Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel24 augustus 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Vijf kernvragen voor uw enquête over de terugkeer naar de werkvloer na COVID-19

Werkplekken worden langzaam weer opengesteld na de COVID-19-pandemie. Het is dus een goed moment om na te gaan hoe uw werknemers denken over de terugkeer naar de werkvloer. Gebruik onze vijf beste vragen voor uw enquête over de terugkeer naar de werkvloer om inzicht te krijgen in hun mening en voorbereidingen te treffen om weer open te gaan.

Five key questions for your COVID-19 returning to work survey
EURES

1. Kijk je ernaar uit om terug te keren naar de werkvloer?

Met deze vraag wordt duidelijk hoe je werknemers denken over de terugkeer naar de werkvloer. Ook weet je beter wat je kunt verwachten wanneer je personeelsleden vraagt hun kaarten voor het openbaar vervoer te vernieuwen, een lunchpakket klaar te maken en zich voor een andere omgeving te kleden. Sommigen willen misschien graag hun collega’s groeten en iedere dag het huis verlaten, anderen zijn wellicht nerveus over de terugkeer naar sociale situaties en moeten worden gerustgesteld.

2. Hoe beoordeel je de communicatie met je collega’s tijdens het thuiswerken op een schaal van 1 tot 10?

Als de communicatie tussen de collega’s goed is geweest tijdens het thuiswerken, kan er vanuit het bedrijf besloten worden het werken vanuit huis als langetermijnoptie aan te houden. Vindt een werknemer dat de communicatie aanzienlijk slechter was tijdens het thuiswerken, dan is het voor deze persoon waarschijnlijk beter om naar de gebruikelijke werkplek terug te keren.

3. Hoe heeft het thuiswerken je productiviteit beïnvloed?

Terwijl sommigen ervaren dat zij productiever zijn wanneer zij vanuit huis werken, kunnen anderen worstelen met diverse afleidingen, afhankelijk van hun specifieke situatie. Anders dan bij het werken op kantoor, is het omgevingsgeluid of de huiskantoorinrichting voor iedere werknemer verschillend en in sommige situaties moet er ook rekening worden gehouden met de aanwezigheid van gezinsleden of huisgenoten. Dit alles maakt het werken vanuit huis voor iedereen verschillend en kan de productiviteit positief of negatief beïnvloeden. Inzicht in de productiviteitsniveaus van je personeel maakt het mogelijk betere beslissingen te nemen over hun terugkeer naar de werkvloer.

4. In hoeverre is het evenwicht tussen werk en privéleven gewijzigd tijdens het thuiswerken, of helemaal niet?

Nagaan of het evenwicht tussen werk en privéleven bij je teamleden is verbeterd of verslechterd, helpt ook te bepalen hoe zij denken over de terugkeer naar hun werkplek. Als zij hebben ervaren dat zij tijdens het werken op afstand meer tijd hadden voor hun hobby’s of hun gezin, zijn zij wellicht minder geïnteresseerd in het terugkeren, omdat zij in de meeste gevallen waarschijnlijk van en naar het werk moeten pendelen. Als respondenten niet veel verschil hebben ondervonden in het evenwicht tussen werk en privéleven, willen ze waarschijnlijk graag terugkeren.

5. Ben je bezorgd over het pendelen van en naar je werk?

Bij het personeel informeren naar hun verplaatsingen van en naar het werk is niet alleen een erkenning van een van de grootste verschillen tussen het werken op kantoor en het werken vanuit huis; het biedt ook inzicht in de mening van de werknemers over het terugkeren naar de werkvloer. Als je collega’s het pendelen bijvoorbeeld tijdrovend en duur vinden, zullen ze waarschijnlijk minder graag willen terugkeren. Dit kan dan een goed moment zijn om hybride werken, flexibele werktijden voor het vermijden van de spitsuren of een andere prikkel, zoals gesubsidieerd parkeren of een ‘fiets naar je werk’-regeling, aan te bieden.

Veel mensen en bedrijven hebben de pandemie verschillend ervaren en kunnen daarom ook verschillend aankijken tegen het hervatten van hun normale activiteiten. Voor meer tips over de terugkeer naar de werkvloer na de COVID-19-pandemie, zie: Zeven goede tips om met een gerust hart terug te keren naar kantoor.

 

Links:

Zeven goede tips om met een gerust hart terug te keren naar kantoor

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
 • Bedrijf/Ondernemerschap
Sector
 • Accomodation and food service activities
 • Activities of extraterritorial organisations and bodies
 • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
 • Administrative and support service activities
 • Agriculture, forestry and fishing
 • Arts, entertainment and recreation
 • Construction
 • Education
 • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
 • Financial and insurance activities
 • Human health and social work activities
 • Information and communication
 • Manufacturing
 • Mining and quarrying
 • Other service activities
 • Professional, scientific and technical activities
 • Public administration and defence; compulsory social security
 • Real estate activities
 • Transportation and storage
 • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
 • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.