Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel24 augusti 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Fem viktiga frågor för din enkät om återgång till arbetsplatsen efter covid-19

När arbetsplatserna börjar öppna igen efter covid-19-pandemin är det dags att ta reda på hur dina medarbetare känner inför att återvända till arbetsplatsen. För att få en uppfattning om deras åsikter och förbereda dig för att öppna igen kan du ha med våra fem viktigaste frågor i din enkät om återgång till arbetsplatsen.

Five key questions for your COVID-19 returning to work survey
EURES

1. Ser du fram emot att återvända till arbetsplatsen?

Frågan hjälper dig att få en uppfattning om dina medarbetares inställning till att komma tillbaka till arbetsplatsen. Den hjälper dig också att förstå vad du kan förvänta dig när du ber personalen förnya sina tåg- och busskort, packa ner sina matlådor och klä sig för en annan miljö. Vissa anställda kan vara angelägna om att träffa sina kollegor igen och slippa vara hemma hela dagarna, medan andra kan vara nervösa för att åter ställas inför olika sociala situationer, och därför behöver uppmuntran.

2. Hur skulle du poängsätta kommunikationen med dina kollegor när du jobbar hemifrån på en skala från 1 till 10?

Att veta om kommunikationen har fungerat bra för dina kollegor när de arbetat hemifrån gör att företaget kan bestämma om man ska fortsätta erbjuda denna möjlighet på längre sikt. Om medarbetarna anser att kommunikationen fungerat betydligt sämre vid arbete hemifrån kan det dock vara bättre för dem att återgå till sin vanliga arbetsplats.

3. Hur har det påverkat din produktivitet att arbeta hemifrån?

Vissa kan tycka att de är mer produktiva när de arbetar hemifrån, medan andra kan känna att de blir distraherade på olika sätt, beroende på den individuella situationen. Till skillnad från vid arbete på kontor har alla olika förutsättningar när det gäller bullernivå, hemmakontor och i vissa fall familjemedlemmar eller personer man delar bostad med. Alla har således olika erfarenheter av arbete hemifrån vilka kan påverka produktiviteten positivt eller negativt. Om du känner till personalens produktivitetsnivåer blir det lättare att fatta välgrundade beslut om återgången till arbetsplatsen.

4. I vilken grad har balansen mellan arbetsliv och privatliv förändrats när du arbetat hemifrån, om den alls har förändrats?

Genom att undersöka om balansen mellan arbete och privatliv i ditt team har blivit bättre eller sämre kan du få reda på hur medlemmarna i teamet känner inför att gå tillbaka till arbetsplatsen. Om de tycker att de har haft mer tid för fritidsintressen eller familjen när de arbetat på distans kanske de inte är lika intresserade av att komma tillbaka, eftersom det i de flesta fall troligen innebär någon form av pendling. Om de som svarat inte har märkt någon större skillnad i balansen mellan arbete och privatliv är det mer sannolikt att de ser fram emot att komma tillbaka.

5. Oroar du dig för att pendla till arbetet?

Att fråga personalen om deras pendling innebär inte bara att man erkänner en av de största skillnaderna mellan att jobba på kontoret och att jobba hemifrån, utan det gör det också lättare att ta reda på mer om de anställdas inställning till att återvända till arbetsplatsen. Om dina kollegor tycker att det är dyrt och tidskrävande att pendla är de till exempel troligen mindre glada över att komma tillbaka till arbetsplatsen. I detta sammanhang kan det vara lämpligt att erbjuda ett kombinerat arbetsschema, varierande arbetstider för att undvika stor trafik eller något annat incitament, exempelvis subventionerad parkering eller ett system för att göra det lättare att cykla till jobbet.

Många människor och företag har haft olika erfarenheter under pandemin och kan ha olika uppfattningar om att återuppta sin normala verksamhet. Fler tips om att återgå till arbetsplatsen efter covid-19-pandemin finns i De sju bästa tipsen för att gå tillbaka till kontoret utan oro.

 

Länkar:

De sju bästa tipsen för att gå tillbaka till kontoret utan oro

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eurestjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
 • Företag /Entreprenörskap
Sektor
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.