Personeelswerving op afstand is inmiddels een gangbare praktijk onder recruiters, zelfs in gevallen waarin het voor een kandidaat geen probleem zou zijn om persoonlijk voor een gesprek langs te komen. Virtuele sollicitatiegesprekken hebben voordelen voor alle betrokkenen: er komen geen reiskosten bij kijken, er hoeft geen reistijd te worden gemaakt en er is geen speciale logistiek nodig. Virtuele interacties gaan echter wel met specifieke uitdagingen gepaard. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede eerste indruk op een potentiële werkgever als je de baan wilt krijgen?
Naast de voor de hand liggende problemen van virtuele communicatie (bv. technische storingen) heeft de gesprekssituatie ook een aantal specifieke problemen. Het kan moeilijk zijn om mensen te ‘lezen’ via een scherm of om een gevoel te krijgen van de sfeer en cultuur van het bedrijf zonder het bedrijf te bezoeken en contact te hebben met werknemers. Bovendien kan de concurrentie bij virtuele werving aanzienlijk groter zijn doordat toegangsbarrières worden weggenomen.
Wat kun je doen om er een vlot en succesvol virtueel sollicitatiegesprek van te maken? Lees verder voor een aantal handige tips.
De basisregels gelden nog steeds
Ook al heb je een online sollicitatiegesprek, het verdient aanbeveling om je net zo voor te bereiden als bij een fysiek gesprek. Verdiep je in het bedrijf en de functie waarnaar je solliciteert en neem de tijd om je antwoorden op veel voorkomende sollicitatievragen voor te bereiden. Maak bovendien zelf een lijst met vragen aan de recruiter. Hiermee laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie.
Test je tools
Je hebt niets aan een uitstekende voorbereiding als je vervolgens te maken krijgt met een onvoorziene technische storing. Zorg ervoor dat je dit voorkomt door te controleren of je internetverbinding werkt en snel genoeg is en na of je camera en microfoon functioneren. Zorg er ook voor dat je vertrouwd bent met het platform dat je gaat gebruiken voor het interview. Voer een proefgesprek met een vriend of familielid om een en ander uit te testen.
Kies de juiste omgeving
Ook al kan je gesprekspartner de ruimte waarin je je bevindt maar gedeeltelijk zien, een opgeruimde omgeving die niet afleidt en je helpt om je te concentreren, is altijd een goed idee. Gebruik een eenvoudige echte of virtuele achtergrond en pas je verlichting aan: plaats de lichtbron voor je, niet achter je, zodat je goed zichtbaar bent. Vanzelfsprekend doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je niet wordt gestoord. Kies een rustige kamer, zet je telefoon op stil en laat anderen in je omgeving weten dat ze je even niet lastig mogen vallen.
Kleed je gepast
Het is verleidelijk om gewoon iets fatsoenlijks aan te trekken, maar uit onderzoek blijkt dat kledingkeuzes ons zelfvertrouwen, ons gedrag en zelfs onze cognitieve prestaties beïnvloeden. Je kledingkeuze kan dus een grote invloed hebben op hoe je overkomt op anderen. Kleed je dus op dezelfde manier als wanneer je naar kantoor zou gaan voor je werk. Kies je kleding zorgvuldig, afgestemd op de functie die je op het oog hebt, en je bent al een stap dichter bij je doel.
Wilt u boven op uw professionele spel blijven wanneer u op afstand werkt? Hoe vind je de juiste toon in professionele digitale berichten en videogesprekken?
Links:
Zo val je op in een groepsgesprek
5 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op X
EURES op LinkedIn
EURES op Instagram
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 26 april 2024
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Wervingstrends
- Gerelateerde sectie(s)
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activities
- Activities of extraterritorial organisations and bodies
- Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
- Administrative and support service activities
- Agriculture, forestry and fishing
- Arts, entertainment and recreation
- Construction
- Education
- Electricity, gas, steam and air conditioning supply
- Financial and insurance activities
- Human health and social work activities
- Information and communication
- Manufacturing
- Mining and quarrying
- Other service activities
- Professional, scientific and technical activities
- Public administration and defence; compulsory social security
- Real estate activities
- Transportation and storage
- Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
- Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles