би могло да бъде възможност за предлагане на хибридна схема за работа, различен график, за да се избегне натоварено движение, или друг стимул, например субсидиран паркинг или схема „с велосипед до работа“.

Много хора и предприятия са имали различен опит по време на пандемията и може да имат различно отношение към възобновяването на обичайната дейност. За повече съвети как да се върнете на работа след пандемията от COVID-19 вижте нашите седем най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса.

 

 

Връзки по темата:

Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
 • Бизнес /Предприемачество
Сектор
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.